"TÄNKER ALDRIG SLUTA." 76-åriga Thea Viklund är övertygad om att det är "blåbärsmedicinen" som förbättrat hennes syn. "Någon annan förklaring finns inte", säger hon.
"TÄNKER ALDRIG SLUTA." 76-åriga Thea Viklund är övertygad om att det är "blåbärsmedicinen" som förbättrat hennes syn. "Någon annan förklaring finns inte", säger hon. Foto: Sanna Dolck

Thea, 76, fick synen tillbaka - med blåbär

Det kändes hopplöst, men vid en undersökning ett år senare konstaterade läkaren att hennes syn hade blivit bättre. 

- Det kan jag bara tacka min blåbärsmedicin för, säger den nu 76-åriga Thea. 

- Någon annan förklaring finns inte och därför tänker jag aldrig sluta med den, säger hon bestämt.

När Thea Viklund började se dåligt upptäcktes att hon hade fel på gula fläcken.

 Det är nu fyra år sedan den sportiga damen i Rydebäck söder om Helsingborg plötsligt fick problem med synen.

 - Raka linjer började krokna, jag kunde inte läsa på tv:n utan glasögon och jag kunde knappt se småfåglarna på lite håll.

 - Det kändes väldigt tråkigt, särskilt som jag fick veta att det inte fanns mycket att göra åt saken, säger Thea Viklund.

Antioxidant

 

 Så blev hon tipsad om ett naturläkemedel som innehåller antocyaniner, Strix Forte. Färgpigmentet antocyanin är en antioxidant, som finns i blåa bär, och som har en antiinflammatorisk effekt.

 Vid en ögonläkarkonferens i Tyskland nyligen presenterades en studie som anses bevisa antocyaninernas goda inverkan hos dem som fått synsvårigheter på grund av försämrad gul fläck.

 Thea Viklund är övertygad om att det är "blåbärsmedicinen" som förbättrat hennes syn. Hon har ju inte fått vare sig annan medicin eller operation som kunnat vara orsaken.

"Kan se allt vacker"

 Egentligen bryr sig inte Thea Viklund om vilket. Hon är glad över att kunna fortsätta vara aktiv, spela golf och inte känna av något synhandikapp. Blåbär sägs vara bra för synen.

 - Nu behöver jag inte glasögon vare sig när jag ser på tv eller kör bil. Och jag kan se allt vackert i naturen. Det är fantastiskt, säger hon.

 Inom näringsforskningen tvivlar ingen på antioxidanters goda egenskaper. För den svenska läkarkåren är det inte lika självklart att ta till sig naturmedel.

 En av de få ögonläkare som tror på blåbärens effekter för ögonen är Laszlo Fekete i Göteborg.

 - Jag har med framgång behandlat 4 020 patienter sedan 1983. Blåbär innehåller märkliga antioxidanter som förhindrar åderförkalkning i kapillärerna och förbättrar transporten av substanser till näthinnan.

Akademiskt motstånd

 Laszlo Fekete hänvisar till studier i USA, Holland och Italien som visar på blåbärens positiva effekter.

 - I många länder används blåbärsextrakt i behandlingen av fel på gula fläcken. Men i Sverige finns ett akademiskt motstånd. säger han.

FAKTA

HÄR ÄR MATEN SOM HJÄLPER ÖGAT:

När ett äpple ruttnar beror det på en oxidationsprocess där fria syreradikaler frisätts. Finns tillräckligt med antioxidanter kan nedbrytningsprocessen förhindras eller fördröjas. Därför är en välbalanserad kost och att vi får i oss några av de viktigaste vitaminerna och enzymerna av stor betydelse.Exempelvis: vitaminerna A, C och E, betakaroten, selen, zink, Q10, lycopen och pycnogenol, ginkgo biloba, blåbär, melatonin och cystein.

Bra mat för ögat:
- Alla bär
- Broccoli
- Ärtor
- Spenat
- Majs
- Äggula
- Skaldjur
- Nötter
- Kål
- Paprika
- Fet fisk

Andra blåbärsextrakt och kosttillskott:
- Blue Berry
- Blue Eye
- Amdexyn
- Astaxin
- Oxvision
- Strix ögondroppar
- Visionmaxi

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!