Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>TRÄNING

Publicerad 11 sep 2018 06:00

5 nyttiga mellanmål för dig som tränar

Vad och hur ska man äta när man tränar?

Vad och hur ska man äta när man tränar?

1/2

Foto: Shutterstock

Hälsolivs träningsexpert delar med sig av sina personliga mellanmåls-favoriter.

Hälsolivs träningsexpert delar med sig av sina personliga mellanmåls-favoriter.

2/2

Foto: SHAY PERETZ

Behöver du energi på eftermiddagen för att orka träna?

Eller bra mat att äta efter träningen om du inte har en ”vanlig” måltid inplanerad? Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik ger dig sina 5 favoritmellisar – löjligt goda och packade med näring.

Dessutom sockerfria, glutenfria och laktosfria. 

Chiapudding med vanilj, kardemumma och kanel

Foto: Erika Kits Gölevik

Omega 3, fibrer, vitaminer och bra energi som räcker länge, allt i ett enda glas. 

Ingredienser (1 portion):

3 msk chiafrön

2 dl mjölk av något slag (Jag använder hälften havremjölk och hälften normalfet kokosmjölk för att få lite krämigare konsistens.)

1–2 krm vaniljpulver

1–2 krm kanel

1–2 krm kardemumma

Ca 1 dl valfria frukter och bär att toppa med.

Gör så här: Tips! När det ska vara fint – servera med frukt i ett glas. När du är på språng – häll alla ingredienserna i en burk, sätt på lock, skaka och låt stelna i väskan under dagen. Fördelen med att puddingen är fri från komjölk och andra animaliska produkter är att den klarar sig fint i rumstemperatur över en dag.

Choklad- och kaffeboll

Foto: Erika Kits Gölevik

En nyttig variant på ”vanlig” chokladboll.

Ingredienser:

2 dl cashewnötter

1 dl riven kokos

10 dadlar (gärna färska, finns i kyldisken)

½ dl kakao

2 msk honung

3 msk kokt kallt kaffe

3 krm salt

+ extra kokos att rulla bollarna i.

Gör så här: Grovmixa allt (det är bara gott om det är lite stora bitar kvar här och där). Gör bollar. Rulla i kokos. Förvara i kylen. Ta en till två bollar till eftermiddagskaffet, eller efter träningen. Mums!

Annikas bananbröd

Foto: Erika Kits Gölevik

Det här brödet kom en kund till mig förbi med, det var så gott att vi åt upp allt på en gång. Dessutom så enkelt att göra att till och med jag orkar baka det (baka är annars överkurs i min värld).

Ingredienser:

2–3 bananer

5 dl glutenfria havregryn (vanliga går bra om du inte är superkänslig mot gluten).

1 ½  tsk vaniljpulver

1 tsk kanel

½ tsk kardemumma

1 tsk salt

1 tsk bikarbonat

1 dl havremjölk

½ dl (eller mindre om du inte vill ha det så sött) honung

1 dl grovhackade nötter (valnötter, mandel och hasselnötter är gott!)

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa havregrynen till grovt mjöl i en mixer eller med stavmixer. Lägg i bananerna. Mixa igen. Häll upp i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda om.

Smörj en brödform, gärna med kokosolja, men smör eller annan olja går bra. Häll upp smeten i formen och grädda i ugnen i 45 minuter. Låt svalna. Skär upp. Ät! Gott både som fikabröd eller med en bit ost och paprika på.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Därför ska du aldrig dricka alkohol efter träningen 

Skafferi-tapas

Foto: Erika Kits Gölevik

En personlig favorit som tar en minut att göra. Innehåller bra fetter, protein och kolhydrater – perfekt mellanmål! Dessutom mera salt än sött vilket är schyst när man vill ha känslan av ett mer matigt mellanmål.

Ingredienser:

1 paket misopasta (jag gillar Renee Voltaires)

1 burk makrill

2 riskakor

Valfria grönsaker som topping

Gör så här: Koka upp 2,5 dl vatten. Blanda med misopastan. Rör om.

Ta fram en burk makrill och två riskakor. Lägg makrillen på riskakorna. Toppa med lite grönsaker. Ät!

Snacksbricka

Foto: Erika Kits Gölevik

Ibland är det gott att bara få sitta och småäta lite. Den här brickan gör småätandet till en närings- och proteinrik fröjd.

Ingredienser:

Körsbärstomater

Oliver

Mager ost (10 procent, mager ost är en väldigt bra proteinkälla)

Morotsstavar

Gör så här: Jag är inte så noga med mängden här. Ät tills du känner dig mätt och lägg mest fokus på tomaterna och morötterna så får du ett välbalanserat och supergott mellanmål.

Drick gärna en kopp te till.