5 vanliga myter om att träna då du är gravid
Träna gravid - eller inte?
Jodå, tvärtemot vad mamma, kollegerna eller vännerna vill göra gällande så är det faktiskt bra att bygga upp kondition och styrka inför förlossningen.
Här avlivar vi några av de vanligaste myterna om gravidträning.
När du är gravid tycks alla vilja lägga sig i hur du ska leva och förbereda dig inför den stora stunden. Ät inte det där, drick det här, lyssna inte på henne och så vidare. Trots att 1177 Vårdguiden rekommenderar att man håller sig aktiv och tränar upp vissa muskler inför förlossningen får havande kvinnor som fortsätter att gå till gymmet ofta höra av sin omgivning att de är maniska eller rentav dumdristiga.
Men att träna gravid ÄR inte farligt, så länge du gör det med måtta och inte är sjuk. Tvärtom är både konditions- och styrketräning en förebyggande åtgärd inför förlossningen och moderskapet.
LÄS OCKSÅ: 8 tidiga tecken på att du är gravid
Träna som gravid? Tips och råd
Dels underlättar det om man har bra flås och är stark i bål och ben när man ska krysta ut en bebis, dels kommer det att krävas styrka när man ska kånka runt på en liten knodd i några år. Dessutom är det lättare att undvika överflödskilon om man rör på sig medan man går och väntar.
Självklart ska man inte utsätta sig själv och barnet i magen för några risker, så prata igenom olika träningsalternativ med en barnmorska eller annan expert om du är osäker.
Dock kan vi, med inspiration av hälsosajten Rodale Wellness, avliva följande fem myter:
1. MYT: Om du inte tränade innan du blev gravid ska du inte börja precis nu
SANNING: Tvärtom så är graviditeten ett perfekt tillfälle att börja röra på sig. Kom i gång med promenader, som anses helt riskfritt. Det farliga är snarare inaktivitet, som bidrar till överskottskilon, högt blodtryck, värk och smärta. Ickemotion och övervikt ökar även risken för graviditetsdiabetes.
2. MYT: Om du är van vid att träna riktigt tufft så måste du sluta för att inte bebisen i magen ska bli berövad på syre
SANNING: Du kommer av naturliga skäl inte kunna träna lika intensivt som tidigare, så låt bli att satsa på personbästa och intervallpass under graviditeten. Däremot finns det inga skäl att bryta träningsrutinerna och börja stryka pass, eftersom kvinnokroppen är skapt för att kunna hantera stress från motion. Din natur och ämnesomsättning är baserad på en nivå som inkluderar fysisk aktivitet. Mer riskfyllt är att sluta träna helt, eftersom det ökar risken för viktökning och sämre kondition.
LÄS OCKSÅ: Därför blir du smartare när du blivit mamma
3. MYT: Du ska inte träna mage eftersom syret från hålvenen till moderkakan kan strypas om du ligger på rygg
SANNING: Tvärtom så behöver du starka magmuskler mer än någonsin inför förlossningen, så fortsätt med bäckenbottenträning och effektiva coreövningar som sidoplankan (Vad du däremot kan skippa är crunches och situps, eftersom de är svåra att få till så att de tar rätt.)
4. MYT: Styrketräning under graviditeten kan orsaka ledskador eftersom graviditetshormonet relaxin gör ledbanden lösare/rörligare och mer utsatta
SANNING: Det finns ingen forskning som bevisar detta, även om det inte verkar orimligt. Att maxa med vikter är inte att rekommendera just nu, däremot är det bara bra att köra lite lagom för att bygga upp styrka inför förlossningen och livet med en bebis på armen. En studie gjord på 32 gravida kvinnor visade att de blev 36 procent starkare av att styrketräna två gånger i veckan. Varken några skador eller högt blodtryck noterades till följd av aktiviteten.
5. MYT: Att träna gravid ökar risken för missfall, dödfödsel eller neonatal död (dödsfall inom den första månaden efter födseln)
SANNING: Nej, något samband mellan ökad risk för missfall/dödfödsel/neonatal död och fysisk aktivitet har inte kunnat påvisas. Tvärtom så främjar träning moderkakans tillväxt och fostrets utveckling.