Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det florerar mycket myter om träning. Här är några du kan sluta tro på.Det florerar mycket myter om träning. Här är några du kan sluta tro på.Det florerar mycket myter om träning. Här är några du kan sluta tro på.
1 AV 3
2 AV 3
Det florerar mycket myter om träning. Här är några du kan sluta tro på.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Foto: Colourbox

6 vanliga myter om träning som många går på

Många tror att de är experter på träning efter att ha gått på ETT crossfit-pass.

Men allt som låter bra behöver inte vara korrekt.

Här listar sajten Time sex vanliga påståenden som inte har sin grund i vetenskap.

Slipp skador - stretcha före passet

Redan i mellanstadiet lärde vi oss hur viktigt det är att stretcha innan vi anstränger oss. Ofta handlade det om statiska övningar som att försöka nudda våra tår eller töja lårets framsida genom att stå på ett ben och hålla det andra mot rumpan.

Enligt Time saknas det forskning som stödjer detta. Det kan till och med göra mer skada än nytta. I stället bör du värma upp och därefter göra så kallade dynamiska stretchövningar. Det innebär att man går ut i ytterläge en kort stund och sedan tillbaka: att man rör sig medan man stretchar.

Efter träningen passar det bättre med statisk träning.  

Du kan läsa mer utförligt om stretchning här.

LÄS OCKSÅ: 7 svinjobbiga typer vi alla träffat på gymmet 

Bränn mer fett - träna på tom mage

En vanlig frågeställning är huruvida det är bäst träna på tom mage eller inte. Det hävdas att när du är "tom" så bränner kroppen mer fett när du tränar exempelvis konditionbaserad träning, som löpning, cykling eller simning. Enligt Time finns det visst stöd för att detta stämmer, men att det är övergående. I en studie från 2014 testades teorin genom att dela upp ett antal kvinnor i två olika grupper. En som fastade och en som åt. Båda förlorade i slutändan lika mycket fett och vikt.

Att inte äta före träningen kan också sluta med att du inte orkar så mycket, lite som en bil tom på bränsle.

Det finns förstås andra studier som pekar i motsatt riktning. Hälsoliv har tidigare skrivit om att kvinnor tycks tjäna mindre på att träna på tom mage jämfört med män.

LÄS MER: Ska man träna på en tom mage eller inte? 

Gå med vikter

I teorin är det utmärkt att lägga till extra vikt när du promenerar. Ett bra sätt att öka intensiteten. Men det finns problem. De extra kalorier som bränns är så försvinnande få att det knappt gör skillnad. Och att bära tillräckligt tungt för att göra skillnad kan leda till skador.

Ett bättre alternativ är stavgång. Din överkropps stärks samtidigt som du klarar av att gå snabbare, utan att det känns alldeles för jobbigt.

LÄS OCKSÅ: Gå dig smal – så bränner du mer fett 

Drick även om du inte är törstig

Att dricka tillräckligt med vatten är viktigt, men här är just "tillräckligt" ett ledord. Törst är en indikator på att du behöver dricka och det är då du ska dricka, inte annars och inte i förebyggande syfte. Enligt Time kan det snarare vara ett större problem att vi dricker för mycket när vi tränar.

Eller som professor Agnes Wold har sagt till Hälsoliv:

– Att det skulle vara fräscht, nyttigt och bra att dricka vatten är bara nonsens. Vi ska dricka när vi blir törstiga, varken mer eller mindre. Kroppen reglerar detta själv och signalerar till oss när vi bör fylla på med vätska.

Ät efteråt för att boosta

Du har säkert hört muskelknuttarna skrika om hur viktigt det är att äta efter träningen, gärna mycket protein, för att maximera resultaten. Ät inom en timme, annars går allt förlorat!

Enligt Time går forskningen isär, bland annat beroende på vilken typ av träning du ägnar dig åt. Men för en vanlig motionär, alltså inte en elitidrottare, så spelar det mindre roll om vi äter direkt efter träningen eller inte. Vill du exempelvis gå ner i vikt kan ytterligare kalorier försämra dina möjligheter.

LÄS OCKSÅ: Stor guide till styrketräning - så når du ditt mål 

Undvik sex före en tävling

Detta är knappast något som gemene man går runt och tänker på, men inom elitidrotten så finns faktiskt en inofficiell kutym att sex ska undvikas inför ett stort evenemang.

Inte helt oväntat saknas det dock bevis för ett sådant påstående. Enligt Time försämras inte din prestation av sex, såvida inte det samtidigt innebär alkoholintag, droger eller sömnförlust. Effekten kan förstås variera från person till person och vara olika beroende på om du är man eller kvinna.