Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 23 maj 2012 14:57

Torsten gick ner 60 kilo med sin egen diet

Torsten Jansson tillsammans med sin hustru Ulrica Messing på Radisson Blu Royal Viking Hotell för en frukost.

Torsten Jansson tillsammans med sin hustru Ulrica Messing på Radisson Blu Royal Viking Hotell för en frukost.

Foto: Christian Örnberg

Företagsledaren Torsten Jansson, 49, tog bort socker, vitt bröd och vetemjöl ur kosten och började promenera. Med sin egenkomponerade lågkolhydratkost och motion gick han ner hela 60 kilo i vikt på ett år.

I slutet av januari 2011 vägde vd:n och entreprenören Torsten Jansson, 49, över 150 kilo. Exakt hur mycket vet han inte eftersom vågen visade "Error" efter 150 kilo.

- Allting blev jobbigare och jobbigare. Brickan på flyget fastnade på magen, bältet gick knappt runt mig och det var ansträngande att knyta skorna. Jag förträngde hur stor jag var och skyllde på representation och resandet i jobbet, säger Torsten.

Insåg sanningen

Kollegor, vänner och familj var oroliga för honom. Samtidigt lade han märke till att allt fler bekanta blev sjuka. Torsten började förstå att han inte var odödlig, speciellt inte nu när han närmade sig 50 och vägde minst 50 kilo för mycket. Han insåg att om han ville se sina barn växa upp, och själv bli gammal med hustrun Ulrica Messing, så var han tvungen att göra något för att förbättra sin hälsa.

- Jag ville hitta en livsstil som funkade långsiktigt. Det behövde vara ett sätt att äta som funkar både när jag är hemma och när jag reser. Jag kunde inte heller tänka mig att leva för strikt.

Kör sitt eget race

Torsten är väldigt intresserad av matlagning och har tidigare gett ut två kokböcker. Han uppskattar verkligen god mat och ville dessutom kunna unna sig lite alkohol ibland. Därför var alla former av svältkurer uteslutna. Tidigare hade han prövat Viktväktarna och GI-metoden och gått ner lite i vikt, men alltid gått upp igen.

- Jag vill inte utesluta något helt, det tror jag inte funkar i längden. Men jag känner att fett är en mindre bov än socker, därför försöker jag undvika socker.

Färdigmat, lightprodukter, vetemjöl, ris, potatis, pasta och bröd är andra saker som Torsten undviker nu. Desto mer äter han av fisk, skaldjur, kött och grönsaker. Han vill inte äta enligt någon speciell metod, men säger att hans kost är mest lik LCHF, förutom att han även äter rotfrukter och frukt. Han undviker inte fett, men han har dragit ner på mängden.

- Jag äter inte mindre mat, men jag äter annorlunda. En av de största lärdomarna är att jag kollar innehållsförteckningarna, i början blev jag chockad när jag såg att det kunde vara socker i saker som köttbullar och bröd.

Promenerar överallt

Samtidigt som Torsten la om kosten började han promenera. Till en början blev det 20 minuter på morgonen, mer än så vågade han inte eftersom han var rädd för att knäna inte skulle hålla. Allt eftersom började han gå längre promenader, under de första sju månaderna var detta den enda motionsform han ägnade sig åt.

Resultatet av kosten och motionen märktes på vikten som snabbt minskade. Torsten började lära sig att spela tennis och tog upp pingisen som han tävlade i när han var yngre. Dessutom började han träna styrka och rörlighet på ett gym.

- Tidigare sa jag alltid att det är svårt att träna när man reser, men promenader kan man göra överallt. Jag har heller aldrig gillat att springa, men så fort det kommer med en boll i bilden så blir det kul. Nu förstår jag inte hur jag kunde sluta med sport.

Torsten före viktraset.

Foto: Foto: Suvad Mrkonjic

Aktuell med bok

Vikten fortsatte att rasa, på drygt ett år försvann runt 60 kilo. Sedan februari i år väger Torsten cirka 95 kilo. Under året som gått har han fått minska storleken i jeans från 44 till 32 tum i midjan, till och med fötterna har blivit mindre.

Nu kan han ägna upp mot 10 timmar i veckan åt motion. Men han känner att han får igen den tiden i form av att han blir effektivare och piggare.

- Han har fått ett tydligare lugn och mer energi. Torsten är rastlös som person men nu känns han mentalt starkare. Nu behöver han inte längre kalla på mig så fort något ska flyttas eller plockas upp, han kan också följa med mig och simma, säger hustrun Ulrica Messing.

Torstens resa mot en ny livsstil har resulterat i en bok, "Från fet till atlet på 12 månader". Där bjuder han både på sin historia, bilder på sig själv samt många recept. När han ser de gamla bilderna på sig själv blir han chockad. Ungefär lika chockade blir folk som inte har sett honom på ett år - de brukar inte ens känna igen honom.