Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vilken är din bästa träning?
Vilken är din bästa träning?
Vilken är din bästa träning?
Hur tränar du?
Hur tränar du?
Hur tränar du?
1 AV 2
Vilken är din bästa träning?
Foto: Fotolia
2 AV 2
Hur tränar du?
Foto: Fotolia

Armhävningar: Vanliga fel och hur du gör rätt

Du kanske känner igen dig. Du tränar och tränar men ändå ser du inga resultat? Att träna på fel sätt är inte bara ineffektivt och frustrerande utan kan också göra att du skadar dig. Därför listar vi, med inspiration från Men's Health  träningsexperten Tony Gentilcores bästa tips för att få ut maximal effekt av dina armhävningar!  

Vad är armhävningar bra för?

Klassikernas klassiker som håller än i dag. Tränar främst triceps, bröst och axlar men även mage och rygg är högst involverade.

Muskelgrupperna som tränas är:

Triceps

Bröst

Axlar

Det finns få saker som är så frustrerande som att träna utan att se några resultat. Äter jag fel? tränar jag för lite? Ibland kan det faktiskt vara så att det är tekniken du behöver förbättra. Armhävningar är inte bara bra för armarna utan tränar också andra muskelgrupper så som mage och rygg. Men det kan vara svårt att veta hur man ska göra för att få ut maximal effekt. Här är fyra saker du ska tänka på för att träna rätt och bli stark!

Häng med Hälsoliv på en magisk träningsresa till soliga Fuerteventura i vinter! LÄS MER OCH BOKA HÄR. 

1) Använd dina händer 

Utnyttja dina händer för att få mer stabilitet i både axlar och kropp. Tänk på att spreta med fingrarna så mycket du kan. Tryck ner dina handflator och vrid dom utåt medan du går upp i armhävningen. Då får du bra grepp! 

LÄS MER: Så gör du en perfekt armhävning 

2) Håll höfterna högt – aktivera fler muskler 

Ett vanligt misstag är att låta dina höfter sjunka ner mot golvet. Då hamnar belastningen på den nedre delen av kroppen och armhävningen ger inte de resultat du vill ha. För att slippa felbelastning kan du tänka på att bromsa armhävningen på väg ner och att ta hjälp av dina magmuskler. På det viset får fler delar av kroppen träning och du får samtidigt bättre stabilitet i övningen! 

Ta hjälp av magen för att få mer stabilitet Foto: Fotolia

3) Böj inte nacken

En del böjer nacken bakåt när dom gör armhävningar. Det här kan skapa nackproblem och gör att det blir onödig belastning på nacken. Tänk på att hålla blicken rakt fram! 

LÄS MER: Simon Sköld vill hjälpa dig att komma i gång med träningen 

4) Vik inte ut armbågarna 

Se inte ut som ett flygplan! Enligt den personliga tränaren Sally Swamy är det viktigt att tänka på att hålla armbågarna nära kroppen. Om du trycker ut armbågarna för mycket kopplas inte dina bröstmuskler in på samma sätt menar PT-Sally. 

Här visar PT- Sally hur du gör den perfekta armhävningen