5 grymma skäl till varför du ska börja träna nu!
En starkare och slankare kropp är inte det enda resultatet när du tränar.
Fysisk aktivitet är minst lika positivt för den psykiska biten.
Här listar vi fem extremt goda skäl till varför du ska börja motionera så snabbt du bara kan!
1. Du hanterar stress bättre
Fysisk aktivitet är ett fenomenalt stressverktyg som både kan förebygga och sänka stressnivåer. Enligt överläkaren och psykiatrikern Anders Hansen är konditionsträningen den bästa träningsformen mot just stress.
För att dra nytta av de positiva effekterna är 45 minuters pulshöjande omkring tre gånger i veckan en bra måttstock. Men det krävs inga långdistanslopp och att träna överhuvudtaget är bättre än inget.
– När man är fysisk aktiv så stiger nivåerna av ett hormon som heter kortisol, kroppens viktigaste stresshormon. När man har rört klart på sig så sjunker dessa nivåer igen. Det intressanta är att ju mer man rör på sig desto mindre stiger kortisol under själva aktiviteten och desto mer sjunker det efter aktiviteten, har Anders Hansen tidigare sagt till Hälsoliv.
– Man reagerar med mindre och mindre kortisolökning ju mer man tränar. Sedan när man blir stressad av andra orsaker än fysisk aktivitet så reagerar man inte med samma kortisolökning.
LÄS OCKSÅ: Överläkaren: Träna rätt för hjärnan – och minska stressen
2. Du får ett bättre självförtroende
Har du en svacka i självförtroendet? En runda längs elljusspåret eller ett pass på gymmet kan vara lösningen!
Motion kan nämligen leda till både bättre självförtroende och självkänsla.
Det finns gott om forskning på sambandet mellan träning och självförtroende. Hälsoforskaren Magnus Lindwall är en av många som studerat ämnet.
– När du klarar av ett pass på gymmet eller en löprunda så blir du lite säkrare på din egen förmåga. Om du klarar ett spinningpass så vet du med dig till nästa gång att du kan klara det. Det är gör att man får en lite mer positiv självuppfattning gällande träning och motion, har han tidigare berättat för Hälsoliv.
Fortsätter du träna kan den känslan smitta av sig på andra delar av livet.
– Över tid kan man se att det här gör att man blir lite med nöjd med hela sig själv, att man får bättre generell självkänsla, säger han.
LÄS OCKSÅ: Forskaren: Så får du bättre självförtroende genom att träna
3. Du boostar sexlivet
Enligt sajten Health kan du påverka ditt samliv positivt med hjälp av träning – särskilt om du rullar i sänghalmen direkt efter ett pass.
Några av fördelarna är bland annat:
• Ökat självförtroende
Efter ett gympass känner du dig förhoppningsvis stark och nöjd vilket i sin tur kan påverka ditt sexsug.
• Ökad upphetsning
Under ett träningspass ökar blodcirkulationen, vilket även gäller för erogena zoner.
• Mer avslappnad
Träning fyller oss med lyckohormonet endorfiner som bland annat motverkar ångest och deppighet – två faktorer som inte är särskilt bra för sexlusten.
LÄS OCKSÅ: 5 skäl till varför du borde ha sex efter att du tränat
4. Lindrar ångest, oro och depression
Antidepressiva läkemedel och KBT-terapi är de vanligaste behandlingsformerna när det kommer till depression. Men mer och mer forskning visar att fysisk aktivitet är minst lika effektivt vid mild och måttlig depression.
Enligt en stor studie publicerad i American Journal of Psychiatry krävs det inte heller särskilt mycket för att minska risken för depression. Personer som inte tränar löper dubbelt så hög risk att drabbas jämfört med de som tränar mellan en till två timmar i veckan. Intensiteten tycktes inte spela någon roll.
– Mediciner gör jättestor nytta men att var nionde svensk äter antidepressiva numera är rätt mycket hur man än vrider och vänder på det, har Anders Hansen tidigare sagt till Hälsoliv.
– Vid mildare depressioner så funkar tyvärr antidepressiva ganska dåligt. Så för den gruppen är fysisk aktivitet många gånger ett bättre alternativ, säger han.
LÄS OCKSÅ: Så lite träning kan räcka för att undvika depression
5. Du lever längre
Att träna regelbundet uppges i vissa fall kunna förlänga ditt liv med flera decennier.
Även om vi tjänar mest på att börja motionera så tidigt som möjligt, så är det aldrig för sent.
Fysisk aktivitet påverkar blodtryck och blodtryck positivt. Det stärker skelettet, stabiliserar balansen, lindrar värk och kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Bara för att nämna några fördelar.
Enligt professorn och överläkaren Mai-Lis Hellenius bör vi dagligen ägna oss åt någon form av motion i sammanlagt 30 minuter – vilket kan delas upp under dagen.
– Vissa effekter kommer omedelbart, andra på dagar och veckor, månader och år. Men det beror ju också på gener och arv, övriga levnadsvanor, rökning, alkoholintag, sömn och stress. De som är fysiskt aktiva lever ofta hälsosammare generell, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Enkla träningen – som förlänger livet