Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

10 heta träningstrender att testa i år

Självklart ska du välja träningsform först och främst efter vad du tycker är roligt – men du kanske vill ha lite inspiration?

Spana in årets tio hetaste träningstrender!

1. Vattna din själ med mindfulness

Mindfulness och mental hälsa ligger högt upp på årets hälsofokus-lista. Kanske kommer du snart att ta en klass i att andas, att meditera eller varför inte i självmassage? Alla är effektiva sätt för att ta sig ner i varv och känna lugn, något som verkligen behövs i vårt stressiga samhälle. Att bli lugn och hitta fokus är också ett första steg för att göra sunda val – det kan alltså vara en väg in för att få träningen att bli av över huvudtaget. Några som hakat på trenden är Sveriges första meditations-boutiquestudio, Mindstory som öppnade i Stockholm i december. Där erbjuds flera halvtimmesklasser under dagarna med lärare med bakgrund i bland annat yoga, mindfulness och andningsteknik.

2. AW-pumpa

Att ta en afterwork får i år en ny innebörd. Nu byter vi efter-jobbet-drinken mot ett svettigt träningspass med kollegorna eller kompisar. (Gärna utomhus när vädret tillåter.) Gruppträning är fortfarande populärt och varför inte välja din egen grupp? Kanske testar ni någon ny rolig träningsform tillsammans, eller tar ett riktigt ”håll käften”-pass när ni måste kämpa tillsammans. Att träna tillsammans är utmärkt sätt att utveckla vänskap. Och att träna med människor du känner dig trygg med gör att du kan fokusera ännu mer på att träna, i stället för att fundera på vilka du har omkring dig. Kanske är det en av anledningarna till att gruppträning ändå är uppe på tredjeplats på listan över populäraste träningsformer från Worldwide Survey of  fitnesstrends 2020.

3. Ta ett sovpass

Vi är många som har problem med sömnen och nu börjar gymmen snappa upp det och erbjuda åtgärder – för att tillgodose ett mer holistisk tänk där vi jobbar med helhetshälsa. Kanske är 2020 året då du tar en powernap på ditt gym? I London har träningsställen som The Fore gjort i ordning sovavdelningar för den som behöver en återhämtningslur efter sitt pass. Fler och fler mäter också sin sömn i aktivitetsklockor – och anpassar sin träning efter vad statistiken i klockan säger. Till exempel hur mycket återhämtning man fått under nätterna.

LÄS OCKSÅ: Aktivitetsarmband eller sportklocka? Så hittar du rätt i djungeln!

4. Styrs av statistik

I några år har många bekantat sig med aktivitetsklockor och statistik från tränings-, sömn- och hälsoppar. Nu är vi redo att använda oss av statistiken på ett djupare plan. Nu kommer våra klockor och appar få bestämma mer om hur vi tränar och när, baserat på insamlad fakta om sömn, återhämtning, pulsläge med mera. Nummer ett i en undersökning där man tittar på träningstrender världen över för 2020 hamnar bärbar teknologi, som inkluderar  fitnessmätare, smartklockor, hälsoklockor, pulsmätare, GPS:er och andra teknikprylar som håller koll på din hälsa.

5. Dutt-träna

I stället för att tänka att du ska få till en timmes träning i ett svep – och det blir ett för stort projekt för att få det att bli av – tänk att du delar upp din träning i små stunder spridda över hela dagen. Du kanske sträcker på dig när du vaknar, eller tar en morgonpromenad. Går lite i trappor under lunchen. Pausar från jobbet och gör någon pulshöjande träning eller i alla fall sträcker på dig. Och så en promenad eller joggingtur på vägen hem. Små förändringar är lättare att få till, så att tänka att du ska träna fem minuter varje morgon till exempel kan göra det lättare att få in en rutin. Du får träningen att bli av. Dessutom är små träningsstunder lättare att få in i ett tajt schema!

6. Motionera mindfult

Ingen har väl missat den stora skogsbadstrenden – det vill säga att tillbringa tid i naturen för att det gör oss gott på så många olika sätt – lugnar, piggar upp gör oss gladare. En annan stor trend som blomstrat i flera år är löpning. Och så behöver ju många av oss ta det lugnare. Så den nya trenden är helt enkelt att kombinera de här två välgörande favoriterna och springa lugnt och fint – ute i naturen. Flera böcker på temat mindful running har kommit ut i bokhandeln på sistone. Det här passar absolut inte bara nybörjare – att springa lugnt kan hjälpa en van löpares prestationsförmåga. Om du tar det lugnare kan du i stället för att hårdköra fokusera på att få till andning, hållning och att koppla av och njuta av din löptur.

LÄS OCKSÅ: 8 knep för att komma i gång med träningen

7. Tänk hemma bra – gymmet bäst!

Snart är inte ett gym bara en plats för att bygga kondition och muskler. Det kan också vara en utmärkt miljö för att sitta och jobba, ha möten, träffa vänner, softa, meditera, fika, äta frukost, lunch, mellanmål middag. Allt du behöver helt enkelt. För den som inte har en fast arbetsplats kan gymmet alltså bli platsen att hänga på från morgon till det är dags att avsluta sin arbetsdag. I USA och London ser vi redan trenden växa sig större, här i Sverige väntar vi med spänning på sköna sitta-och-jobba-delar i gymmen.

8. Välj kvalitet före kvantitet

Efter några år av mycket hårdträning, där vi ska klara så mycket upprepningar som möjligt på en viss tid eller göra en övning tills vi inte orkar den längre, går nu trenden mot att ta det lugnare igen. Att stressa oss igenom övningar ökar risken för skador och för att undvika det får funktionell träning med fokus på kontroll, balans och uppbyggnad ett rejält uppsving. Nu tar vi det riktigt lugnt och satsar på snygg teknik!

9. Vinka av komfortzonen

Man brukar ju säga att omväxling förnöjer, och det tar många fasta på i år. En av de största trenderna 2020 handlar om att vi vill träna mer varierat. Vi vill testa olika typer av klasser och gärna på olika platser. Vi lämnar alltså tryggheten i vårt hemmagym för att uppleva nya saker och utvecklas – vi blir modigare! En anledning är förstås också att det blir lätt för oss att välja ställe efter var vi befinner oss när det passar att klämma in ett träningspass. I stället för att ta oss till ett hemmagym kan vi välja ett ställe runt hörnet. Eller att träna på valfri plats guidad av någon i mobilen. Gym satsar på att komplettera med onlineträning, där träningsprofiler lägger ut dagliga pass vi kan prenumerera på och flexibla abonnemang där man kommer in på flera gym, typ Bruce och Classpass, växer i popularitet.

10. Ge dig själv ett lyft

Att lyfta fria vikter som stänger, kettlebells, hantlar, medicinbollar och liknande är en stor trend som fortsätter att växa i år. Även om styrketräning i sig inte är en ny trend så är det här något som fullkomligt exploderat i popularitet på senare år. Nu vill alla göra frivändningar, marklyft och svinga kettlebells. Klasser där man jobbar med att öka på vikter successivt och lägga till nya övningar när man kan hantera dem man jobbat med ett tag kommer att växa i popularitet.