Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Träning har många fördelar, både för kropp och själ.Träning har många fördelar, både för kropp och själ.Träning har många fördelar, både för kropp och själ.
Men ta det varligt så du inte blir skadad.Men ta det varligt så du inte blir skadad.Men ta det varligt så du inte blir skadad.
1 AV 2
Träning har många fördelar, både för kropp och själ.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Men ta det varligt så du inte blir skadad.
Foto: Shutterstock

4 knep: Så slipper du bli skadad när du tränar

Få saker krossar motivationen lika hårt som att bli skadad när du äntligen kommit i gång med träningen. 

Det kan drabba vem som helst när som helst men som nybörjare är vi extra mottagliga.

Här är 4 tips för att slippa skada dig, inspirerade av Lifesum och WebMD

1. Fokusera på teknik först

Att få in träning i en stressig vardag kan vara lite knivigt. Det är därför frestande att skynda sig igenom övningarna för att hinna hem så snabbt som möjligt. Även om snabba övningar kan vara något bra, exempelvis för flåset, är tekniken oerhört viktig om du vill slippa bli skadad. Särskilt när du styrketränar.

Ta gärna hjälp av en personlig tränare som kan hjälpa dig sätta tekniken och öva utan vikter först. Det finns även gott om videor på nätet som kan hjälpa dig på vägen.

LÄS OCKSÅ: Stor guide till styrketräning

2. Maxa inte för snabbt

När du kommit i gång och börjar sätta tekniken är det lätt att bli fartblind. Kom ihåg att du BARA tävlar mot dig själv. Ingen annan. Lyfter personen bredvid dubbelt så mycket? Det betyder inte att du också måste göra det. Börja med lätta vikter och arbeta dig långsamt uppåt.

3. Lyssna på din kropp

"No pain, no gain" är en klassisk fras i träningssammanhang. Men det finns gränser. Att utmana dig själv är inte samma sak som att känna skarp smärta. Tränar du för länge eller för hårt kan det leda till skador eller förvärra en skada som redan uppstått.

Inom löpning är det exempelvis vanligt med överbelastning. Medan konditionen går relativt snabbt att träna upp tar det betydligt längre tid för hållfastheten i leder, ligament och muskulatur. Går du ut för hårt blir du lätt skadad.

– Du kanske har konditionen för att springa en mil, men bara hållfastheten att springa tre kilometer. Du blir inte skadad första gången du springer milen, men kanske efter två-tre månader, har ortopedteknikern Maria Kuperion tidigare berättat för Hälsoliv. 

4. Värm upp och varva ner

Uppvärmning är ett bra sätt att göra kroppen redo för tuffare träning. Det ökar din puls gradvis och hjälper dina muskler och leder att komma i gång. Exempel kan vara några minuter på en träningscykel, hopprep eller en försiktig jogg.

Avsätt även några minuter efter träningen för att varva ner. Det kan exempelvis hjälpa mot träningsvärk.

Stretching kan också vara en metod, men enligt naprapaten Jessica Lyander kan det vara olika från person till person hur mycket du behöver stretcha. Det kan bland annat bero på hur rörlig du är från början och hur mycket du tränar.

– Om man kräver av sin kropp att den ska kunna utföra vissa saker så kan stretching vara effektivt. Men till exempel är många tjejer överrörliga: de kan sätta handflatorna i golvet och böja sig hur mycket som helst naturligt. De behöver inte stretcha, har hon tidigare berättat för Hälsoliv. 

Inför ett träningspass bör du stretcha dynamiskt och efter mer åt det statiska hållet. Mer kan du läsa HÄR.