TOMATFÖRÄLSKELSE. För Hanna Pehrsson, 30, från Kungsholmen i Stockholm, heter favoritsorten romantica. Dottern Emma Larsson, åtta månader, tycker att plastförpackningen är mer intressant än grönsakerna.
TOMATFÖRÄLSKELSE. För Hanna Pehrsson, 30, från Kungsholmen i Stockholm, heter favoritsorten romantica. Dottern Emma Larsson, åtta månader, tycker att plastförpackningen är mer intressant än grönsakerna. Foto: Gunnar Seijbold

Tomater i lösvikt - det nya smågodiset

Tomater har blivit det nya smågodiset. I affären finns massor av sorter i lösvikt.

- Jag brukar ha lite småtomater i kylskåpet och ta några stycken när jag blir sugen, säger Hanna Pehrsson, 30, från Kungsholmen i Stockholm.

Amarillo, naranja eller kanske en mazarino? Affärernas grönsaksavdelningar fylls av nya, spännande tomatsorter på lösvikt.

- Jag brukar köpa lite olika sorter, men jag tycker speciellt om romantica. Den är väldigt god - söt och smakar mycket tomat. Andra sorter kan vara lite vattniga, säger Hanna Pehrsson.

Hon och sambon Daniel Larsson är storkonsumenter och köper tomater varje gång de handlar.

- Jag äter tomater på frukostmackan, till lunchen och till middag i salladen, säger Hanna Pehrsson.

Dyrt men lockande ändå

De senaste åren har utbudet exploderat och en nyhet är tomater i lösvikt. Att priset ligger högre verkar inte skrämma konsumenterna.

- De kostar lite mer, men de smakar lite mer också, säger Joakim Blixt, frukt- och grönsaksansvarig på Ica Maxi Lindhagen.

För 20 år sedan fanns det vanliga eller kvisttomater att välja på. I dag har butiken runt 20 sorter och varje säsong blir det fler och fler.

 

Joakim Blixt. Foto: Foto: Foto Gunnar Seijbold

- En tjusning tror jag är att kunden kan plocka ihop sin egen blandning och testa sig fram, säger Joakim Blixt.

 

Av: Anna Nyberg 

Tips!

Förvaras tomaterna i rumstemperatur smakar de sötare än om de stått i kylskåpet, även om de sedan äts rumsvarma.
Om de får ligga i 14 grader håller de upp till två veckor jämfört med tre till fyra dagar om de förvaras i kylen.

Bästa tomat-tipsen

Camilla Mattsson som är ansvarig för Zetas trädgårds sommarbloms- och kryddavdelning tipsar:
Odlar du tomater själv blir det alltid fantastiskt god smak. Om du vill så från frö bör du starta tidigt, men det enklaste är förstås att köpa plantor.
De behöver gott om utrymme, bra jord, gödsel, vatten och soligt läge.
Man brukar säga att varje tomatplanta vill ha ungefär en hink i utrymme.
Du kan köpa lite större plantor med cocktailtomater och ställa i köksfönstret men när de står i små krukor brukar de bli ganska taniga och skörden liten.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!