Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Svullna underben kan vara helt ofarligt eller tecken på akut sjukdom.
Svullna underben kan vara helt ofarligt eller tecken på akut sjukdom.
Svullna underben kan vara helt ofarligt eller tecken på akut sjukdom.
Söka vård direkt eller lägga benen på soffan? Ulf Österstad, distriktsläkare och verksamhetschef för Bra Liv Nära i Jönköping, berättar hur man kan tänka kring sina svullna ben.
Söka vård direkt eller lägga benen på soffan? Ulf Österstad, distriktsläkare och verksamhetschef för Bra Liv Nära i Jönköping, berättar hur man kan tänka kring sina svullna ben.
Söka vård direkt eller lägga benen på soffan? Ulf Österstad, distriktsläkare och verksamhetschef för Bra Liv Nära i Jönköping, berättar hur man kan tänka kring sina svullna ben.
1 AV 3
Svullna underben kan vara helt ofarligt eller tecken på akut sjukdom.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Söka vård direkt eller lägga benen på soffan? Ulf Österstad, distriktsläkare och verksamhetschef för Bra Liv Nära i Jönköping, berättar hur man kan tänka kring sina svullna ben.
3 AV 3

Svullna ben kan dölja svår sjukdom

Svullna underben kan vara tecken på allvarlig sjukdom, eller bara berätta att de gärna skulle vill ligga på pallen en stund.

Genom att fundera mer över hur svullnaden yttrar sig kan du få ledtrådar till vad som kan ha hänt - och om det är allvarligt. 

Här berättar distriktsläkaren Ulf Österstad i Jönköping om hur man kan få reda på varför benen blivit svullna.

Först ska det sägas: Står du rakt upp och ner tillräckligt länge kommer underbenen att bli lite större. Men för den som är frisk handlar det om små, diskreta skillnader.

Det beror på att venerna - blodkärlen som transporterar tillbaka blodet till hjärtat - behöver hjälp av musklerna för att tömma sig effektivt.

Med åren kan klaffarna som stoppar blodet från att flöda i fel riktning dessutom bli lite sämre. Om man har synliga åderbråck - utbuktande vener - på benen är risken större för svullna ben.

Om man arbetar stående är det klokt att använda enkla klass 1 stödstrumpor för att minska besvären och hjälpa venerna göra sitt jobb. 

- Står man mycket och har anlag för åderbråck, då är det jättesmart. Stödstrumpor är inte bara till för gamla tanter, i vården har 20-25-åringar det, säger Ulf Österstad, distriktsläkare och verksamhetschef för digitala vårdgivaren Bra Liv Nära i Jönköping.

- Man hittar rätt bekväma strumpor och snygga strumpor på nätet.

I vissa fall kan man behöva operera sina åderbråck, de kan ge värk, men den operationen är ganska ovanligt i dag. 

LÄS OCKSÅ: Svullna ben? - 5 vanliga orsaker 

Ta hand om benen

Ett enkelt sätt att kontrollera hur svullet benet är, är att se om man har så kallade pittingödem. Tryck pekfingret mot smalbenet och håll inne i några sekunder. Om gropen efter fingret finns kvar i flera sekunder är det ett tecken på mer omfattande svullnad.

Att hålla nere svullnaden har ett egenvärde. Svullnaden i sig riskerar att ge följdsymtom som klåda, eksem, smärta vid beröring, stumhet och smärta. 

Den ökar också risken för att få bakterieinfektioner, bensår och rosfeber (erysipelas) eftersom hudens barriärskydd blir sämre när det är utspänt och immunförsvaret har svårare att nå fram genom svullen vävnad.

Mediciner som ger svullnad

En annan vanlig orsak till svullna ben är mediciner. Då brukar bägge benen drabbas.

- Man behöver inte få panik. En av de vanligaste blodtryckssänkarna, Amlodipin, gör å ena sidan att blodtrycket sänks ganska snabbt, men samtidigt vidgas blodkärlen, och det kan i sin tur leda till att det blir en obalans och en lätt svullnad på benen, säger Ulf Österstad.

- Vad som är verkan och biverkan kan ligga ganska nära varandra ibland.  

Det finns också mediciner som hjälper till att minska på bensvullnad, det vet husläkaren mer om.

LÄS OCKSÅ: Fotproblem - här är de 11 vanligaste plågorna 

Svullna ben tecken på sjukdom

Svullna underben kan också vara ett symtom  på riktigt allvarliga sjukdomar: blodproppar, hjärtsvikt, njursvikt, leversvikt för att bara nämna några.

Om svullnaden växer på sig över tid, kan den också skvallra om att lymfsystemet, kroppens transportssystem för renhållning, näring och immunförsvar inte fungerar som det ska. Det kan drabba ena benet eller båda. 

- Det är en kronisk process, ett tecken på att det kan vara ett problem med lymfavflödet är om det växer på sig över tid, säger Ulf Österstad.

- Då får man kolla så att det inte är stopp i lymfan.

Plötsliga problem? Sök vård snabbt. Foto: Shutterstock

Då ska du söka akut

När ska man då söka hjälp akut?

- Det enkla svaret är att om benet eller benen plötsligt svullnar ska man söka vård akut. Beror svullnaden på en propp eller en snabbt tillstötande hjärtsvikt kan det vara ett tecken på en livshotande sjukdom, säger Ulf Österstad.

Är bara delar av benet svullet och något har hänt, att man kanske har fått en smäll där, då är det tecken på en ökad frisättning av kroppens egna inflammatoriska ämnen som ökar genomsläppligheten i vävnaden och leder till en svullnad. Det är ofarligt.

Om processen är långsammare och svullnaden bara fortgår, kan man behöva höja på ögonbrynen.

- Om det är på bägge benen, det blir mer och mer och det inte finns nån naturlig förklaring, då får man gå till sjukvården och kolla att det inte är hjärtat, men då är det kanske inte lika bråttom.

Mer om sjukdomarna som orsakar svullna ben här nedan.

Hjärtsvikt

Vem drabbas? Ofta vet man redan att man har en nedsatt hjärtfunktion, men en hjärtsvikt kan också komma plötsligt. Majoriteten är äldre.

Ena eller båda underbenen? Båda. Svullnaden orsakas av att blodet stockar sig bakåt i systemet.

Gör det ont? Svullnaden kan i sig skapa ett tryck som gör benen stumma, men ingen akut smärta i själva benen.

Hur börjar det? Svullnaden kommer ofta smygande under veckor/månader. 

Vad ska man göra? Sök omgående till husläkaren, men har du plötsligt påkomna symptom, eller känner att andningen påverkas behövs akut sjukvård.

Är det farligt? Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom som behöver kontinuerlig vård.

LÄS MER: 12 tidiga tecken på hjärtsvikt att se upp för

Propp - djup ventrombos

Vem drabbas? Breda befolkningsgrupper kan få en djup ventrombos (DVT). Vissa saker ökar risken. Till exempel stillasittande (immobilisering), p-piller, övervikt, tidigare  proppar är några saker som höjer risken. 

Ena eller båda underbenen? Oftast ena underbenet, men det förekommer att man får flera proppar samtidigt.. 

Gör det ont? Ja, nästan alltid, det är varmt och svullet. (Om benet blir kallt och blekt och gör akut ont kan det vara stopp i artären)

Hur börjar det? Smärtan kommer på timmar, benet svullnar, det är ofta rött.  

Vad ska man göra? Sök vård akut. Man behöver ta reda på om det är en propp, se om man kan behandla den, och kanske ge medicin för att skydda mot fler proppar.

Är det farligt? Det går nästan alltid bra, men det finns en risk för att proppen ska flytta sig och sätta sig någon annanstans, i lungan exempelvis.

Åderbråck = ytliga vener. Ökar risk för bensvullnad. Foto: Shutterstock

Åderbråck

Vem drabbas? Kvinnor är överrepresenterade, var tredje svensk har i någon form.

Ena eller båda underbenen? Oftast båda. 

Gör det ont? Benen kan kännas trötta och man kan ha en spänningskänsla i benen, det kan göra ont om man sitter eller står länge. Det kan klia omkring de synliga venerna.

Hur börjar det? Kommer smygande. Större risk i samband med graviditet, under sommarens värmebölja, om man stått still länge. Ibland kan problemen börja efter en blodpropp

Vad ska man göra? Be husläkare undersöka så att det inte beror på något annat. Vanliga stödstrumpor, att aktivera musklerna i vaden genom exempelvis tåhävningar ibland och att lägga upp fötterna på en pall kan kännas skönt.

Är det farligt? Nej.

LÄS MER: Metod tar bort dina åderbråck – på en kvart 

Njurinflammation

Vem drabbas? Det kan komma i olika åldrar. Orsaken är att njurens filterfunktion inte fungerar som den ska. Det leder till att kroppen tappar protein, vilket leder till att vätska börjar söka sig ut i kroppens vävnader. Ibland kan en hög urinvägsinfektion också ge proteinförlust. Njursvikt kan ge samma symtom.

Ena eller båda underbenen? Båda benen drabbas. 

Gör det ont? Nej, svullnaden brukar inte göra så ont. Däremot finns det ofta andra symtom, kanske trötthet, aptitlöshet och illamående.

Hur börjar det? Kan komma på dagar/veckor, ibland i efterförloppet till en infektion. Om urinen börjar skumma kan det vara ett tecken på att det innehåller protein.

Vad ska man göra? Sök vård omgående.

Är det farligt? Behandling krävs och det är viktigt att den inte dröjer för länge.

Lymfödem behandlas ofta med speciellt anpassad massage och specialutprovade stödstrumpor. Foto: Shutterstock

Lymfödem

Vem drabbas? Kvinnor är överrepresenterade. Övervikt är en riskfaktor. Fler drabbas med stigande ålder. Kan också komma i efterförloppet av en cancerbehandling.

Ena eller båda underbenen? Antingen ena eller båda.

Gör det ont? Tryckstegringen i benen kan skapa en avdomnad känsla, smärta vid beröring och obehag.

Hur börjar det? Ibland börjar det efter en skada, i andra fall kommer det från ingenstans och byggs upp under veckor/månader. Kan lätt misstas för övervikt. 

Vad ska man göra? Sök hjälp via vårdcentral för vidare utredning. Man behöver ofta göra en avbildning av lymfsystemet för att se var stoppet sitter. Man kan också behöva specialsydda stödstrumpor, lymfmassage och diverse behandlingar för att få en dräglig vardag.

Är det farligt? Inte direkt, men det kan påverka livskvaliteten mycket negativt.