Under en tvåårsperiod skönhetsopererade över 150 flickor under 15 år sina underliv i England. Trenden syns även i Sverige.
1 av 3: Under en tvåårsperiod skönhetsopererade över 150 flickor under 15 år sina underliv i England. Trenden syns även i Sverige.
Nina Bohm-Starke, överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, ser även hur patienterna ökar.
2 av 3: Nina Bohm-Starke, överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, ser även hur patienterna ökar. Foto: Danderyds sjukhus.
Bilden illustrerar hur det kvinnliga könsorganet förändras under puberteten.
3 av 3: Bilden illustrerar hur det kvinnliga könsorganet förändras under puberteten. Foto: Brook.

Tonårstjejer opererar sina kön – nu varnar experter för trenden

Under en tvåårsperiod skönhetsopererade över 150 flickor under 15 år sina underliv i England, rapporterar BBC. Det har fått brittiska experter att varna. 

Nina Bohm-Starke, överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, ser även hur patienterna ökar.

– Jag har sett att vi har fått mycket fler remisser under de senaste åren, säger hon.

Mer än 200 minderåriga flickor under 15 år har genomgått skönhetsoperationer av sina könsorgan i Storbritannien, rapporterar BBC. Siffrorna kommer från är ny statistik från den offentliga sjukvården i England och gäller för tidsperioden mellan 2015 och 2016.

Nu har experter tagit fram en pamflett med tecknade bilder för att visa hur det kvinnliga könsorganet ändras under puberteten.

Illustrationerna visar hur det kvinnliga könsorganet kan förändras under puberteten. Foto: Brook

Illustrationerna finns tillgängliga på sexualupplysningsorganisationen Brooks hemsida

Sexualexperterna säger att de hoppas ge flickor kroppsligt självförtroende att avstå från att skönhetsoperera sina könsorgan.

LÄS OCKSÅ: Läkemedelsverket varnar: Läppfillers säljs direkt till kunder 

Fler kommer till kvinnokliniken

Den svenska Socialstyrelsen har ingen statistik på hur många som genomför ingreppen eftersom de nästan uteslutande genomförs på privata kliniker. Men allt fler unga personer kommer till kvinnokliniken på Danderyds sjukhus som vill utföra ingrepp på sina könsorgan, berättar Nina Bohm Starke överläkare på kliniken och ordförande  för expertgruppen om vulvavaginala sjukdomar i svensk förening för obstetrik och gynekologi.

– Jag har sett att vi har fått mycket fler remisser under de senaste åren, men vi utför inte ingreppen. Jag lägger mycket tid på att förklara varför man inte skall operera och försöker få dem att inte gå till en privat klinik heller, säger hon.

Nina Bohm-Starke. Foto: Danderyds sjukhus.

– Vi är otroligt restriktiva med kirurgisk åtgärd, och vi avråder i princip alltid, speciellt om det är unga kvinnor som är i början av sitt sexuella liv, säger hon.

”Man kan inte backa bandet”

Nina Bohm-Starke får också ta emot patienter som genomgått operationer som misslyckats och anledningen till att hon nästan alltid avråder från ingreppen är risken för att något går fel. 

– Det här är ett sexuellt organ, och ingreppen innebär att man skär i väldigt känslig vävnad som är jätteviktig för den sexuella funktionen. Man kan inte ångra sig eller backa bandet om det går fel, om man får ont eller om det uppstår problem.

”Ofta handlar det att man har en skev uppfattning om den egna kroppen av vad som är normalt.”, säger Nina Bohm-Starke. Foto: Danderyds sjukhus.

Det ingrepp som patienter oftast frågar efter är en så kallad labiareduktion, en förminskning av inre blygdläppar, berättar hon.

– De flesta brukar säga att det skaver och gör ont. Då pratar vi med dem om funktionen av blygdläpparna och ger praktiska råd hur man kan undvika besvären och hur man kan skydda vävnaden. Ofta handlar det att man har en skev uppfattning om den egna kroppen av vad som är normalt. Även män kan få skav och ont i underlivet i vissa situationer där de också får tänka på till exempel val av underkläder och cykelsadel.

Hon efterfrågar mer forskning och kunskap om ingreppen.

– Ja, det tror jag att vi är ganska överens om inom professionen. Men det är de som gör operationerna som kan följa upp dem – men det har de kanske inget intresse av.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!