Superkryddan som kan göra dig frisk

Krydda med curry och håll dig frisk. Curry innehåller superkryddan gurkmeja som kan hjälpa till att skydda mot övervikt och flera allvarliga sjukdomar

Gurkmeja är en av de nyttigaste kryddorna som finns. Det beror på innehållet av färgämnet curcumin som innehåller höga halter av antioxidanter och inflammationshämmande ämnen. 

 Det finns många olika antioxidanter men bara några få är ordentligt utredda så att man kan säga att de har effekt. Curcumin är väl utrett, säger Stig Bengmark, professor emeritus som forskar på matens betydelse för hälsan.

Sänker kolesterolet

 

 Majoriteten av alla forskningsstudier på gurkmeja har gjorts på djur, men en del studier har också gjorts på människor. Flera studier har visat att ett dagligt intag av gurkmeja kan sänka det skadliga kolesterolet och blodsockret, samt bidra till att förhindra åderförfettning. 

 Den indiska folkmedicinen har använt gurkmeja i många tusen år. Befolkningen i vissa folkstammar som äter en ursprunglig kost och mycket gurkmeja har blivit gamla utan att drabbas av sjukdomar som alzheimers och prostatacancer.

 Det kan bero på att curcumin verkar antiinflammatoriskt och på så sätt bidrar till att kroppen blir mindre mottaglig för kroniska sjukdomar. 

 Stig Bengmark rekommenderar minst en rågad matsked gurkmeja per dag för att få en bra effekt. Men det är ofarligt i större mängder så det är bara att krydda på hur mycket du vill. 

 

Vad är gurkmeja?

 

 Gurkmeja är en viktig del i kryddblandningen curry. Den ingår i växtfamiljen ingefärsväxter. Rötterna och stammen torkas och mals till krydda. Gurkmeja används mycket i det indiska köket och i flera asiatiska länder.

 

Gurkmejas superämnen

 

Antioxidanter: Har mycket höga halter av antioxidanter, få växter har högre halter. Det   hjälper kroppen att skydda sig mot fria radikaler som kan skada   cellerna och orsaka sjukdomar. 

 

Curcumin: Innehåller färgämnet curcumin som motverkar inflammation. Curcumin    hindrar cellerna från att utsöndra molekyler som kan skapa    inflammationer. Det hämmar också COX2 och Her gener, det är gener som    skapar inflammationsproteiner.

FAKTA

Gurkmeja anses skydda mot:


Alzheimers
Diabetes
Hjärt-kärlsjukdom och åderförkalkning
Matsmältningsproblem
Inflammationer
Inflammatoriska sjukdomar som reumatism
Förhöjda blodsocker- och kolesterolnivåerna
Vissa cancersjukdomar
Leversjukdomar
Infektioner
Hudproblem
Övervikt

Stigs cocktail med gurkmeja:


Mixa ihop allt och drick en eller två gånger per dag.

1/2 glas fruktjuice, till exempel äpple- eller ananasjuice
1 rågad matsked gurkmeja
1/4 tesked chilipeppar (cayenne)
1 tesked kanel
1 matsked äppelcidervinäger
1 matsked färskpressad citronjuice