Damerna tar hem kampen om flest friska år efter pensionen. Svenska kvinnor kan räkna med att passera 80-årsdagen vid god vigör.
Damerna tar hem kampen om flest friska år efter pensionen. Svenska kvinnor kan räkna med att passera 80-årsdagen vid god vigör.

Svenska pensionärer EU-bäst på god hälsa

Dagens svenska pensionärer kan se fram emot fler friska levnadsår än pensionärer i något annat EU-land.

Som vanligt får damerna ett par år mer än herrarna...

Från 1900-talets början fram till i dag har den förväntade återstående medellivslängden då vi föds ökat med smått otroliga 30 år. För en svensk nybliven 65-åring väntar i dag i genomsnitt cirka 15 friska år utan bestående krämpor – mest i hela EU, skriver Svenska Dagbladet med hänvisning till statistikbyrån Eurostat.

Förklaringen ligger till stor del i Sveriges höga standard både vad gäller fysisk och social miljö i samhället och olika stödsystem för äldre, enligt forskare.

– Det handlar om allt från tillgång till hälso- och sjukvård och bra bostäder till att man som äldre har möjligheter till aktivitet och social samvaro, säger Susanne Iwarsson, professor med inriktning mot hälsosamt åldrande vid Lunds universitet.

Stora vårdbehov

Men precis som de friska åren blir fler, tycks också sjukdomstiden öka. En förklaring är utvecklingen av läkemedel och medicinteknik; fler överlever exempelvis hjärtinfarkt, stroke och cancer i dag jämfört med tidigare. Samtidigt ökar antalet äldre som insjuknar i demens och depression.

– Tiden med sjukdom förskjuts till senare i livet. I dag har vi en längre tid med många sjukdomar och funktionsnedsättning, och en längre tid med stora vårdbehov, säger professor Yngve Gustafson vid Umeå universitet.

Hälsan på äldre dagar beror också i hög grad på levnadsvillkoren tidigare i livet. Ju högre samhällsklass en person tillhör desto längre kan hon förväntas leva, enligt forskning från Äldrecentrum.

En potential

För samhället är det en viktig uppgift att stötta de äldre som är friska att vara aktiva så länge som möjligt, enligt Susanne Iwarsson.

– Pensionsåldern skulle behöva bli mer flexibel. Vi behöver se äldre i samhället en potential, säger hon.

Fler vitala och aktiva år är givetvis någonting gott, påpekar Yngve Gustafson.

– Men vi sparar inte pengar på det, och det får heller inte bli så att vi ser ner på de liv som inte kan vara aktiva. I dag har det blivit nästan fult att vara beroende. Det måste vi omvärdera, säger han.

Fakta: Friska år efter 65

• I Sverige kan en 65-årig kvinna i genomsnitt räkna med 16 friska levnadsår och en 65-årig man med 14.

• EU-medel är 8,5 friska år efter 65-årsdagen.

• De enda länderna som i statistiken når upp till samma nivå som Sverige är icke-EU-länderna Norge och Island.

• Efter Sverige följer Malta, Luxemburg och Danmark.

• Även icke-EU-landet Schweiz hamnar högt.

• I botten av tabellen finns Slovakien med cirka 3 friska år efter 65 samt Rumänien och Estland, båda med cirka 5.

Källa: Eurostat (TT)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!