Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 jul 2009 10:29

Uppdaterad 15 jul 2009 12:05

Svininfluensan går inte att stoppa

Annika Linde Smittskyddsinstitutet  till vänster,  Anders Tegnell Socialstryrelsen och Eva Hamberg Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Under onsdagen hölls en presskonferens om Svininfluensan.

Annika Linde Smittskyddsinstitutet till vänster, Anders Tegnell Socialstryrelsen och Eva Hamberg Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Under onsdagen hölls en presskonferens om Svininfluensan.

Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Det är ingen idé att försöka stoppa svininfluensan.
Nu koncentrerar sig Sverige i stället på att minska effekterna av pandemin.
- Det är viktigt att alla själva tar ansvar för att undvika att bli smittad, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, i ett uttalande.
Svininfluensan fortsätter att sprida sig i världen - och i Sverige.
Till hösten räknar man med att minst 400 000 svenskar kommer att smittas.
Nu tvingas Socialstyrelsen byta strategi.
Det är inte längre rimligt att försöka stoppa virusets spridning i landet. I stället ska man nu koncentrera sig på att minska effekterna av smittan, uppger Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
- Förändringen innebär att sjukvården nu riktar provtagning, behandling och förebyggande åtgärder mot personer i riskgrupperna, det vill säga dem som riskerar att bli svårast sjuka eller dö, säger Anders Tegnell, chef för Smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen, i ett uttalande.
Bland annat uppmanas sjuvården att i fortsättningen vara mer restriktiv med utskrivningen av influensaläkemedel.

Relaterat