Agneta Sjödin gick ner fem kilo i vikt framför kamerorna i ”Den stora hälsoresan”. Den lugna sommaren har gett henne tid att hålla i träningen.
1 av 2: Agneta Sjödin gick ner fem kilo i vikt framför kamerorna i ”Den stora hälsoresan”. Den lugna sommaren har gett henne tid att hålla i träningen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
    
Agneta Sjödin med sin Claes Bahri.
2 av 2: Agneta Sjödin med sin Claes Bahri. Foto: Robert Eklund / STELLA Pictures/Robert Eklund

”Är häftigt att bygga muskler när man är 50 plus”

Sommaren har varit en lugn period för programledaren Agneta Sjödin, 53. Några jobb blev skjutna på framtiden på grund av corona så det har blivit tid till att träna och hålla formen efter programmet ”Den stora hälsoresan”. 

För Agneta är träningen ett lyckopiller, men lika mycket tid som hon lägger på träning ägnar hon åt sin personiga utveckling. 

– Det viktigaste är kärleken till sig själv. Har man det är det lättare att älska sin omgivning.

Agneta Sjödin om...

Kärlek: ”Jag och Maja har en jättefin relation”

– Jag känner kärlek till hela min omgivning, mina medmänniskor och till mig själv, och får mycket kärlek tillbaka. Men det viktigaste är kärleken till sig själv. Har man det är det lättare att älska sin omgivning. Det är en inre resa och en personlig utveckling som jag fått arbeta med. Precis som att du tränar fysiskt måste du jobba med de andliga, mentala och emotionella bitarna i livet. Om man gillar sig själv är man snäll mot sig själv.

– Jag har en så pass bra relation med mig själv att jag vet vad jag behöver, klarar av, vem jag är och står för. Jag lyssnar och litar på mig själv. Det här började jag jobba med för 20 år sedan. Det ligger mycket jobb bakom och med tiden har jag blivit lugnare och coolare. 

Agneta Sjödin

Ålder: 53 år.

Familj: Dottern Maja, 22. Partnern Claes Bahri, 58.

Bor: Bostadsrätt med högt läge och sjöutsikt i Nacka Strand i Nacka utanför Stockholm.

Gör: Författare, programledare.

Aktuell: Medverkar i ”Den stora hälsoresan – från soffpropp till superkropp”, som finns på Dplay. Skriver på ny bok.

– Jag och Maja har en jättefin relation och det är jag väldigt glad över. Det är viktigt att vara lyhörd med sina barn. Att känna in och finnas där när de behöver det, för att andra gånger ta ett steg tillbaka. Maja är stor nu och skapar sig ett eget liv. Det är jättehäftigt att stå vid sidan av och heja på.

– Vi har en nära, varm och okomplicerad relation. Jag har ju bara ett barn. Man blir tajtare då, antar jag. Vi har haft mycket tid, bara hon och jag. Vi ses så ofta vi kan. Det är så kul att hon får ägna sig åt det hon älskar mest av allt, sin musik. Just nu är hennes senaste låt ”The idea of me” med i ett avsnitt av den amerikanska serien ”The Bold Type”. Maja Kristina är hennes artistnamn, om man vill lyssna på henne på Spotify.

Agneta Sjödin med sin dotter Maja Strömsted. Foto: Hans Shimoda/TT / Hans Shimoda

Arbete: ”Kanske börjar jag skriva litegrann”

– Just nu jobbar jag inte så mycket. Egentligen skulle jag ha gjort en stor sommarunderhållning, som blev inställd grund av Corona. I slutet av maj var planen att åka till Frankrike och spela in ”Fångarna på fortet”, men det har flyttats fram till nästa år.

– Kanske börjar jag skriva litegrann nu. Det kan vara allt från att skissa på något självbiografiskt om hur jag lever mitt liv till att skriva något i stil med ”Ett ljus i mörkret”, där jag går in i den spirituella sagomiljön. Det är roligt att försöka bredda sig lite. Bland annat håller jag på att ta fram ett par egna krämer tillsammans med Idun Minerals. Jag skapar mitt liv utmed vägen och lär mig saker hela tiden.

Hälsa: ”På 16 veckor gick jag ned kanske fem kilo”

”Det är häftigt att bygga muskler när man är 50 plus”, konstaterar Agneta Sjödin. Foto: LINUS HALLSENIUS / DPLAY

– Att medverka i ”Den stora hälsoresan” var 16 weeks of hell, som hälsokonceptet heter. Det kräver mycket pannben, disciplin, vilja och kraft. Att klara av utmaningen var härligt. Ibland var det skitjobbigt, när jag kände mig trött, förvirrad eller sugen på något sött. Efteråt glömmer man hur jobbigt det var och tycker det är värt det. Jag ska fortsätta träna och röra mig. När jag inte har tillgång till gym, använder jag den egna kroppen och gummiband.

– Det är häftigt att bygga muskler när man är 50 plus. Jag körde tungt, ökade ordentligt i muskelmassa och förlorade nästan elva procent kroppsfett. På 16 veckor gick jag ned kanske fem kilo. Efteråt lägger man på sig igen, då gäller det att hitta en balans. I dag fortsätter jag att träna och gå mina morgonpromenader, vilket jag gjort i massor med år. Jag försöker vara duktig, ha struktur och unna mig på helgerna. Ett alkoholfritt alternativ är granatäpplejuice. Med några isbitar till känns det nästan som en drink.

– Jag vill gärna behålla fysiken så länge jag kan. Det är lättare att åldras om man tagit hand om sin kropp. Pappa stretchar och cyklar varenda dag. Han har fyllt 79 och är en stor förebild. Han har alltid levt hälsosamt, aldrig rökt eller druckit speciellt mycket. Tidigare hade jag diskbråck, men det märker jag inte av i dag. Efter cykelolyckan, då jag bröt lårbenshalsen och opererade höften, känner jag inte samma kontakt med musklerna på den sidan och jag är lite lätt sned. Så länge jag bygger upp kroppen och stretchar har jag inga problem. Jag känner mig faktiskt duktig och stolt över mig själv att jag gjort den resan. För mig är träning bästa lyckopillret. Går det lång tid då jag inte tränar kan jag bli lite låg. Min 16-veckorsresa har gett resultat. Efteråt behövde jag vila i två veckor, men nu ska jag köra tre till fyra gånger i veckan.

Personlig utveckling: ”Jag skräddarsyr min egen väg”

– Jag har jobbat med min personliga utveckling i två decennier. Det handlar om ett sökande efter det som passar en själv. Det finns ingen magisk formel, så här ska du göra. Däremot finns många bra verktyg, men jag måste hitta verktyg som är bra för mig. Jag skräddarsyr min egen väg. Framöver får jag se vad livet bär med sig. Att hålla koll på tankens kraft och inte tänka dåliga saker om sig själv och livet är viktigt. Numera gör jag det per automatik. Trycker man ned sig själv mentalt påverkar det hela ens liv.

– Jag sökte och testade olika saker. Vissa funkade inte alls, annat var kanon. De senaste åren har jag mediterat mycket. Då får jag kontakt med mitt inre. Det kan vara en guidad meditation eller så sitter jag tyst, lyssnar inåt och fokuserar på andetagen. Jag ser också till att äta bra mat, lägga mig i tid och är ganska måttlig med alkohol. Visst kan jag ta ett glas vin eller en öl, men jag dricker sällan mycket. 

Fritid: ”Jag skapar mitt liv utmed vägen”

– Jag lever ju lite som jag lär och arbetar stötvis. För tillfället jobbar jag ganska lite. Den tid jag är ledig ägnar jag mig åt sådant som jag mår bra av och får mig att utvecklas som människa. Och så tränar jag. Varje dag är jag ute i naturen och går utmed vattnet i Nacka. Just nu ägnar jag mig åt att läsa, skriva och njuta av svensk sommar.

Familj & vänner: ”Att Adam Alsing gått bort i Corona känns chockartat”

– Jag har en jättefin familj och vänner. Båda mina föräldrar är mina förebilder. Pappa har alltid varit bra på träning och kost, mamma har en underbar humor. Båda har alltid varit väldigt stöttande. Vi har hörts en hel del under coronatiden och jag ska försöka åka upp till dem i Hudiksvall och träffa dem utomhus. Eftersom jag flyttade därifrån är det svårt att umgås med mina barndomsvänner, då vissa bor kvar, andra är utspridda. I stället har jag skaffat vänner i vuxen ålder. Jag har några få riktigt nära vänner, men under coronan umgås man inte lika mycket. Det stannar av. Som alla andra håller jag mig bort från sociala tillställningar.

– Att Adam Alsing gått bort i Corona känns chockartat. Det är fortfarande svårt att fatta. Jag visste inte ens att han var sjuk. Även om vi inte umgicks, fanns vår vänskap där när vi sågs då och då. Ett tag gick vi på samma gym. Han var min första kollega på tv och var en himla schysst, snäll och bra kille. En riktig klippa. Att jobba vid hans sida var en trygghet.

Bostad: ”Jag har alltid tänkt att jag vill se havet”

Agneta älskar sin lägenhet i Nacka. ”Nu kan jag stå och laga mat samtidigt som jag tittar på sjöutsikten.” Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Jag har alltid tänkt att jag vill se havet. När jag kom in i lägenheten i Nacka Strand kände jag: Här ska jag bo. Känslan var rätt. Efter två veckor hade jag köpt den. Kvinnan som köpt lägenheten vid byggstarten hade aldrig bott i den och nu kände hon sig för gammal för att flytta in. Det var en ljuvlig dam, 94 år gammal. Det blev en sådan gudomlig tajming.

– Nu kan jag stå och laga mat samtidigt som jag tittar på sjöutsikten. Här har jag allt jag behöver. Det är en frihet och en skön känsla av frid. Det är bara att stänga en dörr, när jag ska resa i väg. Livet har blivit enklare och jag har mer livskvalitet.

Ekonomi: ”Jag får ihop ekonomin i år”

– Jag är tacksam att jag får ihop ekonomin i år med tanke på att två jobb försvann. De jobb och samarbeten jag haft har räckt för att få ihop det. Dessutom är jag en ganska ekonomiskt lagd person, så jag klarar mig.

LÄS OCKSÅ: Alexander Karim, 44: ”Jag kan bli gränslös” 

LÄS OCKSÅ: Martina Haag: ”Jag har blivit så otroligt stark!” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!