Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Endorfiner är mycket effektiva mot smärta.
2 AV 2
Foto: Shutterstock

6 säkra sätt att hålla motivationen uppe

Alla vet att träning och rörelse är bra för hälsan.

Men saknas motivation är det svårt att ta sig framåt.

Här tipsar experterna om hur du vänder en negativ trend till något positivt.

1. Sätt ett mål

Att ha en målbild är toppen, men det gäller att vara smart. Hos sajten Insider tipsar pt:n Adia Callahan om fem viktiga parametrar när du sätter upp ett mål:

Specifikt

Mätbart

Uppnåeligt

Relevant

Tidsbaserat

Med dessa grundpelare ökar du dina chanser för att lyckas. Om ditt mål exempelvis saknar en deadline är det lättare att skjuta på och kommer bara hänga som ett mörkt moln över ditt huvud.

Glöm inte heller att sätta upp mindre delmål längs vägen.

Låt oss säga att du vill kunna springa 5 kilometer inom tre månader. Ett bra delmål skulle kunna vara att springa i fem minuter utan att stanna.

Uppnå dina mål

Mål som rör intern hälsa har större sannolikhet att lyckas jämfört med extern hälsa. Det menar åtminstone en studie från 2009 som jämförde interna träningsmål, som förbättrad hälsa, och externa mål, som utseende.

Det förstnämnda visade sig vara bättre på att motivera deltagarna till träning.

2. Hitta en rutin som fungerar

Om struktur är din melodi kan du med fördel satsa på ett rimligt veckoschema för din träning. Att pussla in motion i en redan hektisk vardag kan emellertid vara lättare sagt än gjort. Det blir sannolikt lättare om du utformar din träningsrutin efter din vardag, snarare än att forcera in den.

Börja med det som du gillar och det som är görbart. Och hitta en tid på dagen som passar både schemat och dina energinivåer.

LÄS OCKSÅ: Stort test: Här är de bästa löparskorna

3. Testa dig fram

Om du inte uppskattar en träningsform är sannolikheten hög att du inte fortsätter. Därför är det bra att titta på olika typer av träning i stället för att ge upp.

Om du hatar gymmet, kanske en löprunda kan vara ett alternativ? Eller racketsport som badminton eller padel? Om vintern kanske längdskidorna kan vara ett alternativ?

Simning och cykling? Testa dig fram och identifiera vad du tycker är roligt.

En bra grundregel att ha i bakhuvudet är att variation är fördelaktigt. Försök kombinera konditionsbaserad träning med någon form av styrketräning.

– Träna kroppen på olika sätt för att den ska bli starkare, säger Callahan.

LÄS OCKSÅ: Stort test: Bästa träningshörlurarna

4. Träna tillsammans

En träningskompis är positivt för disciplinen. Ni kan hålla både er själva och varandra ansvariga. Har ni inte möjlighet att träffas, exempelvis på grund av en pandemi, kan ni alltid vara träningskompisar på distans.

När samhället så småningom återgår till ett normalläge finns alltid löpargrupper, korpen och liknande organisationer som kan göra dig till en del av ett sammanhang.

LÄS OCKSÅ: Är det farligt med blodsmak i munnen när jag tränar?

5. Hitta din takt

Ett extremt vanligt misstag är att gå ut alldeles för hårt, alldeles för snabbt. Då är det lätt att både skada sig eller tappa motivation (eller båda delar).

Om du inte är en regelbunden tränare, skynda långsamt. 15- 20 minuter träning någon gång i veckan är bättre än ingenting alls. När du känner dig starkare kan du trappa upp.