Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Presenteras av Lider du av migrän?

Svår migrän kan få lindring med ny metod

NYTT HOPP. Annika Kårbro lider av mycket svår migrän. Nu hoppas hon att en PNS-elektrod som är inopererad i bakhuvudet ska hålla de värsta anfallen borta. I handen håller hon en fjärrkontroll som styr funktionen. <br>Foto: JONAS LEMBERG

NYTT HOPP. Annika Kårbro lider av mycket svår migrän. Nu hoppas hon att en PNS-elektrod som är inopererad i bakhuvudet ska hålla de värsta anfallen borta. I handen håller hon en fjärrkontroll som styr funktionen.
Foto: JONAS LEMBERG

Foto: Jonas Lemberg

Migrän drabbar 1,5 miljoner svenskar - 300 000 av dem har mycket svåra besvär. En av dem är Annika Kårbro i Knivsta.

I november fick hon en nervstimulator inopererad. Sedan dess har livet förändrats.

– Anfallen är inte lika kraftiga längre, säger hon.

Annika Kårbro har haft migrän sedan tonåren. Efter att hon fick barn, och inte kunde hålla lika hårt på rutiner som sömn och mat, blev sjukdomen värre.

Annika får kraftiga anfall flera gånger i månaden som håller i sig i flera dagar, och de senaste åren har hon ofta haft migrän i mer än 20 dagar varje månad. Hon kräks och det är inte ovanligt att delar av synen försvinner.

Efter att ha provat läkemedel som betablockerare, epilepsimedicin och botox hörde hon talas om PNS.

– Min neurolog i Stockholm fick remittera mig till mitt eget landsting så jag skulle få PNS inopererad. Den vård jag har fått har jag verkligen fått kämpa mig till, säger hon.

LÄS MER: Migrän? Här är maten som du ska undvika

Elektrod i kroppen mot migrän

I november i fjol gjordes operationen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det innebär att Annika nu har ett batteri inopererat under nyckelbenet och en elektrod i bakhuvudet. Med en fjärrkontroll styr hon dessa. Elektroden ska vara i gång minst åtta timmar per dygn.

– För mig är PNS förebyggande. Jag kan inte speeda upp apparaten under ett anfall. Då hjälper den inte, säger hon och fortsätter:

– Jag ser med tillförsikt på den här behandlingen. Jag tycker att efter jag fick PNS är anfallen inte lika kraftiga. Jag kräks till exempel inte lika ofta längre. Men det är ju ingen quick fix att bli av med svår migrän som man haft i 20 år. Så jag får ha lite tålamod.

Det kan ta upp till nio månader innan man ser om behandlingen ger någon effekt.

Ont som vid förlossning

Professor Lars Edvinsson vid Lunds universitet säger att 1,5 miljoner svenskar har migrän, av dem har 300 000 mycket svåra besvär.

– De som har kronisk migrän drabbas flera gånger i månaden. På en smärtskala från 1-10 kan somliga attacker obehandlat ligga på 8-10, vilket kan vara som när det är värst vid en förlossning, säger han och fortsätter:

– Det krävs en specialist som förstår sjukdomen och har en kunskap och redskap att lägga upp en successiv och långsiktlig behandlingsstrategi. Problemet är att det är väldigt få som är specialiserade och tillräckligt intresserade av primära huvudvärkssjukdomar i Sverige.

– Tyvärr prioriterar inte våra landsting migrän då de inte är tillräckligt insatta i den komplicerade problematiken det innebär att ha svår migrän.

För en person med kronisk migrän krävs specialistvård, kunskap om olika mediciner och diverse nya metoder som kranial nervstimulering eller botox.

 

För personer med mildare problem finns förebyggande råd som kan lindra. Exempelvis undvika en viss typ av mat och dryck – som kan trigga migrän.

Relaterat