Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Brukar du drabbas av blodsmak i munnen när du tränar?Brukar du drabbas av blodsmak i munnen när du tränar?Brukar du drabbas av blodsmak i munnen när du tränar?
En uppvärmning innan ett träningspass är alltid positivt.En uppvärmning innan ett träningspass är alltid positivt.En uppvärmning innan ett träningspass är alltid positivt.
1 AV 3
Brukar du drabbas av blodsmak i munnen när du tränar?
Foto: Shutterstock
2 AV 3
En uppvärmning innan ett träningspass är alltid positivt.
Foto: Shutterstock
3 AV 3

Blodsmak i munnen vid träning? Expertens råd

Under ett tungt träningspass händer det att vi drabbas av en plötslig blodsmak i munnen.

Frågan är bara varför? Och är det okej att fortsätta träna?

– Kroppen klarar ganska mycket, säger träningsexperten Sabina Dufberg.

Det finns många möjliga orsaker till metallsmak i munnen.

Som Hälsoliv tidigare berättat kan det handla om allt ifrån biverkningar av läkemedel och kosttillskott till infektioner och allvarliga njur- och leversjukdomar.

När blodsmaken uppstår i samband med träning är orsaken emellertid av mer godartad karaktär.

– Det finns många teorier och generellt säger man att det inte är farligt, säger Sabina Dufberg, personlig tränare, författare och föreläsare.

Varför kan träning leda till blodsmak i munnen?

Även om fenomenet är relativt ostuderat tycks det vara vanligast under högintensiv träning.

En populär teori är att det ökade blodtrycket kan leda till små skador på blodkärlen som finns långt ner i luftvägarna. Små mängder blod kan då läcka ut vilket i sin tur kan plockas upp av hjärnas luktcentrum och skapa förnimmelsen av blodsmak.

Vi blir också lätt torra i munnen när vi tränar vilket kan förändra smakbilden. Under kallare månader kan din mun, näsa och hals bli torrare än vanligt och dessutom mer irriterade.

– Det finns också teorier om att det handlar om sura uppstötningar som kan leda till en konstig smak i munnen, som kan uppfattas som blodsmak, säger Sabina Dufberg.

Träningskonsulten Sabina Dufberg har skrivit flera böcker om träning och har bland annat varit coach i ”Biggest loser”.Träningskonsulten Sabina Dufberg har skrivit flera böcker om träning och har bland annat varit coach i ”Biggest loser”.Träningskonsulten Sabina Dufberg har skrivit flera böcker om träning och har bland annat varit coach i ”Biggest loser”.
Träningskonsulten Sabina Dufberg har skrivit flera böcker om träning och har bland annat varit coach i ”Biggest loser”. Foto: Anders Gåhlin | Gaahlin.com

Då borde du sluta träna – och då kan du köra på

Så hur ska man tolka den här signalen från kroppen? Även om det inte är farligt kan det vara ett tecken på att du borde ta det lite lugnare.

– Det är klart att du KAN fortsätta. Men vi är ju olika. Kroppen klarar ganska mycket och en del individer, som elitidrottare som är vana vid träning, kan bara köra på, säger Dufberg.

För en otränad människa kan det emellertid medföra stort obehag.

– Hjärtat rusar, du har blodsmak i mun, får sura uppstötningar. Det kan bli som en panikattack. Då kan det vara läge att andas lite.

Som nybörjare bör du alltså ta det lugnt, annars finns risken att du aldrig vill utföra samma aktivitet igen. Men så länge du är fullt frisk och inte har några underliggande sjukdomar kan det vara skönt att veta att blodsmaken inte innebär något akut fara.

Går det att undvika blodsmak i munnen?

För att ge kroppen optimala förutsättningar inför ett träningspass bör du alltid värma upp. Det minskar både risken för skador och höjer din prestation. Dessutom kan det i teorin minska risken för blodsmak i munnen. Vissa menar att en gradvis stegring värmer upp blodkärlen och gör dem mer elastiska.

– Jag har inte läst någon forskning, men jag tänker mig att när du värmer upp din kropp så gör du dig redo. Ditt blod förflyttas från dina inre organ till dina muskler och går igenom alla blodkärl i hela kroppen, säger Sabina Dufberg.

– Om du inte gjort dig redo, mentalt och fysiologiskt, hamnar du ofta i blodsmak och mjölksyra ganska snabbt. Går du direkt från kontoret och bara kör ett hundrameterslopp så är det ju garanterat.

Om du upplever andra symtom i samband med blodsmak eller hostar faktiskt blod bör du avbryta ditt träningspass.