Test: Bästa walkingskorna

Elin Gunnarsson har testat vårens skor.  

Vilken passar dig bäst?

Foto: Foto: Christian Örnberg
Foto: Foto: Christian Örnberg
Foto: Foto: Christian Örnberg
Foto: Foto: Christian Örnberg
Foto: Foto: Christian Örnberg
Foto: Foto: Christian Örnberg
Foto: Foto: Christian Örnberg
Foto: Foto: Christian Örnberg
Foto: Foto: Christian Örnberg
Foto: Foto: Christian Örnberg


Bra skor helt enkelt

 

 

 

VAD: Asics Gel-Odyssey WR.

HUR: Jag kan varken säga bu eller bravo om dessa skor, utan bara helt enkelt att det är bra dojjor. De är stabila och sitter bra från häl till tår. Möjligtvis passar de bäst för smala fötter. Dämpningen känns rejäl. Ovandelen är gjord i mestadels skinn, det gör att de här skorna passar bäst när temperaturen inte är alltför hög. Designen är enkel och diskret. Men jag kan tycka att det hade varit kul med någon detalj som hade gjort att de stack ut lite grann.

PRIS: Cirka 1200 kronor.

LÄS MER: www.asics.se.

 


Sitter som en smäck

 

 

 

VAD: Salomon XA Pro 3D Ultra GTX.

HUR: Sulorna har en bra dämpning, men känns ändå mjuka, vilket gör skorna sköna. Innersulan har bra uppbyggnad i hålfoten och ska leda bort fukt och förhindra dålig lukt. De sitter utmärkt runt hälen och är genomgående tillverkade i bra material som gore-tex och mesh. Snörningen är inte så snygg - men den är toppen. Eftersom du kan spänna in den exakt efter dina fötter så sitter skorna som en smäck. Det här är en sko för dig som vill ha en sko med en mjuk känsla.

PRIS: Cirka 1500 kr.

LÄS MER: www.salomon.com.

 

 

Bra budgetalternativ

 

 

 

VAD: Soc W Walk II FW F09.

HUR: Stabil sko som sitter bra på foten samtidigt som den är väldigt bekväm och mjuk. Känns bra på alla underlag och har en diskret design som gör att du glömmer att det är en walkingsko. Skorna har ett bra pris. Men det innebär också att ovandelen är gjord i syntetskinn. Det kan bli svettigt på sommaren och kallt på vintern. Men det är en utmärkt nybörjarsko för dig som vill känna skillnaden mellan walkingskor och vanliga sneakers.

PRIS: 399 kronor.

LÄS MER: www.stadium.se.Fulsnygg design

 

 

 

VAD: Ecco Biom Walk.

HUR: Ser ut som en kombination av en löparsko och vita tofflor. Lite fulsnygga. Skorna är sköna och nätta, men ger inte så mycket stöd i hålfoten eftersom sulan är insvängd där. Det gör att sulan inte heller är särskilt styv och att stabiliteten blir sämre. De har bara lite dämpning i framfoten, därför känns de mer som en löparsko. Enligt Ecco ska detta göra att du gradvis bygger upp fotens muskler. Jag tycker att Biom Walk passar bäst för kortare citypromenader.

PRIS: 1650 kronor.

LÄS MER: www.thebiomproject.com.

 


Skor för breda fötter

 

 

 

VAD: New Balance 859.

HUR: En rejäl walkingsko med gore-tex och mesh i ovansidan, bra i de flesta väder. Dämpningen i sulan är utmärkt. Hela skon känns stabil och gedigen och du har bra plats för tårna. Men för mig som har smala fötter passar den mindre bra. Det beror på flärpen under snörningen som till stor del är fastsydd i sidorna. När jag snör åt skon så knölar flärpen lätt ihop sig och det skaver. Men för dig med bredare fötter eller högre fotvalv kan säkert detta vara en jättebra walkingsko.

PRIS: Cirka 1 100 kronor.

LÄS MER: www.newbalance.se.

 

 

Sko med uppförsbacke

 

 

 

VAD: Earth footwear Kinetic.

HUR: En lutande sko, tårna är 3,7 grader högre än hälarna. Det märks ordentligt i vaderna, i synnerhet på asfalt. Det känns som att gå i en ständig uppförsbacke. Vaderna sträcks verkligen ut, det är riktigt ansträngande. Men jag måste fokusera på att inte översträcka i knäna, detta kan vara svårt för dig med överrörliga leder. Mycket bra stöd för hålfoten och skorna sitter bra, speciellt runt hälen. Dämpningen känns utmärkt, men i stort känns skorna något klumpiga. De får inga extrapoäng för utseendet.

PRIS: 1299 kronor.

LÄS MER: www.earthfootwear.se.

 


Studsiga snyggingar

 

 

 

VAD: Reebok Easytone.

HUR: Har två inbyggda bollar i sulorna, en under hälen och en under främre delen av foten. Syftet är att skon blir instabil och får musklerna att jobba mer. Jag gillar sulan, det känns lite som att studsa fram och det blir en extra ansträngning. Mina tår är ibland på väg att somna, men det kanske är för att jag är ovan. Insidan är mjuk, ovandelen är skön och luftig, hela skon sitter bra. Jag gillar den sportiga designen, detta är ett av testets finaste skor. Om du vill ha en utmanande sko och se snygg ut är detta skorna för dig.

PRIS: Cirka 1200 kronor.

LÄS MER: www.reebok.com.

 

 

Snygg sommarsko

 

 

 

VAD: Adidas AX 1 W.

HUR: En lätt sko med bra stöd i hålfoten. Luftig, passar därför bäst under sommarhalvåret. Lätta att snöra åt, kan därför passa de flesta fötter. Jag tycker att sulan känns något stum på hårda underlag som asfalt, de funkar bättre på grus eller i terräng. Uppbyggnaden i hålfoten tycker jag också är lite för hård, funkar nog bättre för dig med högre fotvalv. Den turkosblå färgen, som dessutom är en av sommarens modefärger, är härlig. Absolut ett av testets snyggaste skopar.

PRIS: Cirka 700 kronor.

LÄS MER: www.adidas.se.

 

 

Sko för bra hållning

 

 

 

VAD: Ryn.

HUR: Har en rundad sula, däremot är de inte instabila i sidled. Företaget avråder från användning på grus men jag tycker att de känns skönast på grus. På asfalt känns sulan lite för hård, mina steg blir lätt lite stötiga. Ovandelen är bekväm men de kunde ha kostat på sig lite bättre skosnören. Skorna ser klumpiga ut och är inte särskilt snygga. Min hållning känns rakare och efter promenaden känner jag framför allt att ryggen och vaderna har jobbat. En intressant sko för dig som vill ha lite mer ansträngning.

PRIS: 1595 kronor.

LÄS MER: www.eurosko.se.

 

 

Mer ansträngning

 

 

 

VAD: MBT Moja White.

HUR: Den rundade och instabila sulan tar tid att vänja sig vid. Efter ett tag hittar jag rätt gång, men jag får koncentrera mig och när det blir grusigt eller backigt är det svårt. Trots att Moja är nättare än de andra MBT-modellerna, så känns den lite klumpig. Den är inte direkt snygg. Innersulan är skön och mjuk, skon sitter bra och det känns jobbigare att gå med dem. Både rumpan och vaderna känns mer ansträngda än vanligt. Med tanke på priset ska du vara säker på att du vill ha, och klarar av, den extra utmaningen.

PRIS: Cirka 2500 kronor.

LÄS MER: http://se.mbt.com.