Tandblekning - så funkar det
Det finns flera metoder att välja på för vita tänder.
Här är din guide.
Hemblekning
Blekningsmedel med skena kan köpas i butik eller via internet. Skenorna är ej individuellt utformade, vilket gör att gelen kan läcka vid tandköttsraden och orsaka ilningar. Rekommenderas inte av tandläkare och tandhygienister.
Kostnad: 200-500 kronor.
Blekskena
Tandläkare eller tandhygienist provar ut en personligt anpassad skena för patienten. Sedan går man hem och applicerar en blekningsgel i skenan och sätter den runt tänderna. Ju starkare blekmedel desto kortare behandling, vanligast är att patienten sover med skenan under 7-14 dagar.
Kostnad: 2 000-4 000 kronor.
Whitening tandkräm
Tandkrämen måste innehålla tio procent karbamidperoxid för att fungera och ligga på tänderna en längre tid. Ändrar inte nyansen på tänderna men motverkar nya fläckar.
Plasmaljus (Brilliant smile)
Plasmaljus används för att aktivera blekningsgelen. Tandkött, läppar, munhåla etc. behöver inte täckas över för att undvika skadliga bieffekter. Behandlingen tar ett par timmar och kan räcka i flera år.
Kostnad: 4 000-5 000 kronor
UV-ljus (Zoom)
En skyddande gummimassa läggs på tandköttet och en blekningsgel appliceras på varje tand. Tänderna exponeras sedan i UV-ljus i 1- 3 timmar, ofta i kombination med hemmablekning.
Kostnad: 3 000-4 000 kronor.
Laser
En skyddande kant läggs mot tandköttet och blekningsgelen appliceras på tänderna som sedan exponeras för laserljus i intervaller, cirka 30 minuter.
Kostnad: 4 000-6 000 kronor.