Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sten Eirik Waelgaard Jacobsen fick Tobiaspriset för hans forskning om cellterapi vid blodrelaterade sjukdomar av kronprinsessan Victoria på bilden.
Sveriges största enskilda forskarpris.Sten Eirik Waelgaard Jacobsen fick Tobiaspriset för hans forskning om cellterapi vid blodrelaterade sjukdomar av kronprinsessan Victoria på bilden.
Sveriges största enskilda forskarpris.Sten Eirik Waelgaard Jacobsen fick Tobiaspriset för hans forskning om cellterapi vid blodrelaterade sjukdomar av kronprinsessan Victoria på bilden.
Sveriges största enskilda forskarpris.
Sten Eirik Waelgaard Jacobsen fick Tobiaspriset för hans forskning om cellterapi vid blodrelaterade sjukdomar av kronprinsessan Victoria på bilden. Sveriges största enskilda forskarpris. Foto: Bertil Enevåg Ericson / Tt

Svensk forskare
har löst cancergåta

Ett stort genombrott har gjorts av svenska och brittiska forskare.

- Vi har kommit fram till att cancercellerna är beroende av stamcellerna för att kunna fortplanta sig. Och kan vi eliminera dessa cancerstamceller, skulle det vara som att ta bort ett träd med rötterna - det kommer alltså inte att växa tillbaka, säger Peter Woll forskare vid universitetet i Oxford och studiens försteförfattare.

Äntligen har en fråga som länge varit omdiskuterad bland forskare världen över avgjorts. Det är forskare från Karolinska institutet och universitetet i Oxford, Storbritannien som lett projektet, skriver Karolinska i ett pressmeddelande.

Man har länge varit osäker på de fynd som har rapporterat att cancerstamceller finns i flera mänskliga cancerformer, men nu har forskarna löst problemet genom att spåra ursprunget och följa utvecklingen av cancermutationer hos patienter med myelodysplastiskt syndrom (MDS).

"Konceptet är viktigt"

– Vi visar att roten till varje cancer är en liten grupp celler som driver tillväxt och sjukdomsutveckling, på samma sätt som vanliga stamceller ger upphov till normal vävnad. Konceptet är kliniskt viktigt eftersom det innebär att behandlingar som riktar in sig på cancerstamcellerna slår mot sjukdomens själva fundament, men också att man måste bli av med cancerstamcellerna för att cancern inte ska komma tillbaka, säger Sten Eirik Waelgaard Jacobsen, professor vid MRC Weatherall Institute of Molecular Medicine i Oxford samt gästprofessor vid Karolinska Institutets institutioner för cell- och molekylärbiologi respektive medicin, Huddinge.

Utveckla bättre läkemedel

Studien, som publiceras i vetenskapstidskriften Cancer Cell, ger därmed definitivt bevis för att cancerstamceller förekommer hos människa.

Forskarna betonar samtidigt att stamceller i andra cancerformer kan fungera helt annorlunda, men hoppas att den kunna använda sina nya kunskaper för att utveckla bättre läkemedel mot cancer i framtiden.