Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 mar 2015 08:22

Ta på dig omaka strumpor för att uppmärksamma Downs syndrom

Syskonkärlek. Nathea, 10, och Noelle, 13, är glada över att så många tackat ja till att gå i olikfärgade strumpor i morgon.

Syskonkärlek. Nathea, 10, och Noelle, 13, är glada över att så många tackat ja till att gå i olikfärgade strumpor i morgon.

1/4

Foto: Privat

2/4

Utbildningsminister Gustav Fridolin.

Utbildningsminister Gustav Fridolin.

3/4

Foto: Tommy Pedersen

4/4

Ta på dig omaka strumpor - och hylla våra olikheter. För att hedra sin syster och alla andra som har Downs syndrom uppmanar tioåriga Nathea Anemyr hela Sverige att bära olika strumpor i morgon.

Över 187 000 personer har redan tackat ja till Facebook-eventet.

- Gustav Fridolin ringde upp och tackade mig, säger Nathea Anemyr.

På lördag är det internationella Downs syndrom-dagen och familjen Anemyr firar med tårta och omaka strumpor hemma i småländska Storebro.

Noelle, 13, har Downs syndrom och hennes lillasyster Nathea ligger bakom evenemanget "Rocka sockorna i hela Sverige!" som går ut på att skolor, arbetsplatser och familjer hyllar olikheter genom att ha på sig omaka strumpor i morgon.

- Det är ganska många som blir mobbade i skolan och blir kallade cp eller mongo. Så om man kan man göra något åt det är det jättebra, säger Nathea.

187 000 har tackat ja

Hennes event på Facebook har spridit sig som en löpeld via sociala medier. Över 180 000 personer har redan sagt att man ska delta och alltså i morgon fredag bära olikfärgade strumpor. En av dem som uppskattar initiativet är utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), som ringde upp Nathea.

- Han sa att det var en bra idé och tackade för att jag tog det här till Sverige, säger Nathea Anemyr.

Hennes förhoppning var att evenemanget skulle engagera ett par skolor. Att intresset skulle bli så explosionsartat kunde hon aldrig drömma om.

"Det är jätteroligt"

- Det är jätteroligt att så många vill vara med, Jag trodde inte det skulle bli så här många, säger Nathea Anemyr.

Systrarnas mamma, Erica Rinaldo, hjälpte Nathea att skapa eventet på Facebook.

- Jag är jättelycklig över att Nathea har blivit ett sådant språkrör för alla med funktionshinder och alla som är olika. Frivilligt eller ofrivilligt, säger Erica.

När Nathea talar om sin syster skiner hon upp i ett leende.

- Hon är väldigt rolig och får oss alla glada. Men ibland kan hon vara lite tjurig och jobbig. Men hon är världens bästa syster.

Relaterat