9 träningsvanor du borde ha i ditt liv innan 30
Lika bra att ha skapat sig några goda rutiner i livet innan prövotiden kommer.
För efter 30 blir det både svårare att hålla formen och ha energi över till krävande utmaningar.
Lär känna vad DU mår bäst av och hitta DIN träningsform.
Här tipsar vi om nio vanor som det kan vara smart att nöta in redan nu.
När man är ung går allt av bara farten. Livet är en fest och man SKA passa på att utforska och prova på så mycket som möjligt, när man ännu inte är bunden av jobb, familj eller en fysisk plats. Men åren tågar på och plötsligt har man passerat 30, med allt vad det innebär av annan fysik och större ansvar för både sig själv och andra. Det är dags att skapa lite ordning och reda i tillvaron, för att stå pall mot kommande påfrestningar.
Då är det himla smart om man redan fått in några bra rutiner i sin vardag. Så att man slipper starta från noll: att lära sig nytt blir ju som bekant bara svårare med åldern. Här listar vi, med inspiration av Women's Health, nio vanor du lika gärna kan börja nöta på direkten, så blir det lättare att förbli hälsosam resten av livet. Och vi vill särskilt understryka punkt sex: ha roligt längs vägen!
1. Umgås med likasinnade
Nej, man behöver inte skrota sina gamla barndoms- eller gymnasievänner bara för att de har andra ambitioner eller lever annorlunda än en själv. Men det kan vara välgörande att ÄVEN umgås med personer som delar ens tankar om vad som är viktigt i livet just nu. Det blir definitivt lättare att upprätthålla goda vanor om umgängeskretsen förstår varför man bara vill ha ETT glas vin till maten, eller varför man inte vill stanna uppe till klockan 03 när man ska ut och springa morgonen därpå. Man slipper försvara sig – eller göra misstaget att säga ja till något man egentligen inte vill.
LÄS OCKSÅ: 4 sätt – så påverkar dina vänner dig
2. Gör träningen till en daglig rutin
SVT-profilen Kalle Zackari Wahlström har likställt träning med tandborstning: du vet att det är livsviktigt för din hälsa, så gör det bara! Men nja, att träna är faktiskt rätt mycket svettigare än att svabba gaddarna i ett par minuter... Däremot delar vi hans åsikt om att man bör få in motionen i sin dagliga rutin, så försök hitta en tidpunkt som passar i ditt schema, helst under en period på dygnet då du brukar ha som mest energi. Det tar ett tag, men efter ett halvår-ett år kommer du inte längre att reflektera över det eventuellt jobbiga, utan bara kliva i träningskläderna och köra.



3. Börja styrketräna
Styrketräning kan verka trixigt och riskabelt, men lär du dig bara grunderna så är det tvärtom ganska enkelt. Dessutom mycket skonsamt för kroppen, eftersom du bygger upp musklerna så att de klarar fler påfrestningar och därmed minskar risken för skador i det dagliga livet. Att jobba med vikter, maskiner och rörlighet är också ett effektivt sätt att öka fettförbränningen och bränna mer kalorier. Och ju starkare du är, desto lättare kommer det gå att springa, cykla och vässa konditionen på andra sätt.
LÄS OCKSÅ: Styrketräning – stor guide till en starkare kropp
4. Testa yoga
Nej, yoga är inte bara för hippisar som klär sig i haremsbyxor, alltid går omkring med en matta under armen och väser när de andas. Yoga är egentligen en ganska enkel och sund form av träning som ALLA, inte bara initierade "yogis" och "yoginis", kan praktisera. Framför allt är yoga bra för att öka kroppens rörlighet, stärka hållningen och förebygga ryggproblem. Att många yogaformer dessutom är avslappnande och meditativa är så klart en bonus om man lever i en stressfylld tillvaro.
TRÄNINGSTIPS: Hitta rätt yoga för dig – Swiftr har all träning i ett medlemskap (Annons)



5. Variera din träning
Variation är nästan alltid bra, oavsett om det gäller arbete, kost eller träning. Så fort psyket och kroppen vänjer sig vid något är det lättare att man blir uttråkad, slutar anstränga sig och/eller ger upp. Dessutom krävs omväxling i träningen för att undvika att man hamnar på en platå, där det inte går att nå ytterligare resultat. Så kör spinning en dag, styrketräna en annan, spring intervaller en tredje och lägg extra krut på stretchningen en fjärde. Eller, gör det DU vill, bara det är olika.
LÄS OCKSÅ: Ny studie: Träningen som håller dig ung
6. Ha kul
Allvarligt, vad är det för mening att gå till gymmet om du HATAR det? Får ångest varje gång det är dags att packa väskan och hellre sitter och stirrar på en bänk än häver dig upp i chinsräcket? Träning KAN vara jättekul, det gäller bara att hitta former och övningar som passar just DIG. Känn efter från dag till dag vad du är sugen på och fundera på om det finns något specifikt mål som du vill jobba för: som att bli en jäkel på att dansa eller lära dig stå på händer.
LÄS OCKSÅ: 9 vanor naturligt smala kvinnor har
7. Ät ordentligt efter träning
Låt inte ungdomens ätnojor följa dig upp i åldrarna: vi behöver näringsriktig mat för att orka prestera, känna glädje, leva. Och ju mindre man sysslat med "bantning" och dieter, desto bättre förutsättningar har man att kunna äta utan att behöva tänka så mycket, eftersom kroppens system för förbränning inte blivit rubbat. Så fyll på med bra energi när du behöver det, i synnerhet i samband med träning. Ät alltid en ordentlig lunch om du tränat på förmiddagen eller en ordentlig middag om du tränat på kvällen.
LÄS OCKSÅ: Experten: Så ska du äta före & efter träning



8. Ha alltid en vilodag i veckan
Vila är minst lika viktigt som att träna eller vara aktiv på andra sätt. Utan återhämtning är det svårare att bygga muskler och kondition effektivt: risken är snarare att man bryter ner det man jobbat upp om man överanstränger sig. Dessutom behöver vi pausa och sova ut för att må bra mentalt och undvika stressfällor. Så planera in minst en vilodag i veckan, när du kanske unnar dig att vara spontan eller bara göra ingenting?
9. Lyssna på din kropp
Till sist: ta hänsyn till din dagsform. Oavsett om det gäller träning eller andra aktiviteter. Känner du dig alldeles utmattad när du vaknar: skippa morgonträningen, eller kör rörlighet i stället för kondition? Om hela kroppen skriker nej till den där middagen i kväll: ställ in! Andras önskemål och åsikter är ALDRIG viktigare än din hälsa. Och din hälsa blir inte bättre av att du pressar dig till saker som känns fel.
LÄS OCKSÅ: 13 dåliga vanor som faktiskt är bra för dig