Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Zoonar Rf

Test avslöjar: Grönt te kan vara en sockerbov

Grönt te uppges vara extremt naturligt.

Men nu avslöjar norska TV 2 i en analys de gjort på två av de vanligaste tesorterna, att en tepåse kan innehålla upp till 20 procent socker.

Teproducenten själv hävdar att man enligt europeiska marknadsregler inte behöver specificera ingredienserna i produkten.

En påse grönt te är inte så oskyldig som den ser ut.

Norska TV 2 har skickat två olika slags tepåsar till laboratoriet Eurofins för att analysera innehållet. Nu rapporterar de att resultatet, tepåsarna innehöll mer än bara teblad, mycket mer till och med.

– I den ena påsen hittade vi 20 procent socker. I den andra påsen fanns fem procent socker, alltså vanligt rörsocker, säger Nina Dyrnes, säljchef på Eurofins Norge, till TV 2.

Enligt analysen innehöll tesorten Lipton Green Tea Indonesian Sencha Tradition fem procent socker. I Norge är det företaget Unilever som marknadsför Lipton. De vill inte uttala sig i en intervju enligt TV 2, däremot har man skickat ett mejl med förklaringen att de använder sig av sötningsmedlet matodextrin som en en smaktillsättning. Unilever skriver vidare att det rör sig om så små mängder socker att det inte ens gör att det smakar sött.

Twinings: Max tio procent

Men Lipton var inte värst enligt analysen. Den andra sorten som analyserades, Twinings Green Tea & Lemon, innehöll hela 20 procent socker. Det motsvarar en femtedel av tepåsens innehåll. Trots detta nämns inte socker på paketets innehållsförteckning.

Även Twinings avböjde att intervjuat av TV 2, men skrev i ett mejl till kanalen att deras egna tester bara visar att det innehåller tio procent socker. Sockret används som en förstärkning till tesortens citronsmak.

De pekar dessutom på att de enligt europeiska marknadsregler inte måste specificera ingredienserna mer än de gör i nuläget.

Twinings hävdar dessutom att sockret knappt är märkbart när tepåsen används som den ska, alltså när den doppas i varmt vatten.

Expressen har sökt svenska representanter för Twinings utan framgång.