ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Test: Mätning av fettprocent

Publicerad 24 aug 2010 14.00
Ryndskepp, eller? BodPoden mäter fettet med vibrationer. Fysiologen Martin Brunnberg hjälper Expressens Anna Haavisto att mäta fettprocenten.

Ryndskepp, eller? BodPoden mäter fettet med vibrationer. Fysiologen Martin Brunnberg hjälper Expressens Anna Haavisto att mäta fettprocenten.

Foto: Olle Sporrong

Expressens reporter Anne Haavisto testar fettmätningsinstrument. Näringsfysiologen Martin Brunnberg gjorde alla mätningar, och näringsfysiologen Fredrik Paulún kommenterar.

Fetthandtag.

Foto: Foto: Olle Sporrong

Kaliper.

Foto: Foto: Olle Sporrong

Kaliper

Den äldsta fettmätningsmetoden, från 1800-talet. En tång som mäter underhudsfettet på underarmar, ”kärlekshandtag” och lår. Den här metoden fungerar inte på extremt överviktiga eftersom den inte mäter bukfettet som sitter bakom magmusklerna.
ANNES RESULTAT: 20 procent
Anne: Det känns lite obehagligt när fettet kläms ihop med en kall tång. Underarmarna och ”kärlekshandtagen” är lätta att mäta. På låren däremot, finns inte en gnutta fett att klämma fram. Martin är imponerad av mina vältränade lår, haha!
Martin: Kaliper är inget för den som inte gillar att man nyper lite i kärlekshandtagen. I Annes fall har hon en bonus av tidigare idrottande då hon har stenhårda lår!
Paulún: Lågteknologisk men fungerar bra på ”normala” kroppar som inte avviker mycket. Genom regelbundna mätningar ser man ändå trenderna, om man går upp eller ner.

Fettvåg

Vågen mäter hur lätt ström passerar genom kroppen, från fot till fot.
ANNES RESULTAT: 36,6 procent
Anne: Oj, vilken skillnad på resultatet! Men varför blir det så hög procent av underkroppen, när jag har så vältränade lår?
Martin: Fettvågar är känsliga för yttre faktorer som bland annat temperatur i händer och fötter, matintag, vätskeintag och menscykel. Ett värde ska jämföras med senare mätningar för att man ska kunna se trender.
Paulún: Mer teknologisk än Kalipern och fungerar hyfsat bra. Det är viktigt att mäta vid exakt samma tidpunkt varje dag eftersom resultatet påverkas av till exempel fotsvett, hur mycket man ätit och druckit och var i menscykeln en kvinna befinner sig i.

Bod Pod

Det stora ”ägget”, som man sitter inuti, mäter kroppsvolymen genom vibrationer. Innan man stiger in i ägget knappas ålder, längd och vikt in. Mössan har man på sig för att jämna ut kroppens konturer, ett fluffig stort hår kan påverka resultatet.
ANNES RESULTAT: 29, 9 procent
Anne: Känns overkligt, men väldigt spännande. Jag känner mig som en rymdvarelse, redo att lyfta. Det trycker i öronen och dånar lite i huvudet när dörren stängs. Är det något med lufttrycket som gör det? Jag håller andan och sitter helt still.
Martin: Bod Pod är perfekt för att ge bra värden på din fettprocent. Lufttryck påverkas lite under mätning, men att det dånar i huvudet handlar nog mer om att Anne var lite spänd.
Paulún: Den mest avancerade och exakta metoden på marknaden som mäter densiteten; hur mycket du väger och hur mycket plats du tar. Mätningen görs 3 gånger 40 sekunder, eftersom idealet är att man ska sitta helt stilla och det gör man aldrig. Därför tar man ett genomsnitt av tre mätningar.

Måttband

ANNES RESULTAT: 94 centimeter (Ska helst inte ligga över 80 cm för kvinnor och 88 cm för män)
Anne: Den värsta metoden av dem alla. Fettet runt midjan känns plötsligt väldigt konkret…Jag vet ju att det är här jag samlar fettet.
Martin: Man ska inte underskatta vanliga måttband, de fungerar utmärkt som trendmätare och är väldigt billiga! Här har Anne litet att jobba på! Det är ju så att det fett som sitter på magen och nära vitala organ är mer ohälsosamt än fett som sitter på låren.
Paulún: Ett billigt och helt okej mätinstrument. Ger inga exakta procentsatser men ändå en fingervisning om du har för mycket fett runt midjan. Minskar du i mått så minskar du generellt i fett, eftersom fett tar mindre plats än muskler. Är du större runt stussen än midjan är du på den mer hälsosamma sidan.

Fetthandtag

Samma princip som fettvågen, förutom att man håller med händerna i två handtag. Mäter hur strömmen passerar genom kroppen, från hand till hand.
ANNES RESULTAT: 27,3 procent
Anne: Kändes tveksamt att det skulle funka, att hålla i två handtag med händerna. Men jag gillar resultatet! Hur kunde det sjunka så drastiskt?
Martin: Fetthandtag är lika känsliga som vågar för yttre påverkan och handtagen mäter bara överkoppen. Sedan görs en uppskattning av underkroppen. Precis som för fettvågen ska dessa värden mest användas för att mäta trender.
Paulún: Samma som vågen, förutom att handtagen mäter i huvudsak överkroppen. För ännu mer exakt mätning kan man dra ett genomsnitt mellan vågens- och handtagens resultat.

ANNE OM RESULTATEN: "Jag är inte förvånad"
Jag vet att jag är ett gränsfall i procent, och att jag samlar fett på magen. Jag tycker det känns enklare att relatera till procent än vikt i kilo. Det känns inte lika svårt att försöka gå ner 7 procent som 10 kilo. Det är faktiskt peppande!

MARTIN OM RESULTATEN: "Anne är nära gränsen."
Anne ligger lite bättre till än de flesta, men ändå vid den övre gränsen. Får hon ner kroppsfettet genom att bygga muskler, tappa fett eller en kombination av båda, skapar hon mer utrymme till den övre gränsen. Kör hårt!