Superbären för din hälsa

Tänk att något som är så gott kan vara så nyttigt! I dag tipsar Fredrik Paulún om tio superbär med  

dokumenterad effekt för din hälsa. Enklare kan det inte bli att äta rätt. 

I sagans värld finns det livselixir som får människor att bli friska, energiska och yngre. Givetvis förekommer de inte i verkligheten utan är enbart en frukt av författares fantasier, eller? Läs vidare och bilda din egen uppfattning. Min uppfatning är i alla fall att verklighetens livselixir återfinns i superbären.

 Våra ätliga bär är i regel söta och fulla av näring. Det har gjort att människan har ätit bär i hundratusentals år. 

 En typ av näringsämnen i bär är antioxidanter som skyddar oss mot fria radikaler. Dessa fria radikaler kan vi inte undkomma eftersom de uppkommer när vi andas och omsätter näringsämnen. Tack vare antioxidanternas förmåga att avväpna de annars så skadliga fria radikalerna skyddas vi mot hjärt- kärlsjukdomar, diabetes typ 2, många cancerformer och för tidigt åldrande. 

 Ett sätt att mäta innehållet av antioxidanter är att mäta ORAC-värdet på maten. Det talar om hur mycket anti-oxidanter det finns i 100 gram livsmedel och skalan går från 60 för gurka till 4 460 för blåbär. Det krävs över sju kilo gurka för att ge lika mycket antioxidanter som i 100 gram blåbär! 

 En grupp forskare vid Tuftsuniversitetet i Boston har utvecklat en metod att mäta olika födoämnens antioxidantkapacitet, ORAC. Varje födoämne får ett ORAC-värde som anger hur stor förmåga maten har att neutralisera de skadliga fria radikalerna.

FAKTA1: Acai
Detta är ett sant ”superbär” som kommer från Amazo-
nas. Torkade acaibär innehåller runt 30 procent fiber
vilket är högt men det mest slående är antioxidantinnehållet.
Det är i nivå med blåbär vilket placerar acai på topp-3 när det gäller de nyttigaste bären. Dessutom innehåller acai resveratrol om än i små mängder. Mycket tyder på att acai är gynnsamt för immunförsvaret och kan minska inflammationer i kroppen.

2: Blåbär

Blåbär måste anses som kungen av bär. Både på grund av dess smak och extrema innehåll av antioxidanter med ett ORAC-värde på 4 460. De antioxidanter som finns i blåbär är skyddande mot flera cancerformer och har gynnsamma effekter
på hjärnan. Blåbär kan ses som ett motgift till demens och
håller hjärnan ung. Dessutom skyddar de mot urinvägsinfektion tack vare dess naturliga antibakteriella ämnen. I djurförsök
har blåbär visat sig kunna sänka blodtryck genom att de påverkar blodkärlen på ett positivt sätt. Det bidrar till ett skydd mot hjärt-/kärlsjukdomar. 
    Observera att både frysta och torkade blåbär har kvar det mesta av antioxidanterna. Blåbär har även ett mycket lågt GI.

3:Björnbär

Björnbär hör till mina favoriter, både för smaken och nyttigheten. De frysta är alldeles utmärkta, men nu kan man även köpa färska björnbär året runt. Dessvärre är de ganska dyra. ORAC-värdet ligger på 2 036 och du får stora mängder polyfenoler vilket är en grupp antioxidanter med mycket stora skyddande egenskaper mot till exempel cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Numera finns också juicer med björnbär att köpa vilket gör detta superbär mer tillgängligt än någonsin.

4: Gojibär
Ett av de nyaste tillskotten i bärens underbara värld är gojibäret från Asien. I kinesisk folkmedicin används bären flitigt då innehållet av läkande ämnen och antioxidanter är mycket högt.
På engelska kallas det wolf berry och oftast finner man det i torkad form vilket gör det till en utmärkt ingrediens i müsli och vid bakning.
Det finns även gojijuice som pressas från de färska bären, men den är inte lika god som de torkade bären, och ska nog ses som en
hälsojuice mer än en njutningsprodukt.

5: Hallon
Har du liksom jag hallonbuskar på tomten? Då är du lyckligt lottad – i stort sett fri tillgång till superbär med ett ORAC-värde på 1 220. Hallon har också en naturlig verkan mot bakterier, virus och svamp. Hallonketon verkar dessutom ha förmågan att öka fettförbränningen.
Frysta hallon har nästan lika högt näringsvärde som färska så passa på att frysa in de som du inte hinner äta.


6: Jordgubbar
En svensk klassiker som har extremt högt innehåll av antioxidanter. ORAC hamnar på 1 540 vilket faktiskt slår hallonen.
Försök få tag i ekologiska gubbar som har högre halt cancerbekämpande ämnen. I princip gäller: ju mer smak, sötma och färg desto mer näring, så dessvärre håller inte de växthusodlade året-runt-jordgubbarna riktigt samma kvalitet. GI-värdet är lågt och mineral- och vitamininnehållet högt.


7: Körsbär
Lite förvånande har körsbär det låga ORAC-värdet 670.
Körsbär har dock andra fina egenskaper. En sådan är att inflammationerna i kroppen minskar när man äter körsbär regelbundet. Innehållet av till exempel C-vitamin är extremt högt och GI-värdet är lågt. Var försiktig om du tänker köpa torkade körsbär. De innehåller nästan undantagslöst tillsatt socker.


8: Lingon
Ett svenskt superbär som det vimlar av i skogen. Även lingon tål frysning bra så passa på att plocka dessa gratis ekologiska bär.
Kokning bryter delvis ned antioxidanterna och vitaminerna i lingon så rårörda lingon är det smartaste om du gillar sylt till gröten eller maten. Då kan man dessutom vara restriktiv med sockret.
Lingon innehåller mycket av de ämnen som bekämpar tumörceller i kroppen. Innehållet av den superstarka antioxidanten quercetin är särskilt högt.

9: Mullbär

Mullbär hör till nykomlingarna bland bären i Sverige. Den importeras ofta från mellanöstern och vi får dessa i regel i torkad form.
De smakar mycket bra och påstås  ha en blodsocker-reglerande effekt vilket i teorin skulle kunna skydda mot diabetes typ 2. Prova att blanda i mullbär i dina nötblandingar.


10: Tranbär
Ett naturligt förebyggande läkemedel mot urinvägsinfektion. Det har studerats i vetenskapliga sammanhang och stödet är starkt för den kopplingen.
ORAC ligger på 1 750 så det är ett mycket antioxidantrikt bär och innehåller bland annat resveratrol, som tycks  hämma bildningen av nya blodkärl som behövs av tumörceller och därför har den en cancerhämmande effekt.
Resveratrol är känt som ett av de nyttiga ämnena i rödvin och djurstudier har visat att försöksdjur som får extra res-veratrol lever längre än andra individer.

Aktuellt just nu