Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att inte bli stillasittande är viktigare för din hälsa än att träna

8 saker som händer i din kropp när du börjar träna

Visst är det jobbigt att vänta på att träningen ska få effekt? 

Men det händer faktiskt en hel del saker i kroppen direkt när du börjat träna!

1. Motverkar inflammation

Enligt träningsforskaren Carl-Johan Sundberg, som har pratat med tidningen Land, produceras inflammationsdämpande ämnen när man anstränger sig. Det minskar inflammation i kroppen som kan orsaka åderförfettning och cancer. 

2. Kväveoxid frisätts

Dessutom minskar risken för blodproppar eftersom kväveoxid frisätts vid träning - något som motverkar högt blodtyck, gör att blodkärlen vidgas och blodplättarna bli mindre klibbiga, enligt Carl-Johan Sundberg.  

LÄS OCKSÅ: Är träningsvärk kvitto på att du tränat rätt?

3. Sänker blodsockernivån

Det behövs inte sträng diet och svettiga träningspass för att sänka blodsockernivån. Norsk forskning från 2016 visade att lugna promenader är lika effektivt.

– Det har visat sig att det är bra att röra på sig, man aktiverar musklerna och blodsockernivån sänks. Promenader är fullt tillräckligt, berättade Kerstin Brismar, överläkare och professor i diabetesforskning.

4. Låt naturen göra dig glad

Personer som spenderar mycket tid i naturen löper lägre risk att utveckla högt blodtryck och depression, har en australisk studie från 2016. Och så lite som 30 minuter i veckan räcker!

LÄS OCKSÅ: Gå eller springa? Det är bäst enligt forskningen

5. Fettförbränningen ökar snabbt

Energi- och fettförbränningen ökar snabbt när man börjar träna, och enligt Vardagspuls kan regelbunden träning i ungefär 4-6 veckor öka din maximala fettförbränning med cirka 30-40 procent. 

6. Få bättre självkänsla

Du har hört det förr, men efter ett träningspass eller en promenad, känner man sig  extra duktig och bara det ger ju en bättre självkänsla! Om du dessutom sätter upp små mål (och klarar av dem) så kommer ha en positiv effekt på hur du ser dig själv. 

LÄS OCKSÅ: Studie: Så kan vanliga värktabletter sabba din träning

7. Lyckohormoner frisätts

Efter 45 minuters hård löpning utsöndrar kroppen endorfiner som motsvara 10 milligram morfin, vilket är en normal smärtstillande dos. Det hävdade Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi i Kemisk tidskrift för några år sedan. 

Det är alltså därför man kan känna sig ”hög” efter en lång springtur. 

8. Kom ihåg mer av det du lär dig

En holländsk studie har visat att det optimala för inlärningen är att ägna sig åt intensiv fysisk aktivitet fyra timmar efter ett kunskapstillfälle. Då kommer man ihåg betydligt mer än om man tränar direkt efter mötet/föredraget/lektionen, eller har varit helt passiv.

– Troligen kan fysisk aktivitet förbättra långtidsminnet och fungera som en åtgärd i utbildningssammanhang, sa ansvarig forskare Guillen Fernandez enligt BBC News.