Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 jul 2013 10:51

Systrarna peppade varandra till ett sunt liv

Marie och Jenny är idag smalare, piggare och friskare.

Marie och Jenny är idag smalare, piggare och friskare.

1/3

Foto: Mats Andersson

Marie före viktresan.

Marie före viktresan.

2/3

Jenny före viktresan.

Jenny före viktresan.

3/3

Systrarna Marie Häggström, 46, och Jenny Larsson, 41, hade försökt gå ner i vikt i flera år utan att lyckas.

Men för tre år sedan bestämde de sig för att tillsammans testa LCHF. Genom att peppa och växeldra varandra har de ändrat sin livsstil och tappat över 20 kilo var.

Systrarna Marie, 46, och Jenny, 41, bor i princip grannar i Härnösand och står varandra nära. För tre år sedan var de båda överviktiga. De hade försökt banta var och en för sig, med bland annat Viktväktarna, men inget hade funkat i längden. Sockersuget gjorde det också svårt att motstå snacks, kakor och godis.

Sommaren 2010 började Marie intressera sig för LCHF. Hon köpte några böcker, läste på internet och berättade om det för Jenny. De bestämde sig för att testa kosten.

Men att inte äta något socker eller snabba kolhydrater visade sig vara tuffare än de trott. Den dagliga telefonkontakten blev ett stort stöd.

– Vi hade daglig kontakt i början, vi ringde och peppade varandra och hörde vad den andre hade ätit. Vi tipsade varandra om saker vi hade testat och som hade funkat bra, säger Jenny.

Funkade för båda

Systrarna tog en dag i sänder och efter några veckor släppte övergångsbesvären. Samtidigt började också kilona försvinna, för båda i snabb takt, vilket peppade dem till att fortsätta. Att det funkade bra för båda två var en stor fördel.

– Att det funkade för oss båda har hjälpt oss. Hade det varit stora skillnader hade kanske någon hoppat av. Det har varit perioder när det gått trögare för den ena, men då har vi växeldragit varandra, säger Marie.

Även om de har gjort viktnedgången ihop har de tänkt på att göra det utifrån sina individuella förutsättningar. Men utåt har det varit skönt att vara två säger Marie.

– När vi startade var det fortfarande många som tyckte att det här var en konstig fettdiet, då var det lättare att stå upp för kosten när vi gjorde det tillsammans.

Känner sig lättare

På släktkalasen var det också enklare att vara två som åt annorlunda och de har inspirerat varandra till att hitta nya, LCHF-vänliga recept på till exempel kakor.

Efter bara ett halvår med LCHF hade Jenny gått ner 25 kilo och Marie 22 kilo. Marie hade haft tendenser till ett högt blodtryck och hade varit på väg att börja medicinera mot det, men nu behövdes inte det.

Alla Jennys värden var bra från början, men har nu blivit ännu bättre.

– Mina knän mår bättre och kroppen känns mycket lättare. Jag har alltid försökt motionera, men det är stor skillnad att springa nu. Jag har även återupptagit mitt intresse för ridning, säger Jenny.

Marie tycker att hon sover mycket bättre och att hon har blivit både lugnare och piggare.

Startat en blogg

Ett år efter kostomläggningen startade de, på Maries initiativ, en blogg ihop.

– Jag gillar att skriva och skapa och tyckte att vi behövde en blogg för att lägga upp våra recept och hålla reda på andras som vi hittade på nätet. Bloggen var också bra för att vi skulle behålla vår motivation.

Både Marie och Jenny har stannat kvar på sin nya vikt. Marie har lagt till lite mer kolhydrater i kosten, som till exempel rotfrukter ibland.

Jenny har däremot fortsatt med en ganska strikt kost. Men det viktigaste är att de fortfarande hjälper och stöttar varandra.