Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Får du inte ihop livspusslet med träningen?Får du inte ihop livspusslet med träningen?Får du inte ihop livspusslet med träningen?
Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik ger sina bästa tips!Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik ger sina bästa tips!Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik ger sina bästa tips!
1 AV 2
Får du inte ihop livspusslet med träningen?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik ger sina bästa tips!
Foto: SHAY PERETZ / SHAY PERETZ

7 smarta sätt att få in träning i vardagen

Hur får vi träningen att bli en del av vardagen? Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik ger sina bästa råd.

Sänk tröskeln

Du får inte ont och blir trött på grund av brist på träning. Det som får din kropp (och knopp) att skeva är stillasittande och vardagsrutiner som inte ger dig en av de grundläggande byggstenar som behövs för hälsa: rörelse!

Så sluta tänk ”träning” som det enda som duger. Tänk rörelse i stället. Bli den som hämtar kaffe, ta trapporna, gå en runda på lunchen, gör en solhälsning när du vaknar. Det är de småsakerna som kommer göra störst skillnad!

Skit i att byta om

Fick du en lucka? Kör! Vem har sagt att man inte kan jogga några kilometer i vanliga sneakers? Eller yoga i stretchjeans. Den som väntar på de perfekta förutsättningarna får alltid vänta länge. Så sluta vänta – gör några upphopp nu, och känn hur din energinivå och ditt humör höjs omedelbart. Och du… om du i denna stund tänker ”ja men… (addera valfri ursäkt)”, schhhh – bara gör det!

LÄS OCKSÅ: 5 grymma skäl till varför du ska börja träna nu! 

Låt träningen komma först

Det bästa sättet att undvika att något sabbar din träningsplan är att röra på dig direkt på morgonen – innan något hinner komma emellan. Japp, jag snackar morgonträning! Jo, du kommer behöva kliva upp tidigare. Ja, du kanske kommer ha småbarn i hasorna samtidigt som du gör det, MEN du kommer ha gjort det! Och… det kommer att påverka dig resten av dagen. Inte nog med att du vaknar till och ger kroppen lite omtanke. Du ger din hjärna en hormonell cocktail som förbättrar allt från koncentrationsnivå, stresstålighet, humör och inlärningsförmåga. 

Testa något av de här passen:

Fem effektiva övningar – träna hela kroppen på 20 minuter 

Starka ben - 3 grymma övningar 

7 anledningar att testa pilates

Hej då ryggont – 3 favoriter för nacke, bröstrygg och höfter 

Satsa på klassikerna.

Jag har sagt det förr: klassiker som att ta trapporna i stället för hiss, cykla till jobbet och hoppa av bussen en station tidigare fortsätter att lyftas av två enkla anledningar: de fungerar och de är så lättillgängliga att det inte finns några ursäkter att avstå. Just do it!

LÄS OCKSÅ: Stor guide till styrketräning - så får du en starkare kropp 

Vägra ”tomduscha”.

Löpcoachen LG Skoog har lärt mig (och många av landets främsta atleter) begreppet ”tomdusch”. Att tomduscha är att duscha utan att först ha varit svettig och är strängt förbjudet. Med andra ord – ska du duscha och inte har tränat, gör några armhävningar, en solhälsning och upphopp innan.

Träna hemma.

Att träna i grupp, med ett lag, på ett gym är superkul och motiverande. Men… det tar mer tid än att träna hemma, så är det bara. Så se till att ha alternativ som du kan göra hemma när schemat är lite mer tajt. 

LÄS OCKSÅ: Stort test: 31 löparskor för dam och herr 

Skapa förutsättningar att lyckas!

Sist men inte minst: Det spelar ingen roll hur höga ambitioner du har – med obekväma skor och kläder som inte tål väder kommer du inte att ta den där promenaden mellan två möten eller cykla till jobbet när det regnar. Så innan du gör något annat: skapa förutsättningar för dig själv att lyckas. Köp hem det du behöver. Packa väskan, styr om rutinerna så att du får 10 minuter extra här och där. Gör grundarbetet så kommer resten lätt sen. 

LÄS OCKSÅ: Är träningsvärk kvitto på att du tränat rätt?