Experten: Så slipper du smärta – i gubbvaden
Har du problem med ett underben som spökar vid fysisk belastning?
Det kan handla om gubbvad, men kan också misstas för att vara något mer allvarligt.
Legitimerade fysioterapeuten Maja Nilsson vet hur man skiljer ut det ena från det andra – och hur man enklast blir kvitt en gubbvad:
– Man kan bli helt bra, absolut. Bara du tar reda på orsaken och får professionell hjälp. Då ser jag ingen anledning till att inte kunna bli smärtfri.
Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial
Gubbvad är ingen klinisk diagnos, utan snarare ett samlingsnamn för olika skadesymtom i vaden. Akut smärta som stegras över tid, krampkänsla, djupt liggande ömhet eller stelhet – framför allt under eller efter belastning. Det kan också kännas som en brännande smärta och domningskänsla.
Symtomen uppstår ofta i samband med idrott som löpning, cykling eller vid sporter med mycket rörelse och riktningsförändringar – som paddel, tennis, badminton eller innebandy.
Gubbvad kan likna blodpropp
– Får man problem är det viktigaste att först utesluta blodpropp eftersom det kan te sig lite liknande. Till skillnad från en gubbvad behöver en blodpropp inte komma under eller efter belastning – den kan komma närsomhelst, säger Maja Nilsson, legitimerad fysioterapeut vid MyPhysio i Västerås.
Bekymmer med gubbvad kan komma tidigt, men också längre upp i åren:
Blodpropp – vanliga symtom
Vanliga symtom vid blodpropp är att vaden eller benet svullnar och blir varmare.
Ibland kan det även uppstå rodnad eller annan missfärgning.
Vaden kan kännas öm, bli spänd om du klämmer på den, och ge värk. Benet kan också kännas tungt, och ytliga blodkärl kännas synas tydligare.
Källa: 1177 Vårdguiden
Drabbar ofta män som tidigare idrottat mycket
– Vanligaste patienten är en man, från 35-40 år upp till 70. Lite löst brukar man prata om att gubbvad drabbar män som idrottat mycket i yngre ålder, men som inte tränat på 10-15 år, och vill sätta i gång igen.
Bekymren kan också komma efter att man har kickstartat sin träning lite för hårt. Så här på vårkanten får Maja Nilsson och hennes team ofta in nya fall.
– Jag brukar skoja lite om att man kan få lite hybris när man ska börja träna igen efter ett långt uppehåll. Många tänker: ”Jag tar vid där jag slutade för 15 år sedan”, men då kan man få upprepade muskelbristningar, säger Maja Nilsson.
Muskelbristning kan också ge gubbvad
Just en akut muskelbristning i någon av vadmusklerna, eller en skada på bindvävshinnan mellan den djupa och ytliga vadmuskeln, kan många gånger vara orsaken till gubbvad:
– Kommer det akut med plötslig smärta så kan det vara en muskelbristning. Då är rekommendationen vila i två dagar. Sedan ska man successivt stegra belastningen på vaden. Min rekommendation är ändå att man tar kontakt med en vårdgivare och gör ett test: Är det en muskelbristning eller är smärtan exempelvis något som kommer från ryggen? Har man en inklämning i nervroten på ländryggkota fem så kan det också orsaka upprepad värk i vaden, säger Maja Nilsson.
Viktigt att bygga upp sig själv fysiskt
Enligt Maja Nilsson är vila viktigt, men det finns även andra saker man måste tänka på för att bli smärtfri.
– Det är väldigt vanligt att man tänker: ”Äh, det här går över”, och så vilar man två veckor och börjar sedan springa igen. Det enda man då har gjort är att ha vilat – inte byggt upp sig själv i styrka under tiden. Det man ska göra är att vila tillfälligt för att sedan öka sin belastningstålighet i vaden.
Vad är det då för typ av övningar som bygger upp vaden i styrka?
– Ganska direkt efter att man har fått en muskelbristning så bör man börja träna något annat, speciellt om man är löpare. Man kan cykla så att man inte blir för stilla, köra knäböj, utfallssteg och marklyft för att stärka hela kroppen.
Andra träningsmoment
Det finns även andra träningsmoment för att stärka upp musklerna kring vaden.
– Jag skulle satsa på styrketräning i hela benen. Eftersom elasticiteten i våra senor blir sämre, så stärks de av excentriska tåhävningar, då man går upp på två ben och ner på ett ben. Olika typer av hopp är också bra.
Med tiden kan man öka på träningen – och belastningen.
– Då kanske man inte kan börja med tre mil löpning i veckan, utan en gång i veckan och öka på successivt mer och mer, säger Maja Nilsson.
LÄS MER: Förmaksflimmer kopplas till annan svår sjukdom
LÄS MER: Experten: Elakartade och ofarliga hudförändringar
LÄS MER: Experten: Så påverkar stress högt blodtryck
LÄS MER: Skippa gymmet – så tränar du hemma