Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Huvudvärk som inte går över, långvarig hosta eller extrem trötthet är alla symtom att hålla koll på.
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Tecken som visar att du kan ha en sjukdom

11 synliga tecken på hud, naglar och tunga som visar att du kan vara sjuk. Se de olika tecknen på sjukdom i bildspecialen ovan.

1. Missfärgningar under naglarna

Nytillkomna fläckar under naglarna i brunt, svart eller mörkblått kan vara tecken på hudcancer. Kan ömma. Kontakta vårdcentralen och ta prov.

2. Gula, tjocka naglar

Beror oftast på nagelsvamp eller ålder, men kan också vara första tecknet på hudsjukdomen psoriasis. Gör svampodling på vårdcentralen för att utesluta nagelsvamp. Psoriasis på naglarna kan filas ned, men behöver ibland behandlas med kortison.

LÄS OCKSÅ: Psoriasis - här är allt du behöver veta

3. Klubbnaglar

Naglarna blir som rundade klubbor. Är vanligtvis inte farligt, men kan bero på lungsjukdomar som emfysem. Det räcker dock inte med lätta andningsbesvär i samband med jogging, man ska dessutom ha rejält svårt att andas för att det ska handla om emfysem.

4. Starkt röd tunga

Kan vara brist på vitamin B12, som bland annat finns i kött och bröd. Andra symptom är att tungan är sträv och ömmar.

5. "Smultrontunga"

Knottrig och jätteröd tunga får man bland annat vid scharlakansfeber, men då brukar även halsen ömma och du har halsflussliknande symptom.

6. Blåaktiga naglar

Antyder att det inte finns tillräckligt med syre i blodet. Om du dessutom är hostig och andfådd kan du ha kronisk lungsjukdom eller hjärtsvikt. Men för att det ska synas på naglarna måste du vara riktigt sjuk.

7. Bleka och platta naglar

Kan vara ett tecken på anemi, blodbrist. Vid riktigt svår blodbrist kan naglarna vara konkava eller platta.

8. Blåmärken

I sällsynta fall kan blåmärken bero på blödningsrubbning eller blodcancer. Kvinnor och äldre personer får lättare blåmärken, men ta ett blodprov om du omotiverat får blåmärken som håller i sig på flera ställen.

9. Beläggningar på tungan

Kan man få vid infektioner, men det kan också vara svamp. Svider det och du får små sår och beläggningar kan du behöva skölja munnen med svampmedel.

10. Gulaktig hy

Kan tyda på att levern inte fungerar som den ska och att du kan ha en leversjukdom som hepatit A eller B eller problem med bukspottskörteln. Är du dessutom illamående? Kontakta vårdcentral.

11. Röd näsa

Misstas ofta för acne, men rodnaden och svullnaden som uppkommer av rosacea behandlas lite annorlunda. Kan kräva behandling med tabletter.