Foto: Pauchet Philippe

Tånaglarna avslöjar din hälsa

Det är fullt möjligt att slå fast en kvinnas risk att dö i förtid i hjärt-kärlsjukdom genom att skärskåda hennes tånaglar, konstaterar forskare i medicintidskriften American Journal of Epidemiology.

Analysresultaten från totalt 62 641 kvinnors tånaglar var så övertygande att sjukvården bör använda tånagelanalys som prognosinstrument i framtiden, anser forskarna. Naglarna klipptes av och samlades in 1982, och kvinnornas hjärthälsa stämdes av mellan 1984 och 1998. 

Kemiska rester

 Det som analyserades var en kemisk rest av nikotin i naglarna. Slutsatsen är alltså att rökning ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och att rökvanorna kan mätas i naglarna. Läkare skulle förstås också kunna fråga sina patienter om deras cigarettvanor – men risken är att svaren aldrig skulle sammanställas och presenteras i en fin vetenskaplig tidskrift.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!