Bli rörligare med barre!

Allt om den trendiga träningsformen barre

Sitter du också som en slashas vid datorn varje dag på jobbet? Då kanske du ska testa på träningsformen barre. Det ger dig styrka, balans och bättre hållning. 

Du kanske precis har fått upp ögonen för träningsformen Barre, men faktum är att träningsformen har snart hela 60 år på nacken. 

Fick ryggskada och uppfann barre

Grundaren heter Lotte Berg och hennes liv var inte direkt en dans på rosor. År 1935 lyckades hon fly från nazisterna i Tyskland och hamnade i England. Däremot klarade sig inte hennes föräldrar som kort därefter dog i Auschwitz. 

I London jobbade hon sedan som dansare i flera år fram till att hon råkade ut för en bilolycka som skadade hennes rygg. Och det ska alltså ha varit under rehabiliteringen som hon uppfann denna träningsmetod. 

Blandning mellan balett, pilates och yoga

Träningsformen utgår från balett som sedan blandas med pilates, funktionell träning och yoga. Oftast tränar man vid en klassisk balettstång, men det finns också övningar med pinnar, viktstång och matta. 

Tanken med barre är att bli starkare och smidigare. Och genom att träna detta regelbundet får man slanka muskler och bättre hållning. Så önskar du en dansares kropp så är detta ett bra träningsalternativ. 

Trots att det är en träningsforma som funnits sedan 1959, så sägs barre-boomen ha kommit efter att filmen The Black Svan släpptes 2010, i alla fall i USA. Till Sverige kom träningsformen för några år senare.  

Fördelar med att träna barre

• Stärkt bålmuskulatur

• Ökad flexibilitet

• Styrka och uthållighet

• Förbättrad hållning

Barr, barre eller bar?

En sak som kan vara bra att veta innan du går på ett barre-pass är att det inte uttalas som det skrivs och inte heller som tallens små stickiga nålar. Det uttalas nämligen som det engelska ordet ”bar”. 

Tack till The barre blog och Daily Mail för inspiration.

Aktuellt just nu