Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tandläkare varnar för att nikotinfria snussorter kan ha samband med kariesskador.Tandläkare varnar för att nikotinfria snussorter kan ha samband med kariesskador.Tandläkare varnar för att nikotinfria snussorter kan ha samband med kariesskador.
Tandläkare varnar för att nikotinfria snussorter kan ha samband med kariesskador. Foto: Odontologiska Institutionen

Tandläkare larmar om nikotinfritt snus

Först kom larmet att det nikotinfria snuset Onico förstör tänderna.
Nu varnar tandläkarna för att även andra sorter av nikotinfritt snus kan vara farliga.
- De här sorterna innehåller i stort sett samma ämne, säger Lars Svärd är kvalitetsansvarigt vid tandläkarföretaget Praktikertjänst.

Tandläkare i landet har slagit larm om att det kan finnas ett samband mellan kariesskador och tobaksfritt snus.
I Jönköping hade en patient sex stora hål i tänderna och svår rotkaries i överkäken. Exakt på de platser där han lagt prillan med Onico.
Enligt övertandläkare Bengt Olov Hansson vid Odontologiska Institutionen i Jönköping, beror hålen på att snuset Onico innehåller majsfibrer som bryts ned i munnen, reagerar med bakterier och fräter på emaljen.

Samband mellan tobaksfritt snus och karies

Men kan flera sorters tobaksfritt snus skada tänderna?
Lars Svärd är kvalitetsansvarig vid Praktikertjänst, Privattandläkarnas vårdföretag.
- Vi har haft fyra tandläkare som märkt att det kan finnas ett samband mellan kariesskador på patienter och nikotinfritt snus, säger han.
- Det är nikotinfritt snus generellt, inte bara Onico. Alla de här sorterna innehåller i stort sett samma ämne kan jag tänka mig.

Förfrågan om utredning

Det finns lite forskning inom området. Och Lars Svärd tycker att det krävs en ordentlig undersökning. Redan i december skickades en förfrågan om utredning in till Livsmedelsverket. Men inget har hänt.  
- Vi ser allvarligt på de här nya fallen. Men det är inget som vi har resurser att utreda eventuella samanband, säger Nils-Gunnar Ilbäck, professor i toxikologi vid Livsmedelsverket.  
- Det ligger mer hos Swedish Match och andra institutioner att utreda, men vi följer med intresse vad som händer.