Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 feb 2008 12:52

Uppdaterad 27 maj 2010 12:53

Symptomen kommer smygande

Symtomen kommer smygande. Det börjar med smärta när du rör axeln och övergår efter ett par månader till att hela leden stelnar.
Snart har du svårt att utföra enklare vardagssysslor som att kamma håret, knäppa bh:n eller ta ut plånboken ur bakfickan.
Samtidigt förvärras värken, du kan inte längre sträcka armen rakt upp och nattsömnen rubbas eftersom smärtan gör det omöjligt att sova.

Kvinnor och diabetiker

Frozen shoulder drabbar främst människor mellan 40 och 60 år, oftare kvinnor och diabetiker.
Vad som egentligen orsakar sjukdomen är okänt, men den beror inte på fellyft eller på att du gjort någon olämplig rörelse. Eftersom sjukdomen varit känd sedan 1800-talet går det inte heller att skylla på stillasittande kontorsjobb.
Sjukdomen har inte heller med vinter eller kyla att göra.

Det här har hänt

Ledkapseln som sitter som ett hölje kring axeln har skrumpnat och dragit ihop sig. Det leder till en stelhet i axeln – som om den frusit fast. Tillståndet kan låta banalt, men ställer till stora problem i vardagen för den drabbade. Så enkla saker som att tvätta håret eller ta ner en tallrik kan bli stört omöjligt.

Hos doktorn

Eftersom frozen shoulder varken syns på röntgen eller labprover är det viktigt att du berättar för läkaren hur besvären känns och hur länge du haft dem. De flesta med frozen shoulder söker för smärtan, inte för stelheten. Därför kan det vara svårt för läkaren att ställa rätt diagnos.
Bästa sättet att upptäcka om det handlar om frozen shoulder är att försöka vrida armen utåt eller uppåt.


Behandling eller inte?

Men inte ens en diagnos leder självklart till behandling. Om du blir botad eller inte beror nämligen på vilken läkare du träffar.
– Tidigare var inställningen att ”det löser sig”, vilket gav tillfriskningsperioder på flera år. Men det går att behandla genom mobilisering i narkos, säger Peter Nyberg, ortoped och verksamhetschef på ortopedmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Behandlingen innebär att läkaren bryter sönder ledkapseln på den nedsövda patienten genom att kraftfullt dra i armen och flytta axelleden i olika håll.
Efter operationen måste patienten tillsammans med en sjukgymnast träna intensivt under några veckor för att behålla rörligheten. Metoden kan minska patientens lidande och sjukskrivningstid med flera månader eller rentav år.
– Det är farligt att ha axeln stilla, så försök att röra den mycket, säger Peter Nyberg.


Andra axeln

Ungefär var tionde som fått frozen shoulder drabbas även i den andra axeln, vanligen inom fem år. Att drabbas två gånger i samma axel är däremot väldigt sällsynt.

Relaterat