Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 31 jul 2009 10:52

Uppdaterad 27 maj 2010 15:24

Tina 26: Jag kunde inte älska mitt barn

livet leker. Depressionen är besegrad och familjen mår fint. Men Patrik, Tina och Lee planerar att flytta för att komma bort från de dåliga minnen som finns kvar i den gamla lägenheten.

livet leker. Depressionen är besegrad och familjen mår fint. Men Patrik, Tina och Lee planerar att flytta för att komma bort från de dåliga minnen som finns kvar i den gamla lägenheten.

Foto: Magnus Jönsson

Hon visste att hon borde, men kunde inte. Tina Hansson sa till sin nyfödda dotter att hon älskade henne. Men hon menade det inte. Det var bara tomma ord.
- Jag bönade och bad att vi skulle adoptera bort henne, säger Tina.

Nykomling. Lee, 2,5 månad.

Tina med sin dotter Lee.

Foto: Foto: Magnus Jönsson

GRÄNSLÖS KÄRLEK. Lilla Lee, 2, kramar om sina föräldrar. Nu kan Patrik, Tina och Lee äntligen få njuta av familjelyckan.

Foto: Foto: Magnus Jönsson

När Tina, 26, och Patrik Eriksson, 23, träffades var det kärlek vid första ögonkastet. Det var på nattklubben Etage i Uppsala för drygt tre år sedan.
– Ja, det var blixtar och dunder, säger Patrik.
De såg varandra i nästan samma ögonblick den där kvällen. Tina var hemma i Uppsala från säljstudier i Sundsvall. Patrik var där med en kompis, vars flickvän var där med Tina. När det var dags för sista dansen stod Tina och Patrik ensamma kvar i sällskapet.
– Patrik sa lite skämtsamt att ”jaha, det var bara vi kvar, ska vi dansa då”. Efter den dansen kände jag i hela kroppen att jag var kär, säger Tina.
Bara några veckor efter första träffen var Tina gravid.
– Vi resonerade fram och tillbaka hur vi skulle göra. Det var ju så tidigt för oss. Skulle vi fortsätta vara tillsammans, kunde vi ta hand om ett barn? Sen gjorde vi ett tidigt ultraljud och fick se hjärtat slå. Då tänkte vi att skulle vi kunna leva med oss själva om vi tog bort barnet, säger Patrik.

EN kamp. Dottern Lee hänger på mamma Tinas mage i ett sele, hon är drygt fyra månader. Vid den här tiden kämpar Tina som mest med kärleken till sin dotter.

När Söndag besöker
familjen i Uppsala springer Lee, 2, runt i lägenheten och busar med mamma Tina och pappa Patrik. Det är 30 grader utomhus och Lee skiner upp när hon hör att de snart är dags att åka till badstranden.
Att det i samma lägenhet utkämpades en förälders mardröm om kärleken till sitt barn märks inget av.
– Jag hatade inte Lee, men jag älskade henne inte heller, säger Tina.
Lee föddes 22 februari 2007. Det hann gå någon månad tills det som skulle varit familjelycka havererade i total kaos. Tina försköt sin dotter helt.

Känslan kom smygande,
men signalen fanns där redan första dagen.
– Jag upplevde aldrig den där lyckan som alla pratat om. När de lade henne på min bröstkorg efter förlossningen kände jag ingenting. Jag tänkte bara att ”då var det här avklarat”.
– Jag hade förväntat mig att få känna samma kärlek för Lee som när jag träffade Patrik. I stället kände jag ingenting.
Första tio dagarna var Patrik ledig från jobbet som säljare. Tillsammans tog de hand om Lees första dagar i livet.
– Då tänkte jag nog inte så mycket på hur eller vad jag kände. Då var jag så uppe i allt som hade att göra med Lee. Jag såg bara till så att allt fungerade, säger Tina.
Men hon kunde inte förmå sig att hitta känslan av underbart, som alla talat om som så självklart:
– Men jag sa att det var det. För det förväntade sig alla att höra.
I mars drabbades Patrik av en bakteriell infektion i foten och blev inlagd på sjukhus. I nio dagar blev Tina ensam med Lee.

Hon har fortfarande minnesluckor från den här tiden, men hon minns starkt en natt.
– Det var säkert likadant andra kvällar. Men jag kommer ihåg den natten när jag vankade fram och tillbaka med Lee. Hon grät mycket, den här kvällen ville hon bara inte sluta gråta. Jag är arg på henne, jag är arg på Patrik, jag är arg på allt. Till slut blir jag så arg på henne och tänker om du bara kunde hålla käften.
Känslan av att hon inte ville ha sitt eget barn hade växt sig stark:
– Jag kände bara att snart lägger jag henne på sängen och går härifrån.
Hon vankade runt med Lee i famnen och upprepade bara en sak, om och om igen: ”Det här är inte vad jag vill.”
– Det blev mitt mantra.
Samtidigt var hon för stolt för att ta hjälp av övriga familjen som föräldrar eller vänner.
– De visste inget om det här då. När Patrik kom hem fick jag avlastning och då blev det total kollaps för mig.
Patrik fick maktlös se på hur Tina tappade kraft. Hon orkade knappt stiga upp ur sängen, kunde knappt äta och fick ingen sömn fast det enda hon ville var att sova.
– Jag rasade i vikt, säkert 20 kilo, och fick inte ens i mig saftsoppa.
Däremellan kom gråtattackerna, hysteriutbrotten och ångesten när Tina bönade och bad Patrik att de skulle adoptera bort sin dotter.

– I min verklighet fanns det ingen förändring, mitt mörker var så kompakt. Det enda rätta var att hon fick leva med andra människor som kunde älska henne.
– Att skada henne fanns inte i min värld. Däremot kunde jag fantisera om att vi skulle råka ut för en olycka, snubbla över balkongkanten eller att jag bara glömde henne ute. Men aldrig att jag skulle ha realiserat det.
– Det var ju just det att jag inte var kapabel att älska henne som gjorde att jag ville adoptera bort henne. Hon förtjänade något bättre.
Patrik hörde, men stängde av.
– Jag klarade inte av att lyssna på det. Jag tvingades stänga av för att klara av vardagen och Lee.
Till slut tog Patrik Tina akut till psykmottagningen på Ulleråkers sjukhus.

Det var runt 11 maj och Tinas födelsedag. Hon fick diagnosen förlossningsdepression. Och medicinering i form av antidepressiva medel, sömnpiller och samtalsterapi. Hon blev sjukskriven och Patrik föräldraledig. Även han drogs ned i en depression.
– Det var otroligt påfrestande innan Tina fick antidepressiva. Men tiden efteråt var heller inte ljuvlig för det. Den var helt melankolisk. Vi gjorde ingenting. Det fanns ingen lycka i något, säger han.
Samtidigt tvingade Tina Patrik att vara stark:
– Jag sa till honom att han inte fick bryta ihop. Jag förbjöd honom att ha en känsla. Jag visste att om han inte skulle orka då skulle hela familjen krascha. Han var Lees klippa.
De berättar lugnt, sakligt. Både Tina och Patrik har analyserat sina känslor så här i efterhand, ventilerat vad de känt hos psykolog och psyko-terapeut, och med varandra. Ingen känsla är längre tabu.
– Vi höll länge fasaden utåt. Men nu kan jag bli trött på att allt alltid ska framställas som så underbart. Vi vill visa den andra sidan, att det kan bli ett helvete också. Jag tror många mammor genomlider inom familjen, i tysthet utåt, säger Tina.
– Jag förstår ju nu att det var inte jag, Tina, som ville det här, det var sjukdomen.

Framåt hösten började Tina arbeta som hotellchef på familjeföretaget Älvkarleby turist- och konferens-hotell. Hon fick bekräftelse i något annat än sin misslyckade mammaroll. Någonstans där kom räddningen.
En dag när Lee log mot henne hände något. Plötsligt kände Tina en gnista tändas i hjärtat:
– Det var något jag trott jag aldrig skulle få känna. Att jag kunde känna glädje när jag såg henne. Då såg jag ljuset i tunneln. Nu kan jag känna det där stinget som jag vet är naturlig kärlek till sitt barn.

Och hon kunde säga jag älskar dig och verkligen mena det.
– Men då kom också skammen och sorgen över vad man gått igenom.
Och processen att hitta tillbaka.
– Det är väl först nu för någon månad sedan som vi hittat ett mönster som passar för alla oss tre i familjen att leva efter, säger Tina.
Och snart väntar nya utmaningar – men positiva. Nu planerar de att bygga sitt eget hus norr om Uppsala.
– Den här lägenheten är förknippad med så mycket dåliga minnen. Vi vill bygga ett nytt hem, något som blir en fast punkt för våra barn och barnbarn, säger Patrik.