Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 maj 2013 10:16

Tappade 9 kilo snabbt med periodisk fasta

FÖRE. Malin vägde 78 kilo efter sin tredje graviditet.

FÖRE. Malin vägde 78 kilo efter sin tredje graviditet.

1/2

IDAG. Tack vare fastedieten har Malin nu tappat 12 kilo och väger idag 66 kilo.

IDAG. Tack vare fastedieten har Malin nu tappat 12 kilo och väger idag 66 kilo.

2/2

Foto: Johan Jeppsson

Malin Eriksson, 39, blev av med graviditetskilona med hjälp av två- dagarsdieten. På tre månader gick hon ner nio kilo.

– Dieten är okomplicerad, jag vet att jag kan äta det jag vill fem ­dagar i veckan och ändå gå ner i vikt, säger Malin Eriksson.

Efter graviditeten med tredje barnet hade Malin Eriksson, 39, svårt att bli av med extrakilona. Hon vägde 78 kilo till sina 166 centimetrar och kände att det var dags att göra något åt vikten.

GI-metoden hade hon testat efter andra barnet, men den funkade inte för henne. I stället började hon räkna kalorier och satsade på max 1500 kalorier om dagen.

– Om man ska tänka långsiktigt är kaloriräkning bra, det kan ju ändå ge lite utrymme till fusk på helgen. Men jag insåg hur mycket kalorier choklad och vin innehåller. Det hade jag kunnat kompensera med träning, men det kan vara svårt att alltid hinna med när man har tre barn, säger Malin.

Fastar måndag och onsdag

Kaloriräkning varje dag kändes helt enkelt lite tråkigt. I julas hörde Malin, via en engelsk väninna, talas om fastedieten 5:2. Malin bestämde sig för att testa och körde i gång i mitten av januari. Då vägde hon 75 kilo.

– Jag fastar måndag och onsdag, men om det inte passar någon vecka så kan man enkelt byta dagar. På fastedagarna äter jag femhundra kalorier. Först delade jag upp det på tre små mål, men sedan ändrade jag till att äta två gånger om dagen.

Fördelen med det ska vara att kroppen återhämtar och reparerar sig bättre när det går längre tid mellan måltiderna.

En fastedag blir det därför bara kaffe till frukost. Vid lunch kan det bli hemgjord ­tomatsoppa med stekta champinjoner. ­Middag äter Malin med familjen och försöker­ då laga fisk, kyckling eller något vegetariskt som hon äter med sallad. Portionerna är lite mindre än vanligt, mängden mat väger hon på en hushållsvåg och kaloriantalet håller hon koll på med en app.

– Redan de första veckorna gick jag ner tre kilo. Från början var det lite jobbigt, då tänkte jag en del på mat under fastedagarna. Men man vänjer sig och jag har inte brutit fastan en enda gång.

Malin tycker att det är en fördel psykologiskt att hon vet att nästa dag får hon äta vad hon vill igen. Hon kan fortfarande äta godis eller en pizza. Men trots att hon får äta fritt då så blir det inget frossande. Hon har också blivit bättre på att undvika skåpätande när hon är trött eller ­uttråkad.

Har sänkt sitt mål

Kilona har fortsatt att försvinna, nu har Malin gått ner nio kilo och väger 66 kilo.

– Målet när jag startade var 65 kilo, då kändes det orealistiskt för det har jag inte vägt på evigheter. Fast sen gick det snabbt så nu har jag sänkt mitt mål till 62 kilo.

Både tidigare och sedan hon började med fastedieten har Malin tränat. Tre gånger i veckan försöker hon få till, antingen löpning, pass på gym eller crossfit. De dagar hon fastar blir det ingen ansträngande träning.

– Nu när jag väger mindre är det lättare att träna. Jag sprang en mil häromdagen, det har jag inte gjort tidigare bara för att det är skönt.

Relaterat