Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>TRÄNING

Publicerad 31 jan 2017 14:30

6 oväntade tecken – på att du INTE är i form

<span>Hur många armhävningar klarar du? Det kan vara ett bra sätt att kolla i vilken form du är.<br></span>

Hur många armhävningar klarar du? Det kan vara ett bra sätt att kolla i vilken form du är.

1/2

Foto: Getty images

2/2

Foto: Getty images

Veckorna går och det blir bara svårare och svårare att hinna med träningen. Känns det bekant?

Tyvärr kan det innebära att du är i sämre form än vad du kanske anar.

Men lugn, du är långt ifrån ensam. Inspirerade av Cheatsheet.com listar vi 6 tecken på att du borde trappa upp träningen.

Att planera är en sak – men att göra ambitionen till verklighet är något annat. Ju större avståndet mellan soffan och gymmet blir, desto mer tenderar det dessutom att ta emot när väl en lucka uppstår. Känner du igen dig är chansen stor att du är riktigt ur form. Kanske är tiden kommen för en livsförändring på riktigt? Testa dig här och avgör själv.

Hur många armhävningar klarar du?

Armhävningar är ett utmärkt sätt att mäta din fysiska kapacitet. Här använder du muskler i både rygg, axlar, armar, och knän. Verywell.com har en tabell över hur många du bör klara beroende på vilken åldersgrupp du tillhör.
Enligt sajten bör kvinnor klara följande:

  • 20-29 år: 10-14 armhävningar
  • 30-39 år: 8-12 armhävningar
  • 40-49 år: 5-10 armhävningar

För män:

  • 20-29 år: 17-21 armhävningar
  • 30-39 år: 12-16 armhävningar
  • 40-49 år: 10-12 armhävningar

Klarar du bara ett par så deppa inte för det. Börja på knäna i stället! Efter hand blir du starkare och snart kommer du klara dig utan problem - bara du inte ger upp.

LÄS OCKSÅ: Så gör du en perfekt armhävning

Efter hur lång tid kommer du ner i puls?

Under ett träningspass slår ditt hjärta normalt sett snabbare. Beroende på ålder kommer då pulsen hamna någonstans mellan 140 och 190 slag per minut. För en vältränad person kommer den också falla med ungefär 20 slag per minut så fort den fysiska aktiviteten är avklarad. Är du däremot ur form kommer det ta betydligt längre tid innan hjärtat når normaltakt igen, skriver sajten Livestrong.

Är du smal men överviktig runt midjan?

Din vikt behöver inte vara kopplad till din kondition. Men enligt www.heartfoundation.org kan det finnas samband med dålig fysisk form när det gäller övervikt runt midjan – även om du är smal i övrigt. Den här typen av centrerad övervikt kan i längden vara hälsofarlig och påverka både hjärta, njurar och lever. Visar måttbandet över 88 centimeter för kvinnor och 102 centimeter för män kan det vara ett tecken på bukfetma – även om du är smal i övrigt, enligt 1177 Vårdguiden.

Hur andfådd blir du av att gå i trappor?

Självklart kan även den mest vältränade bli andfådd av trappor. Men har det gått så långt att du tvingas kippa efter luft och pausa halvvägs, då kan det vara läge att ta sig en funderare på den fysiska formen. Ett enkelt tips att komma i gång så smått kan vara att i fortsättningen alltid välja trapporna framför hissen. Eller varför inte en rask promenad?

LÄS OCKSÅ: Vardagsmotion: 7 sätt att smyga in den

Ser du träning som uttröttande eller uppiggande?

Det är alltid lätt att skylla ifrån sig och komma med bortförklaringar – inte minst när det gäller träning. Det är tyvärr ofta ett tydligt tecken på att du inte är i den form du önskat. Ju längre tid det går innan du kommer i gång, desto tröttare kommer du känna dig. Tänk i stället att du får energi av att träna! Den kommer nämligen på köpet när du motionerar, vilket flera studier visar.

Hur hög vilopuls har du?

Ett bra sätt att mäta kondition är att hålla koll på vilopulsen. Den tar du direkt på morgonen när du vaknat och fortfarande är kvar i sängen. Då får du en fingervisning kring hur du ligger till konditionsmässigt.

Normal vilopuls för vuxna är vanligtvis cirka 60 till 70 slag per minut, skriver 1177 Vårdguiden. En vältränad person kan ha en vilopuls på 45 till 55 eller lägre.

Relaterat