Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Glöm inte vattnet – både innan, under och efter passet!Glöm inte vattnet – både innan, under och efter passet!Glöm inte vattnet – både innan, under och efter passet!
Många vet att det inte lönar sig att träna dagen efter att man har druckit, men detta gäller även innan träningen.Många vet att det inte lönar sig att träna dagen efter att man har druckit, men detta gäller även innan träningen.Många vet att det inte lönar sig att träna dagen efter att man har druckit, men detta gäller även innan träningen.
1 AV 2
Glöm inte vattnet – både innan, under och efter passet!
Foto: Colourbox
2 AV 2
Många vet att det inte lönar sig att träna dagen efter att man har druckit, men detta gäller även innan träningen.
Foto: Colourbox

7 vanliga misstag vi gör efter träningen

Efter ett gympass vill man gärna vara slutkörd – det betyder ju att man får ut max.

Men de flesta skulle nog slippa den där värken i musklerna som sätter in en eller två dagar senare.

Du har säkert hört talas om vikten av att stretcha – men visste du att du borde byta ut middagskycklingen och helt undvika smärtstillande?

Med hjälp av tidningen Prevention listar vi sju misstag som många gör efter träningen.

1. Du glömmer att vattnet är din bästa vän

En så självklar rekommendation att den är lätt att glömma bort. Men vatten är a och o för att träningen ska bli skonsam.

För att undvika uttorkning och utmattning till följd av ett motionspass: drick 5-6 deciliter fyra timmar före och ytterligare 2-3 deciliter tio minuter före passet. Om du tränar i omkring en timme bör du fylla på med cirka 1-2 deciliter vatten var tjugonde minut.

2. Du väntar för länge med att äta

Träning bryter ner musklerna – och för att stärka dem igen måste vi se till att tillföra näring till kroppen. Helst inom en timme efter avslutat pass. Om du inte hinner få till en lunch eller middag på den tiden är det bra att sticka in ett litet mellanmål så fort du är klar.

Det bör vara något med både protein och kolhydrater, som påskyndar musklernas återhämtningsprocess. Förslagsvis lite keso och en frukt.

LÄS OCKSÅ: Ät direkt efter träningen

3. Du väljer kyckling före fisk till lunch/middag

Flitiga gymmare väljer ofta fågel som välbehövlig proteinpåfyllning efter träningen. Men faktum är att fisk kan vara ännu bättre för ömma och ledsna muskler. Omega 3-fettsyrorna i fisken är nämligen inte bara toppen för hjärtat, utan även för att hålla musklerna i form, enligt idrottsexperter. Och roligt att kunna variera kycklingen med exempelvis lax, makrill eller tonfisk väl?

4. Du har inte hakat på trenden med "form roller"

Om du inte redan har testat att "rulla": gör det. En så kallad "form roller" lär nämligen göra underverk för återhämtningen. Den löser upp triggerpunkter i kroppen och sätter i gång blodcirkulationen, vilket lindrar värk och påskyndar musklernas läkning. Man sitter eller ligger på den, så att man kommer åt den muskel som behöver "masseras".

LÄS OCKSÅ: 9 smarta prylar för att träna i vardagsrummet

5. Du tar en Alvedon

Eller en Ipren. Eller en Treo. Men smärtstillande är inte att rekommendera om du vill bli återhämtad snabbt. Oavsett hur ont det gör i benen, magen eller armarna: håll dig borta från medicinskåpet. Tabletterna fördröjer nämligen musklernas läkning med sex till åtta timmar, eftersom de hindrar inflammation.

6. Du bäddar ner dig i soffan

Det är visserligen viktigt att vila och låta musklerna återhämta sig efter träning, men det finns olika sätt att göra det på. Att ta en lugn promenad eller en kort cykeltur framåt kvällen eller dagen därpå är till exempel bättre än att slänga sig på soffan, eftersom det sätter fart på blodcirkulationen och hjälper kroppen att transportera viktiga näringsämnen till musklerna snabbare. (Det statiska stillaliggandet kan du spara till sömnen.)

7. Du unnar dig en afterwork/barrunda

De flesta är medvetna om att man inte ska träna efter en blöt kväll, men många glömmer att även alkohol snart efter ett pass är förödande för kroppen. Ett eller två glas vin är ingen större fara, men dricker du mer än så försvagas musklernas proteintillväxt med 37 procent, vilket gör det omöjligt för dem att reparera och återuppbygga sig effektivt, enligt australisk forskning. Så vänta hellre med barrundan till dagen därpå – eller håll dig till alkoholfria alternativ – om du vill ha utdelning för ditt slit på gymmet. Och kom ihåg: en vilodag efter drinkkvällen också.