En ny svensk studie visar att dålig kondition fördubblar risken att drabbas av en allvarlig depression senare i livet.
En ny svensk studie visar att dålig kondition fördubblar risken att drabbas av en allvarlig depression senare i livet. Foto: Shutterstock

Träna som ung - och slipp depression

Vill du slippa få en allvarlig depression när du blir gammal? Då gäller det att ha bra kondition i tonåren. Det visar en ny svensk studie.

Studien visar att dålig kondition fördubblar risken att få en allvarlig depression senare i livet.

Marie Åberg, en av dem som lett studien med forskare både från Sahlgrenska akademin och Karolinska institutet, menar att fysisk aktivitet stimulerar hjärnan, enligt TT.

1,1 miljoner psykiskt friska män ingår i studien. Man har tittat på konditionen innan man ens har några tecken på depression.

Kan sitta i 40 år

Testresultat, i samband med den tidigare obligatoriska mönstringen inför lumpen, har matchats med nationella sjukdomsregister. Resultatet blev att dålig kondition som ung ökar risk för depression som äldre.

Att träna som ung hjälper mycket. Den förebyggande effekten av motionen kan sitta i upp till 40 år.

– Jag blev förvånad över att riskökningen sitter i så länge, säger forskaren till TT om studien som publiceras i senaste numret av British Journal of Psychiatry.

Så gjordes studien

• 1 117 292 personer ingick i undersökningen.

• Samtliga är män födda mellan 1950 och 1987.

• Forskarna har jämfört resultat från fysiska tester vid mönstringen med nationella sjukdomsregister.

• Mätningen av konditionen är objektiv och baseras inte på intervjuer. I stället har man följt utvecklingen hos de män som var psykiskt friska när de genomgick den tidigare obligatoriska mönstringen inför militärtjänsten.

Källa: Sahlgrenska akademin och Karolinska institutet (TT)

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!