Chiapudding med vanilj, kardemumma och kanel
Omega 3, fibrer, vitaminer och bra energi som räcker länge, allt i ett enda glas.
Ingredienser (1 portion):
3 msk chiafrön
2 dl mjölk av något slag (Jag använder hälften havremjölk och hälften normalfet kokosmjölk för att få lite krämigare konsistens.)
1–2 krm vaniljpulver
1–2 krm kanel
1–2 krm kardemumma
Ca 1 dl valfria frukter och bär att toppa med.
Gör så här: Tips! När det ska vara fint – servera med frukt i ett glas. När du är på språng – häll alla ingredienserna i en burk, sätt på lock, skaka och låt stelna i väskan under dagen. Fördelen med att puddingen är fri från komjölk och andra animaliska produkter är att den klarar sig fint i rumstemperatur över en dag.
Choklad- och kaffeboll
En nyttig variant på ”vanlig” chokladboll.
Ingredienser:
2 dl cashewnötter
1 dl riven kokos
10 dadlar (gärna färska, finns i kyldisken)
½ dl kakao
2 msk honung
3 msk kokt kallt kaffe
3 krm salt
+ extra kokos att rulla bollarna i.
Gör så här: Grovmixa allt (det är bara gott om det är lite stora bitar kvar här och där). Gör bollar. Rulla i kokos. Förvara i kylen. Ta en till två bollar till eftermiddagskaffet, eller efter träningen. Mums!
Annikas bananbröd
Det här brödet kom en kund till mig förbi med, det var så gott att vi åt upp allt på en gång. Dessutom så enkelt att göra att till och med jag orkar baka det (baka är annars överkurs i min värld).
Ingredienser:
2–3 bananer
5 dl glutenfria havregryn (vanliga går bra om du inte är superkänslig mot gluten).
1 ½ tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl havremjölk
½ dl (eller mindre om du inte vill ha det så sött) honung
1 dl grovhackade nötter (valnötter, mandel och hasselnötter är gott!)
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa havregrynen till grovt mjöl i en mixer eller med stavmixer. Lägg i bananerna. Mixa igen. Häll upp i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda om.
Smörj en brödform, gärna med kokosolja, men smör eller annan olja går bra. Häll upp smeten i formen och grädda i ugnen i 45 minuter. Låt svalna. Skär upp. Ät! Gott både som fikabröd eller med en bit ost och paprika på.
LÄS OCKSÅ: Forskare: Därför ska du aldrig dricka alkohol efter träningen
Skafferi-tapas
En personlig favorit som tar en minut att göra. Innehåller bra fetter, protein och kolhydrater – perfekt mellanmål! Dessutom mera salt än sött vilket är schyst när man vill ha känslan av ett mer matigt mellanmål.
Ingredienser:
1 paket misopasta (jag gillar Renee Voltaires)
1 burk makrill
2 riskakor
Valfria grönsaker som topping
Gör så här: Koka upp 2,5 dl vatten. Blanda med misopastan. Rör om.
Ta fram en burk makrill och två riskakor. Lägg makrillen på riskakorna. Toppa med lite grönsaker. Ät!
Snacksbricka
Ibland är det gott att bara få sitta och småäta lite. Den här brickan gör småätandet till en närings- och proteinrik fröjd.
Ingredienser:
Körsbärstomater
Oliver
Mager ost (10 procent, mager ost är en väldigt bra proteinkälla)
Morotsstavar
Gör så här: Jag är inte så noga med mängden här. Ät tills du känner dig mätt och lägg mest fokus på tomaterna och morötterna så får du ett välbalanserat och supergott mellanmål.
Drick gärna en kopp te till.