Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 jun 2010 16:55

Uppdaterad 29 jun 2010 17:12

Tänk om - och få ut mer av din tid

STÄLLA OM. Det är viktigt att klämma in ställtid mellan dagens olika uppgifter, menar professorn och författaren Bodil Jönsson.

STÄLLA OM. Det är viktigt att klämma in ställtid mellan dagens olika uppgifter, menar professorn och författaren Bodil Jönsson.

Foto: Thonkstock

Vi stressar mindre nu än för tio år sedan.
Men det betyder inte att vi använder tiden rätt!
Nej, i stället har vi låtit småttigheter ta över, säger författaren och professorn Bodil Jönsson.
För tio år sedan kom Bodil Jönsson med boken "Tio tankar om tid", som blev en riktig storsäljare. I den lärde hon oss att en anledning till att vi var så stressade var bristen på ställtid.
Med ställtid menade hon den tid det tar att ställa om från en uppgift till en annan, de start- och bromssträckor som vi faktiskt behöver.
- I dag har attityderna förändrats, säger hon. Det är inte lika inne att ha en full almanacka. Många har lärt sig att kompensera för stressen.

Tråkiga saker


Men det betyder inte att allt är lugnt. Bodil Jönsson har därför skrivit en ny bok, "Tio år senare" (Brombergs förlag) - om hur vi tar hand om vår tid i dag.
2010 kan vi till exempel få frågan vad vi gjort i helgen och svara: "ingenting" med ett stort leende. Och det är ju bra.
Men i stället har det småttiga tagit över vår vardag. Det innebär att stor del av tiden går åt till lätta men tråkiga saker, på bekostnad av de svåra och roliga.
- Du får ingen tid till att sjunka in i det du gör. Ju mer du styckar tiden desto mindre upplevd tid får du, säger Bodil Jönsson.

Tröttande


En anledning till att småsakerna tagit över är att de inte behöver någon ställtid. Därför är de lättare att ta tag i direkt. Svåra - och roligare - uppgifter kräver ställtid, du behöver ta spjärn för att ta tag i dem.
En annan anledning är den nya tekniken och de sociala medierna.
- Vi har en föreställning om att vi ökar delaktigheten, genom att till exempel bifoga kopior på ett mejl till flera andra personer. Det leder till att småstörningar lätt tar upp hela dagen, det är tröttande och gör oss mer osäkra.

Aktiva val


Ett annat exempel är att de flesta har, och använder, mobiltelefon i större utsträckning. Om du står i matbutiken och funderar på vilken sorts grädde din partner ville att du skulle köpa är det naturligt att ringa och fråga. Du tar färre beslut själv.
Däremot gör du fler detaljval.
- Du måste göra fler aktiva val, till exempel välja el och telefonabonnemang. Det påverkar din tidsuppfattning på sikt, medvetenheten om att inget får vara för evigt. Det kan vara en stress att behöva välja så på detaljnivå.

Sänk tempot


Fast det är inte bara negativt med den nya tekniken. Två klara fördelar är att det går snabbt och enkelt att hitta information och att det är lättare att hålla kontakten med folk.
Å andra sidan har det också sina nackdelar att göra viktiga saker snabbt. Bodil Jönsson menar att vi ofta tänker att framtiden är nu och gör saker för snabbt utifrån det.
- Det finns risker med det. Man kan fortsätta att göra fel hur länge som helst eftersom det går så snabbt. Ibland är det bättre att göra saker långsamt, det blir snabbare rätt om du inte behöver göra om.