Foto: Ron Edmonds

Svensk upptäckt kan ge medicin mot fetma

GÖTEBORG. Läkemedel i stället för operation. Det kan på sikt bli resultatet av nya rön om hur fetmakirurgi påverkar kroppen.

Studien visar att höjda gallsyranivåer snarare än magsäckens storlek ligger bakom de positiva hälsoeffekterna.

Världens befolkning får i allt större utsträckning överviktsrelaterade problem. Kirurgi har därför blivit ett viktigt redskap i kampen mot både fetma och diabetes.

En upptäckt av bland andra svenska forskare kan dock i förlängningen leda till nya behandlingsmetoder. Studien, som publiceras på tidskriften Natures webbplats på onsdagen, visar att det sannolikt inte är den förminskade magsäcken som ger den stora hälsoförbättringen efter överviktskirurgi. I stället kan höjda gallsyranivåer i blodomloppet ligga bakom, genom att aktivera en receptor vid namn FXR (farnesoid X receptor).

Påverkar tarmfloran

– Vi visar att möss som saknar FXR-receptorn inte förlorar vikt eller får förbättrad ämnesomsättning med den här kirurgin, säger Fredrik Bäckhed, professor vid Sahlgrenska akademin och en av forskarna bakom studien.

– Så vitt jag vet är det första gången som man kan visa direkt mekanismen för hur överviktskirurgi fungerar.

Studien visar dessutom att även tarmens bakterieflora påverkas av operationerna. Riktigt hur operationerna påverkar gallsyran och tarmfloran vet man inte. Däremot tror forskarna, utöver Sahlgrenska akademin även vid University of Cincinnati, att ytterligare studier skulle kunna leda till nya behandlingar som riktar in sig på FXR-signalering och tarmfloran.

Dock krävs studier på människor för att se om samma förändringar finns hos oss.

Stort problem

– Det är ett stort problem att vi har många feta och många som har diabetes, samtidigt som antalet kirurger och bäddar inte räcker till för att alla ska kunna opereras, säger Fredrik Bäckhed.

– Dessutom finns också risker med kirurgi. Men om vi lär oss ännu mer kring vad som händer efter kirurgin kanske vi kan hitta nya läkemedelskandidater, det vill säga icke-kirurgiska metoder som baseras på att förändra samma signalvägar.

Fetmakirurgi

• Det finns flera olika varianter av fetmakirurgi, till exempel gastric bypass.

• I regel utförs ingrepp enbart på personer över 18 år, med ett BMI (body mass index) på över 35–40.

• Antalet operationer i Sverige varje år ligger på omkring 8 000, 2012 var det 7 900.

• Omkring tre av fyra som opereras är kvinnor.

• Medelåldern var 2012 41 år.

Källor: Nationella kvalitetsregistret för fetmakirurgi, Soreg (http://www.ucr.uu.se/soreg/) och Vårdguiden (http://www.1177.se/). (TT)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!