Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att pyssla i trädgården kan höja vårt humör och minska stress och ångest.
Att pyssla i trädgården kan höja vårt humör och minska stress och ångest.
Att pyssla i trädgården kan höja vårt humör och minska stress och ångest.
Meditation har visat sig kunna backa effekterna som stress, oro och ångest har på kroppen.
Meditation har visat sig kunna backa effekterna som stress, oro och ångest har på kroppen.
Meditation har visat sig kunna backa effekterna som stress, oro och ångest har på kroppen.
1 AV 2
Att pyssla i trädgården kan höja vårt humör och minska stress och ångest.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Meditation har visat sig kunna backa effekterna som stress, oro och ångest har på kroppen.
Foto: Shutterstock

7 saker du kan göra gratis för din hälsa och välmående

Vill du investera mer i din hälsa och ditt välmående, men inte är så sugen på att spendera flera tusenlappar?

Lugn, det finns en massa roliga och bra saker du kan göra som är helt gratis!

Dyra gymkort eller medlemskap i klubbar kan vara en lyxgrej man kanske inte har råd med, eller vill lägga pengar på. Som tur är finns det många saker som är gratis, som är bra för din hälsa och välmående. Med inspiration från Huffington post UK har vi satt ihop en lista med härliga saker du kan göra för din kropp och ditt sinne - som inte kostar en krona.

LÄS OCKSÅ: Erika Kits Gölevik: Unna dig en skön yogarutin utan stress 

1. Yoga

Det finns en massa fördelar med yoga, bland annat att det förbättrar din balans och gör dig starkare. Yogaklasser är ofta dyra, och finns inte alltid tillgängliga där man bor. Som tur är finns det en massa bra guider och konton på Youtube som kan lära dig yoga. Mitt personliga favoritkonto är populära Yoga with Adriene. Där kan alla hitta videos som passar deras nivå, nybörjare som rutinerad yogi. 

2. Skriv dagbok

Att skriva ner känslor, tankar, reflektioner och minnen kan ju inte vara annat än bra för vår hälsa. Att skriva dagbok ger dig en stund för dig själv som förhoppningsvis är lugn, och utan prestationskrav. Gör det till en vana att ta 20 minuter per dag att skriva i din dagbok. Gör det ännu mysigare med en kopp te som sällskap.

LÄS OCKSÅ: 9 tips för att förvandla promenaden till superträning

3. Gå promenader

Det är omöjligt att välja vad som är det bästa med promenader, eftersom det finns så många fördelar, men en sak som är väldigt bra är att promenader inte kostar något alls. Det är bara snöra på sig sina skor och kliva ut genom dörren. Om du känner att promenader är lite tråkigt kan jag tipsa om att lyssna på en ljudbok, din favoritmusik eller en rolig podcast. Du kan även ta med dig en vän ut. Annars kan det vara nyttigt att bara gå tyst, ensam med sina tankar. Promenader är ett väldigt bra sätt att rensa sina tankar på.

4. Läs en bok

Vi är många som sitter framför skärmar hela dagarna, åtminstone hemma. Tv, dator och mobil slukar lätt upp tiden - det måste vi göra något åt. En utvecklande bok, spänning eller feel good - välj själv! Det viktiga är att du börjar läsa böcker. Läs medan du äter frukost, på väg till och från jobbet eller en stund innan läggdags. Helst ska du läsa lite varje dag, men sällan är bättre än aldrig. Att läsa ger dig bland annat en bättre vokabulär och är ett bra verktyg för att stressa ner.

Psst! Låna böcker från dina vänner, din familj och kolleger. På så sätt behöver du inte köpa någon bok - och aktiviteten är gratis.

LÄS OCKSÅ: Ryggövningar - så får du en stark rygg 

5. Meditera

I en studie från 2017 analyserade man hur beteendet i våra gener påverkas av olika Mind-body interventions (MBI), så som meditation. Forskarna, som studerat och analyserat 18 studier som hade gjorts under 11 år, kunde avslöja ett mönster i molekylförändringar som sker i kroppen vid MBI - och hur de förändringarna är en fördel för vår kropp och sinne. Enkelt förklarat kan meditation backa effekterna som stress, oro och ångest har på kroppen.

Det finns många bra meditationsappar som är gratis, det är bara att söka runt i din appstore och välja den som passar dig bäst. En populär mediatationsapp heter Headspace, som man i alla fall kan testa på gratis.

6. Syssla med trädgårdsarbete

En undersökning gjord av Gardeners' World visade att trädgårdsarbete kan höja vårt humör, och även minska stress, ångest och depression. Undersökningen visade att 80 procent av de som grejar i trädgården känner sig nöjda med sitt liv. Samma siffra för de som inte sysslade med trädgårdsarbete var 67 procent. 93 procent av de som ägnade sig åt trädgårdsarbete trodde även att det förbättrade deras humör och mående.

Om du inte har en egen trädgård kanske du kan fråga någon du känner om du får hjälpa till att påta i hens trädgård?

LÄS OCKSÅ: Sara, 28: Krukväxterna hjälper mig hantera min ångest 

7. Simma

Att simma gratis är ju mest en grej att göra under årets varmare månader, om man inte är supersugen på att slänga sig i kallt vatten förstås. Men passa i alla fall på att simma mycket i sjöar och hav på sommaren. Att simma medför nämligen en rad positiva saker för kroppen, som du kan läsa om här.