Träna mindre
- må bättre

STOCKHOLM. Det låter som en omöjlighet, men nu har forskare i Danmark visat att mindre löpträning kan ge bättre resultat än mer träning. Allt hänger på hur träningen är upplagd. 20-30 minuter om dagen är allt som behövs.

Less is more. Åtminstone om man ska tro forskare vid Köpenhamns universitet som har studerat ett nytt löpkoncept som kallas 10-20-30. Träningen går i korthet ut på att varva intensiva och lugnare löppass med varandra i olika tidsintervall.

På så sätt, visar en studie publicerad i Journal of Applied Physiology, kan både hälsan och träningsresultatet förbättras avsevärt, jämfört med om du "bara" löptränar som vanligt.

– Vi blev förvånade att vi såg sådana förbättringar i hälsoprofilen med tanke på att deltagarna hade sprungit i flera år tidigare, säger professor Jens Bangsbo.

I den aktuella studien fick 18 löpare testa den nya metoden i sju veckor. På så sätt lyckades de förbättra tiden på 1 500 meter med i genomsnitt 23 sekunder och med nästan en minut på 5 000 meter. Detta trots att löparnas totala träningstid under de sju veckorna minskade med hälften.

Löptiderna var inte det enda som blev bättre. Löparnas kolesterol, blodtryck och välbefinnande förbättrades också.

Så tränar du

10-20-30-konceptet går ut på följande:

  • Börja med att jogga i lugn takt i cirka fem minuter som uppvärmning.
  • Jogga i ytterligare 30 sekunder i lätt tempo.
  • Jogga/spring i 20 sekunder i ett något högre tempo.
  • Spring i tio sekunder i snabb takt/hård sprint.
  • Upprepa "cirkeln" 10-15 gånger och vila eventuellt två minuter efter var femte upprepning.

    Konceptet är tänkt för motionslöpare som tränar 2-3 gånger per vecka. Den totala träningstiden blir cirka 20-30 minuter. (TT)

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!