Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Adobe Stock

Test: Kroppsoljor som återfuktar din hud i vår

Känns huden torr och tråkig? Kallt och ruggigt i vårblåsten? Då kan det vara läge att smörja in sig med en bra kroppsolja som återfuktar och väcker huden till liv.

Hälsoliv har testat 11 ekologiska kroppsoljor som mjukar upp dig – men upplevelsen av oljorna skilde sig en del. 

Björn Axén Organic Body Oil Caring Bergamot & Vanilla

Cirkapris: 180 kr/100 ml.

 

Lättarbetad olja med svag och behaglig doft. Den kräver en liten stund för att gå in i huden, men sitter å andra sidan hela dagen utan minsta tecken på att huden ska krackelera av torrhet. Smidig förpackning med liten öppning som gör den mycket lätt att dosera. Som om det inte vore nog är ingredienserna 95 procent ekologiska, förpackningen klimatneutral och produkten veganvänlig. Dessutom återfuktar den minst lika bra som dyrare oljor. Ett fynd med full pott, helt enkelt!

Dr. Organic Moroccan Argan Oil Liquid Gold 

Cirkapris: 110 kr/50 ml.

Oljan ska vara bra för såväl hud och läppar som naglar och hår, vilket är smidigt om man vill dra ner på antalet burkar och flaskor i skåpet. För mig fungerade den bäst på håret. Jag har väldigt tunna raka hårstrån som det är svårt att få liv i. Jag har testat många olika produkter och det här var överlägset den som gav bäst effekt och snyggast fall på håret. Hårstråna klibbar ihop sig något vilket gör att håret ser tjockare ut, i alla fall på mig. Oljan var också skön att gnugga in i huden och nagelbanden. Den luktar inte gudomligt, men definitive inte illa. På läpparna anser jag dock att läppsyl är effektivare, och ger produkten därmed en fyra i stället för femma. 

Estelle & Thild Sparkling citrus bloom body oil

Cirkapris: 180 kr/100 ml.

 

Den mintiga citrusdoften gör att den här oljan känns lätt och fräsch på huden. Så god! Den innehåller bland annat jojobaolja och aprikoskärneolja, som ska göra huden len. Kruxet är bara att den är tunn i konsistensen och inte så dryg. Det gör att den passar bra till händerna eller punktbehandling men inte till hela kroppen.

Dr Organic virgin kokosolja

Cirkapris: 130 kr/100 ml.

Doftfri olja som går in i huden relativt snabbt och håller huden återfuktad hela dagen. Känns mer som en lyxig kvälls- eller helgolja än något du kastar på dig en jobbmorgon.

Plus för att den även kan användas som hårinpackning och på torra nagelband. Enda nackdelen är den stora öppningen, som gör det svårt att dosera mängden olja. Kommer definitivt att använda igen.

 

Crearome jojoba kallpressad

Cirkapris: 110 kr/100 ml.

En doftfri kallpressad kroppsolja som är lätt att smörja in på kroppen. Relativt “fet” och trögflytande när den hamnar på huden men absorberas snabbt. Luktar ingenting vilket är bra om man är känslig för dofter men också om man vill framhäva till exempel doften av sin parfym. Litet minus för att öppningen i flaskan är lite väl stort, det kommer ut mer olja än man är beredd på. Men en bra vardagsolja i lagom stor förpackning. Perfekt att ha i träningsväskan.

E-vita hudolja lavendel

Cirkapris: 100 kr/130 ml.

Ja! Så här ska en kroppsolja dofta. En ren njutning av smörja in sig med denna – perfekt efter ett långt bad eller en varm dusch. Förpackningen är förvisso tråkig, men innehållet ger en desto lyxigare känsla. Och huden känns underbart len efteråt!

Yogandha Relax Organic Lavender & Vetiver Body Oil

Cirkapris: 300 kr/125 ml.

 

Eterisk olja i fin förpackning. Smidig pump som gör det enkelt att trycka ut den härligt krämiga konsistensen som absorberas relativt snabbt på huden. Men varför har man valt att doftsätta den här annars så ljuvliga och återfuktande oljan med vetiver?! Ett väldigt vågat val och lukten är så stark att tre av tre testare ryggar tillbaka inför den. Vem vill gå runt och osa kåda, jord och rökt trä? Synd på en annars fantastiskt varaktig och fin olja. 

Mádara Infusion Vert Firming antioxidant body oil

Cirkapris: 380 kr/200 ml.

En kroppsolja med diskret och fräsch doft. Den har en ganska rinnig konsistens men är ändå lätt att applicera. Går snabbt in i huden som efter användning känns återfuktad, om än en aning kladdig. Att den skulle jämna ut huden låter vi vara osagt men ett bra alternativ till vanlig kroppslotion är den absolut.

Innehåller aromatiska oljor av citronmeliss, timjan och åkerfräken.

Fin flaska och stort plus för att den är ekologisk.

Aroma Creative Mandelolja

Cirkapris: 110 kr/125 ml.

Kallpressad olja från sötmandel, fri från parfym och annat tjafs. Medan vissa skulle uppfatta det som tråkigt tycker jag att det är trevligt. Den luktar svagt och nötigt och känns skön på huden. Den sjunker in fort utan att lämna en kladdig hinna.

En bra multiprodukt för den som är doftkänslig och har torr hud. Kan även användas i hårinpackningar, till massage och för att tvätta underlivet.

Loelle arganolja kallpressad

Cirkapris: 90 kr/30 ml.

Lätt olja som gick in snabbt i huden och funkade bra att ha i topparna. Smidig liten flaska som går att ha med sig på resan eller i väskan. Vill man smörja in sig med något som inte luktar (mer än arganolja) så är det här ett bra alternativ. Minus för att flasköppningen gör det svårt att dosera.

Aroma Creative jojobaolja

Cirkapris: 200 kr/125 ml.

 

Men vad är det här för konstig lukt? Påminner ett gammalt tuggummi. Jojobaoljan utlovas vara en bra parfymolja, men så här vill man inte gå omkring och lukta. Oljan i sig, däremot, fyller sin funktion. Absorberas lätt av huden, och man känner sig inte kladdig. Huden känns mjuk och riktigt bra återfuktad. 

Så gör vi tester

Hälsoliv driver en medvetet miljövänlig profil och har därför med regelbundenhet olika användartester av naturliga och ekologiska produkter inom olika områden. Observera att användartester ibland kan upplevas som subjektiva. Detta test är gjort i två omgångar i februari 2018 och februari 2019.

Här är några andra populära ekologiska tester som vi gjort på Hälsoliv:

• Få huden i harmoni – betyg på 10 ekologiska bodylotions och ansiktskrämer 

• Bästa ekologiska schampo & balsam 

• 18 nyttiga ekojuicer  

• 10 eko-deo utan onödiga tillsatser