Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fokuserar du mest på vad du äter EFTER träningspasset? Då kan det vara läge att tänka om.Fokuserar du mest på vad du äter EFTER träningspasset? Då kan det vara läge att tänka om.Fokuserar du mest på vad du äter EFTER träningspasset? Då kan det vara läge att tänka om.
"En vanlig kvinna behöver INTE ta en proteindrink eller bar efter träningen"."En vanlig kvinna behöver INTE ta en proteindrink eller bar efter träningen"."En vanlig kvinna behöver INTE ta en proteindrink eller bar efter träningen".
1 AV 2
Fokuserar du mest på vad du äter EFTER träningspasset? Då kan det vara läge att tänka om.
Foto: iStock
2 AV 2
"En vanlig kvinna behöver INTE ta en proteindrink eller bar efter träningen".
Foto: iStock

8 vanliga fel du gör med kosten när du tränar

Motion och kost är superviktigt om du vill gå ner i vikt.

Men många som börjar träna äter FÖR mycket - och tar råd från personer som är på en helt annan nivå.

Här redogör PT:n och tv-profilen Sabina Dufberg för åtta vanliga misstag som nybörjare på gymmet gör:

– En vanlig kvinna behöver INTE ta en proteindrink eller bar efter träningen.

Experten: Sabina Dufberg

Personlig tränare och träningscoach med över 20 års erfarenhet av branschen.

 Känd från TV4-programmet "Biggest loser", där hon hjälper deltagarna att komma i form.

Föreläser inom träning och hälsa, samt arrangerar träningsresor.

Har bland annat skrivit böckerna "Snygg och stark: den ultimata träningsguiden" och "Tänk om, tänk rätt: hälsa, skönhet och styrka - inifrån och ut".

En av upptäckterna när man börjar träna brukar vara att man inte kan fortsätta äta lika "spontant" som tidigare. Man måste planera sina måltider väl för att orka maxa och få ut så mycket som möjligt av passen.

De flesta inser ganska snart att de äter för lite under träningsdagar: om man ska köra en stenhård cykelklass på seneftermiddagen kan man inte förlita sig på lunchen man kastade i sig klockan 12. Nej, förmodligen behövs ett litet mellanmål, så att kroppen får kraft att trampa fort i 60 minuter.

LÄS OCKSÅ: 10 coola träningsbloggar du borde följa

Men tyvärr prioriterar alldeles för många fel när det kommer till VAD de stoppar i sig före träningen. En dyr "proteinbar" kan vara full av socker och kalorier, medan ett kokt ägg ger alldeles lagom med energi, från helt naturliga näringsämnen.

Många äter dessutom ett mellanmål till efter träningen, vilket blir för mycket i förhållande till vad de gör av med på gymmet. I synnerhet när det kommer till styrketräning baseras ofta kostråden på extrema fitnesspersoner, som har en helt annan förbränning än en vanlig motionär.

Nej, det där med att man måste stoppa i sig något inom en timme efter passet är en myt, säger träningscoachen Sabina Dufberg, känd från tv-programmet "Biggest loser" och aktuell med boken "Snygg & stark". Här kommenterar hon åtta vanliga matmisstag:

1. Du tror att du måste ändra hela din kosthållning.

"Om man inte är elitidrottare, utan en heltidsarbetande människa som tränar lite allmänt 2-3 gånger i veckan, så klarar man sig alldeles utmärkt på en helt vanlig kosthållning med protein, fett och bra kolhydrater."

2. Du tar råd från fel personer.

"Ett stort problem är att 'vanliga' kvinnor i 20-30-årsåldern som bara vill bli av med sina kärlekshandtag och forma kroppen litegrann tar råd från kroppsbyggarvärlden. Men de här tjejerna gör inte alls av med lika mycket energi som en manlig personlig tränare eller en kroppsbyggarbrud. Intaget blir alltså för stort - och då händer ingenting med kroppen. Alternativt så lägger man på sig fett."

3. Du kastar i dig "något litet" direkt efter passet.

"En vanlig kvinna som suttit på kontoret hela dagen, åkt buss eller tunnelbana därifrån och sedan kör 45 minuter på gymmet behöver INTE ta en proteindrink eller bar efter träningen. Att kroppen skulle börja äta på sin egen muskelmassa efter en så kort ansträngning är en missuppfattning. Har du käkat bra under dagen så har kroppen gott om reserver. Att direkt efter passet stoppa tillbaka den energi (eller mer) som man just har gjort av med är kontraproduktivt."

4. Du fokuserar mer på att äta något EFTER passet än före.

"Så länge du inte har problem med blodsockret kan du vänta ganska länge med att äta efter ett träningspass. Spar dig till lunchen eller middagen, eventuella hungerkänslor går ofta över. Det är mycket viktigare att ha energi FÖRE passet, när man faktiskt ska prestera. Men ät då måttligt, ett mellanmål ska inte vara en hel måltid."

5. Du tror att prestationen sitter helt i kroppen.

"Alla är olika, men själv kan jag ha fullt med energi trots att det gått tre-fyra timmar sedan jag åt lunch. Man ska komma ihåg att väldigt mycket sitter i huvudet när det gäller prestation."

6. Du tror att du kan äta mer än vad du egentligen kan.

"Vill du gå ner i vikt så måste du göra av med mer energi än vad du stoppar i dig. Var ärlig mot dig själv: kanske har du både ökat matintaget väl mycket och varit lite för "tillåtande" sedan du började träna?"

7. Du äter för lite protein och fett.

"Protein och fett måste finnas i kosten, det ska man inte plocka bort. Vilken mängd och typ av kolhydrater man mår bäst av är däremot individuellt."

8. Du äter dåligt generellt.

"Om man märker att man tappar energi och är seg eller trött på träningen så äter man troligtvis för lite. Och får man inte några resultat, eller går upp i vikt, så äter man antagligen helt fel med för mycket socker och tomma kalorier."

LÄS OCKSÅ: De 7 värsta myterna – om att bränna fett

 

Sabina Dufberg.Sabina Dufberg.Sabina Dufberg.
Sabina Dufberg. Foto: Anders Gåhlin | Gaahlin.Com