"Man blir smartare". Suzanne Reuter, 61, skådespelerska.I en intervju i M-magasin i juli berättade Suzanne Reuter att hon mår jättebra av att fasta två dagar i veckan. "Man blir inte bara av med överflödiga kilon, man blir ju dessutom smartare", sa hon.
1 av 5: "Man blir smartare". Suzanne Reuter, 61, skådespelerska.I en intervju i M-magasin i juli berättade Suzanne Reuter att hon mår jättebra av att fasta två dagar i veckan. "Man blir inte bara av med överflödiga kilon, man blir ju dessutom smartare", sa hon. Foto: Christian Örnberg
Ser hälsoeffekterna. Fredrik Wikingsson, 40, tv-profil.Har berättat i sin och Filip Hammars podcast att han lever enligt 5:2-metoden. Han lockades att börja framför allt av de påstådda hälsoeffekterna, och nämner bland annat i podcasten att 5:2 sägs minska risken för cancer och alzheimer. "Allt sånt är jag redo att prova!", säger Fredrik.
2 av 5: Ser hälsoeffekterna. Fredrik Wikingsson, 40, tv-profil.Har berättat i sin och Filip Hammars podcast att han lever enligt 5:2-metoden. Han lockades att börja framför allt av de påstådda hälsoeffekterna, och nämner bland annat i podcasten att 5:2 sägs minska risken för cancer och alzheimer. "Allt sånt är jag redo att prova!", säger Fredrik. Foto: Robban Andersson
Mår bra av att fasta. Magdalena Graaf, 37, bloggare & författare.Skrev på sin blogg i juni att hon är sugen på att testa 5:2, framför allt för att bli piggare. Tipsen och råden har strömmat in från läsarna. Magdalena har provat att fasta några gånger och tycker sig må bra av detta.
3 av 5: Mår bra av att fasta. Magdalena Graaf, 37, bloggare & författare.Skrev på sin blogg i juni att hon är sugen på att testa 5:2, framför allt för att bli piggare. Tipsen och råden har strömmat in från läsarna. Magdalena har provat att fasta några gånger och tycker sig må bra av detta. Foto: Christian Örnberg
"Paus för kroppen". Charlotta Flinkenberg, 42, chefredaktör.Har provat 5:2 under sommaren och tror inte minst att fastan är bra som en paus för kroppen från "allt annat jag stoppar i den", som Charlotta skriver i sin blogg.
4 av 5: "Paus för kroppen". Charlotta Flinkenberg, 42, chefredaktör.Har provat 5:2 under sommaren och tror inte minst att fastan är bra som en paus för kroppen från "allt annat jag stoppar i den", som Charlotta skriver i sin blogg. Foto: Stefan Söderström
"Lättaste dieten". Anitha Schulman, 35, ­bloggare.Skriver i sin blogg att livet har förändrats sedan hon började med 5:2 i februari. Har tidigare provat bland annat LCHF men tycker att fastan passar henne bättre. "5:2 är den diet som ger stadigt resultat och är lättast att hålla", skriver hon i bloggen.
5 av 5: "Lättaste dieten". Anitha Schulman, 35, ­bloggare.Skriver i sin blogg att livet har förändrats sedan hon började med 5:2 i februari. Har tidigare provat bland annat LCHF men tycker att fastan passar henne bättre. "5:2 är den diet som ger stadigt resultat och är lättast att hålla", skriver hon i bloggen.

Svenska kändisar som hoppat på 5:2-tåget

5:2-metoden har blivit sommarens stora hälso-trend. Kändisarna hoppar på den och många vittnar om hur bra de mår av att fasta två dagar i veckan. Kilona rasar och man blir pigg och frisk!

- Det är helt fantastiskt! Jag mår kanon! säger artisten Lasse Holm, 69.

Lasse Holm, 69, har hittat sin metod:

- Jag mår så otroligt bra!

Fem dagar i veckan äter du som vanligt. Två dagar i veckan är det fasta som gäller, då du maximalt får äta 500 kalorier om du är kvinna och 600 kalorier om du är man.

5:2-metoden slog igenom­ stort i Sverige efter att ­"Vetenskapens värld" i SVT i våras sände BBC-dokumentären "Eat, fast and live longer". En av dem som tittade var Lasse Holm.

- Jag är långt ifrån överviktig, men jag tyckte ändå det lät så intressant med resultaten som de berättade om - vilka positiva effekter det kan ha att fasta. Jag och min fru bestämde oss för att prova.

Nu har Lasse Holm levt enligt 5:2 i drygt 20 veckor.

- Jag kommer att fortsätta i resten av mitt liv! Jag mår så otroligt bra av detta! Fastedagarna är en sådan kick! Jag får sådan ­energi, jag känner mig nästan lite hög.

 

Lena Hulthén är professor i klinisk närings­lära vid Sahlgrenska akademin. Hon säger­ att människor har fastat i tusentals år, fri­villigt eller ofrivilligt, och att forskarna redan­ på 1930-talet i studier på djur kunde se att de som åt färre kalorier levde längre. På senare­ år har forskningen intensifierats.

- En sak man har tittat på är hur hjärnverksamheten påverkas, och det finns djurstudier som tyder på att periodisk fasta skulle kunna förskjuta åldrandet.

Fasta tycks ha positiva effekter när det gäller insulinkänslighet, ett viktigt steg mot att minska risken för diabetes, hjärtkärlsjukdomar, alzheimer och cancer. Detta enligt forskning huvudsakligen ­baserad på djurstudier.

- Det återstår en hel del studier, särskilt när det gäller att se resultat på människor över längre tid, säger­ Lena Hulthén.

Enkelt kan man förklara det med att fastan påverkar nivåerna av insulin i kroppen, det hormon som styr vår ämnesomsättning.

Inom vetenskapen talas det i sammanhanget om tillväxtfaktorn IGF-1.

- Vid fasta reduceras IGF-1-nivåerna, ­åt­minstone tillfälligt, säger professor Lena Hulthén och förklarar att det verkar som om fasta stimulerar gener som då börjar reparera sina egna celler i stället för att tillverka nya.

Och det är när cellerna repareras som ­risken för vissa sjukdomar skulle kunna minskas.

- Själva viktnedgången som följer av ett reducerat kaloriintag skulle också genom sänkta blodfettsnivåer kunna minska riskerna för exempelvis hjärtkärlsjukdomar, säger Lena Hulthén.

 

Lasse Holm har köpt en specialvåg som förutom kilon även mäter hur mycket fett han har i kroppen. Han har sedan starten gått ner fyra kilo och har flera procent lägre fettnivå.

Förutom fastedagarna lever han som vanligt.

- De övriga fem dagarna kan jag dricka rödvin och äta bearnaisesås om jag nu vill det. Sen lever jag ett aktivt liv och tycker om att röra på mig, det gör jag även de dagar jag fastar och det fungerar jättebra.

Många som lever efter 5:2-metoden vittnar, som Lasse Holm, om att de känner sig piggare och gladare.

- Det ska inte förringas, säger Lena ­Hulthén.

- Ett lägre kaloriintag kan göra att man känner sig klarare i huvudet och får lättare att koncentrera sig. Samtidigt är det svårt att säga vad det är som ger vilken effekt, om det handlar om själva fastan eller om det snarare är att man blir nöjd och lycklig av att man lyckas med denna utmaning.

Så här äter Lasse på fastedagen

Lasse har valt att fasta på måndagar och torsdagar.

"Jag börjar dagen med en kopp kaffe. Sedan dricker jag runt två liter kolsyrat vatten under dagen. Jag äter ingenting förrän klockan sju på kvällen. Då mäter jag upp den mat jag ska äta på en digitalvåg och kollar hur mycket kalorier det är på en app som jag har i telefonen."

"En måltid kan bestå av en bit halstrad laxfilé, en salsa gjord på mango, salladslök och chili, och två små mandelpotatisar till det. Då brukar kalorierna även räcka till en frukt eller lite hallon efter maten."

LASSE HOLM

 

Ålder: 69.
Gör: Låt- skrivare, artist, producent.
Bor: Vasastan i Stockholm. Sommarhus i Skaraborg och i Spanien.
Familj: Hustrun Monica, barn och barnbarn.

SÅ FUNKAR 5:2-DIETEN

* Fasta 2 dagar - ät som vanligt 5 dagar

Två dagar i veckan fastar du. Dessa dagar äter kvinnor max 500 kalorier och män 600 kalorier. Dagarna ska inte följa efter varandra. Övriga dagar äter man vanlig kost. Följer man rekommendationen att äta cirka 2 000 kalorier för medel­ålders och äldre kvinnor och 2 200 kalorier för medelålders män (yngre kan äta något mer) övriga dagar minskas kalori­intaget med cirka 3 000 kalorier i veckan.

* Motverkar demens och högt blodtryck

Försök på möss visar att periodisk fasta sänker nivån av tillväxthormonet IGF-1 i blodet. En hög nivå av hormonet snabbar på åldrandet och ökar risken för cancer. Enligt professor Mark Mattson vid "National Institute on Aging" i USA motverkar fasta sjukdomar som alzheimer och demens. Andra positiva effekter är enligt forskare att nivån på insulin, blodfetter, blodsocker och blodtryck sjunker, faktorer som bland annat påverkar hjärtkärlsjukdomar.

* Tv-dokumentären startade en våg

Metoden uppfanns av vetenskapsjournalisten Dr Michael Mosley, som tillsammans med Mimi Spencer skrivit storsäljaren ­ "Bli friskare, smalare och lev längre" (nyss utkommen på svenska) Budskapet fick rejäl spridning i samband med en dokumentär om Dr Mosleys metod som sändes förra året i USA och i Sverige i våras.

Aktuellt just nu