Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 apr 2011 11:09

Uppdaterad 14 apr 2011 13:38

"Töm kylskåpet på lightprodukter"

LURAR SYSTEMET. Andreas Eenfeldt är specialist i allmänmedicin och kostdoktor. - Det är ett modernt påfund att allt ska smaka sött. Jag tycker att man ska vara skeptisk mot sötningsmedel i allmänhet eftersom de lurar vårt system och mättnadskänsla, säger han.

LURAR SYSTEMET. Andreas Eenfeldt är specialist i allmänmedicin och kostdoktor. - Det är ett modernt påfund att allt ska smaka sött. Jag tycker att man ska vara skeptisk mot sötningsmedel i allmänhet eftersom de lurar vårt system och mättnadskänsla, säger han.

Foto: Mats Endermark

Larmrapporterna om sötningsmedel avlöser varandra.
Nu vill flera experter avråda från dem helt.
- En del absorberar sukralos och det kan möjligen lagras i hjärnan, levern eller fettvävnader för all framtid, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet.
Den senaste åren har det kommit flera larm.
Bland annat att sukralos, som används i bland annat läsk, bryts ner dåligt i naturen och att den vanliga sötningstillatsen aspartam kan ge cancer.
Men forskningsläget är oklart, några av larmen har visat sig ha svagt vetenskapligt stöd.
Men flera experter har på senare tid argumenterat för att avstå sötningsmedel.
En av orsakerna är på grund av att man lurar sin mättnadskänsla och att sötningsmedel blir ett beroende.
Andreas Eenfeldt är specialist i allmänmedicin och kostdoktor och aktuell med boken "Matrevolutionen: Ät dig frisk med riktig mat".

"Ett modernt påfund"

Där skriver han att man ska slänga ut alla lightprodukter från sitt kylskåp.
- Det är ett modernt påfund att allt ska smaka sött. Jag tycker att man ska vara skeptisk mot sötningsmedel i allmänhet eftersom de lurar vårt system och mättnadskänsla.Helena Åkesson försökte gå ner i vikt med light-läsk, utan resultat. Foto: Mikael Wallerstedt
Helena Åkesson, 22, ville hitta ett sätt att gå ner i vikt och började dricka light-läsk.
- Jag kände att jag blev mer sugen och drack och åt mer i stället.
Och inget hände med vikten.
- Man kände sig väldigt lurad, innan jag hade satt mig in i hur man går ner i vikt på rätt sätt.
Gunnar Ilbäck, professor vid toxikologiska enheten vid livsmedelsverket, menar att alla sötningsmedel är väl undersökta och att det krävs en omfattande säkerhetsdokumentation för att en tillsats ska bli godkänd.

Beror på hur de används

Är det nyttigt med sötningsmedel då?
- Det finns inget generellt svar på det. Det beror på hur de används. De ska vara till nytta för konsumenten och det ska finnas ett teknologiskt behov. Och de här sötningsmedlen uppfyller de kraven.
Enligt Gunnar Ilbäck, bryts inte vissa sötningsmedel ner men det går också rakt igenom kroppen. Inget lagras och ansamlas alltså.
Men för dem som har inflammation i tarmarna finns ändå en risk för att kroppen tar upp ämnena, menar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet.
- Och i så fall blir man inte av med dem, säger hon.

Expressen.se rättar: I en tidigare version av denna artikel stod att Coca-Cola Light innehåller sötningsmedlet sukralos. Det gör den inte längre, 2008 ersattes sukralos med aspartam.