Ett par bra skor gör inte bara löprundan roligare.
1 av 2: Ett par bra skor gör inte bara löprundan roligare. Foto: Istock
En bra modell kan också skona kroppen från onödiga krämpor.
2 av 2: En bra modell kan också skona kroppen från onödiga krämpor. Foto: Istock

Årets bästa löparskor – test av dam och herr

Löparskor som sitter bra och är bekväma gör löprunda så mycket roligare.

En bra modell kan också skona kroppen från många onödiga krämpor. Min Hälsa har testat årets nyheter för både dam och herr.

Årets bästa löparskor för kvinnor

Foto: Colourbox

Salomon W Speedcross Vario, dam

Salomon W Speedcross Vario, dam

Stegen får skjuts!

Pris: 1 200 kronor

Vikt: 272 gram

• Testpatrullen var skeptisk till snörningen med en klämma i stället för att man knyter en vanlig knut, men klämman stod pall! Skon är väldigt lätt utan att för den skull kännas instabil. Yttermaterialet är tämligen smuts- och vattenavvisande och stegen får sig en skjuts av det härliga materialet i skon. Sulan funkar lika bra på löpbana som på snö och i lerigt motionsspår. Skon andas vilket gör att man slipper bli alltför varm. Väldigt prisvärd – en ny favorit!

Asics, Gel-Kayano 22, dam

Asics, Gel-Kayano 22, dam

Stabil och snygg

Pris: 1 900 kronor

Vikt: 264 gram

• Den här skomodellen är stabil, snygg och ger i princip aldrig skavsår, oavsett hur långt man springer. Tidigare har vi upplevt att hälkappan tagit slut efter någon säsong, men den tycks vara förstärkt på årets modell som också är tio gram lättare än tidigare. Förstärkt är också ytterdelen av skon, som på vissa partier klätts med vattentätt och lite hårdare tyg. Bra där! Dyr att köpa, men en uppdaterad trotjänare som inte sviker.

Adidas Ultra Boost, dam

Adidas Ultra Boost, dam

Svåra att få på

Pris: 1 700 kronor

Vikt: 268 gram

• För två år sedan blev dåvarande Adidas Ultra Boost-modellen bäst i test. Skorna gav ett enormt bra frånskjut, var lätta och ändå stabila. Årets modell har inte någon lös "plös" utan hela innerskon är i ett stycke. Det är inte alldeles lätt att klämma ner fötterna, men när skorna väl är på plats har de väldigt bra passform. Skosnörena håller kanonkvalitet och sulans mönster ger ett mycket bra grepp på såväl is och snö som lera. Wow-känslan infinner sig dock inte.

New Balance W1260v5, dam

New Balance W1260v5, dam

Skön passform

Pris: 1 700 kronor

Vikt: 286 gram

• Testpatrullens två år gamla New Balance har varit suveräna allroundskor att ha med på resan. Årets modell är något hårdare och mindre töjbar, vilket för all del ger stabilitet. När vi sprang längre sträckor med våra äldre W1260 hände det att vi kände av hälarna, men den nya versionen funkar tveklöst om du springer runt en mil. De suger heller inte till sig fukt på samma sätt som den äldre modellen. Plus för passformen och schvunget i steget. Minus för det höga priset.

Saucony Triumph ISO2, dam

Saucony Triumph ISO2, dam

Lätt och allround

Pris: 1 800 kronor

Vikt: 245 gram

• En lätt sko där varje sektion av snörningen sitter på ett eget stycke för att ge ultimat passform. Plösen sitter fast i ett stretchmaterial, vilket är både bekvämt och bidrar till den låga vikten. Våra två år gamla Saucony har hållit väldigt bra och funkat för såväl gruppträning inomhus som löparrundor utomhus. Den här nya modellen står emot vädret bättre, men det är en dyr sko som inte riktigt ger lika bra frånskjut som exempelvis Asics och Salomon.

Nike air zoom vomero 10, dam

Nike air zoom vomero 10, dam

Slitstark

Pris: 1 499 kronor

Vikt: 246 gram

• Skon har kudde under häl och framfot vilket ger stabilitet åt fotvalven och har ett bra ytskikt som underlättar ventilation och avvisar smuts. Den känns prisvärd och slitstark. Snörningen fungerar utmärkt. Möjligtvis tycker vi att skon känns något klumpig när vi springer i kuperat löparspår. Fungerar jättebra att använda på pass på gymmet där det behövs bra studs i skorna.

 

LÄS OCKSÅ: 4 träningsmyter som du antagligen gått på

Årets bästa löparskor för män

Foto: Thinkfoto/Colourbox

Brooks Glycerin 13, herr

Mycket bekväm

Pris: 1 800 kronor

Vikt: 320 gram

• Det här är Brooks toppsko bland neutrala skor, en typisk mängdsko för oss som gillar att lägga mil bakom oss. Skon är mycket bekväm från första stund. Att stoppa ner fötterna i skorna är som att sjunka ner i en mjuk fåtölj och liksom inte vilja stiga upp igen. Samtidigt ger den ett bra stöd och en mycket bra stötdämpning. Sulan ger ett bra grepp och en fin respons i frånskjutet. Skon fungerade lika bra på asfalt som i terrängen.

Hoka One One Bondi 4, herr

Hoka One One Bondi 4, herr

Smidig och mjuk

Pris: 1 800 kronor

Vikt: 300 gram

• Kan se klumpig ut men skenet bedrar, den är smidigare, lättare och mjukare än vad de flesta kan föreställa sig. Skon har blivit allt mer populär bland hängivna löpare. Många väljer den här skon framför andra i både maraton och ultralopp. Kändes lite märkligt att få på sig skorna för första gången. Man liksom vaggade och rullade fram. Skon fungerade bra på alla underlag. Det här en sko som man verkligen ser fram emot att springa i.

Hoka One One Challenger ATR, herr

Hoka One One Challenger ATR, herr

Passar i terräng

Pris: 1 700 kronor

Vikt: 243 gram

• Den här skon skiljer sig något från den andra skon från Hoka One One. Den här är tänkt att i första hand användas i terrängen. Den är 60 gram lättare än Bondi 4, och det känns verkligen. Yttersulan är dessutom grövre för ett bättre grepp i naturen. Challenger ATR fungerade också bra på asfalt och till och med på löpband. Faktum är att man känner sig snabb i skon. Droppet, förhållandet mellan häl och tå, är fem millimeter, vilket passar löpare med en mer aggressiv stil.

Mizuno Wave Ultima 7, herr

Bra dämpning

Pris: 1700 kronor

Vikt: 290 gram

• Det är alltid en skön känsla när man sticker ner foten i en ny löparsko och det känns som om man hör ihop från första början. Mizuno Wave Ultima 7 visade sig vara en riktigt trevlig bekantskap. Skön komfort, stabil och en riktigt bra dämpning. Det är viktiga egenskaper, inte minst för oss som väger en del och är utpräglade hällöpare. Bra av Mizuno att kunna pressa ner vikten och ändå få fram en sådan stabil sko.

 

LÄS OCKSÅ: 8 smarta knep som alla löpare borde känna till

SKÖT OM SKORNA

Att tvätta löparskor i tvättmaskin sliter på både gummi och lim. Vill du rengöra dem skonsamt använd en tvättsvamp doppad i ljummet vatten med lite tvättmedel på. Låt sedan skorna få torka under lång tid. Lägg dem inte i torktumlaren eller på ett element.

SKÖT OM SKORNA

Att tvätta löparskor i tvättmaskin sliter på både gummi och lim. Vill du rengöra dem skonsamt använd en tvättsvamp doppad i ljummet vatten med lite tvättmedel på. Låt sedan skorna få torka under lång tid. Lägg dem inte i torktumlaren eller på ett element.

Aktuellt just nu